ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Două organizații neguvernamentale susțin că NATO ar trebui să plătească Serbiei compensații pentru daunele masive provocate acestei țări de campania de bombardamente a Iugoslaviei din 1999.

P] Razboiul sfarsitului lumii – Mario Vargas Llosa – comanda online

În urma unei reuniuni a Formului pentru o Lume a Egalității și a Clubului Generalilor și Amiralilor din Belgrad, aceste două ONG-uri au lansat propunerea privind cererea de compensații financiare Alianței Nord Atlantice pentru pagubele pe care Iugoslavia le-a suferit în urma bombardamentelor NATO, transmite Russia Today. Suma s-ar putea ridica, așa cum susțin unii experți sârbi, undeva între 60 și 100 de miliarde de dolari.

Ofensiva militară a NATO, care nu a fost sancționată de ONU, a reprezentat o încălcare a normelor legilor internaționale, care a provocat pagube materiale enorme Iugoslaviei și numeroase victime umane, a afirmat generalul în retragere Jovo Milanovici. Demersul generalului, de a cere compensații financiare NATO, precum și posibilitatea acționării în justiție a liderilor occidentali care și-au manifestat sprijinul pentru atacurile aeriene asupra Iugoslaviei, au primit susținerea participanților.

În urmă cu 16 ani, în perioada 24 martie-10 iunie, avioanele NATO au participat la 38.000 de misiuni de luptă în Iugoslavia, majoritatea concentrate asupra Belgradului și în Kosovo.

Bombardamentele lansate de avioanele de luptă ale NATO, din Marea Adriatică, au distrus infrastructura strategică vitală a țării, incluzând poduri, clădiri guvernamentale și fabrici. Campania NATO nu a cruțat nici infrastructura civilă, punând la pământ centrale electrice și de instalații de procesare a apei, provocând pagube incomensurabile economice și de mediu.

Bombardamentele NATO au lăsat în urmă și sute de morți in rândul civililor.

[embed]https://youtu.be/2M42BAJAk84[/embed]