ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Viorica Dăncilă a declarat, luni, că europarlamentarii PNL, care fac parte din grupul PPE, susțin Bulgaria pentru fabrica Volkswagen, nu România. Declarația ei vine la doar câteva zile după ce Ștefan-Radu Oprea, ministrul demis al Mediului de Afaceri, anunța că Guvernul României a reluat discuțiile cu grupul Volkswagen pentru a face o investiție în România. Asta după ce, în urma deciziei companiei de a nu mai deschide o fabrică în Turcia, în urma intervenției militare din Siria, în cărți au rămas România, Bulgaria și Serbia.

Într-un interviu acordat DC News, Dăncilă a afirmat că liderul grupului PPE Manfred Weber a trimis o scrisoare companiei în care arată susținerea unei fabrici în Bulgaria. Mai mult, premierul demis a anunțat că va vorbi cu Angela Merkel în acest sens.

„Noi am discutat despre acest proiect. Chiar ministrul Comerțului și anteprenoriatului a fost în Germania, a vorbit despre acest proiect, avem cele mai avantajoase condiții pentru o investiție în România, dar din păcate nu avem susținerea necesară. Grupul PPE a trimis o scrisoare prin care susține Bulgaria. Domnul Weber, care este liderul grupului PPE a trimis această scrisoare către Volkswagen, prin care susțin Bulgaria. Atunci mă întreb unde sunt PNL, ce a făcut domnul președintele Klaus Iohannis? Dânsul ne reprezintă în Consiliu, nu a putut discuta când a mers la Consiliu pentru a susține România? Nu a putut discuta cu liderul grupului PPE pentru a susține România?”, a spus Viorica Dăncilă, la DC News.

Premierul a afirmat că președintele Klaus Iohannis știa de existența acestei scrisori de la PPE către Volkswagen, însă nu a reacționat.

„Domnul Weber susține Bulgaria, în condițiile în care noi am venit cu propuneri mult mai avantajoase. Poate era justicat dacă Bulgaria avea propuneri mai bune din punct de vedere economic, al condițiilor oferite către Volsvagen. Condițiile noastre sunt mult mai bune, dar vedem că PPE de fapt susține Bulgaria. Este o scrisoare, PNL, membru în PPE susține acest lucru. Nu pot să cred că premierul a știut de această scrisoare, dar președintele nu. În mod normal, pe obiective importante pentru țară trebuie să existe consens și cooperare între Guvernul României, Administrația Prezidențială și Parlament. Este greu să am cu domnul președinte o discuție pe un asemenea obiectiv. Eu mă așteptam ca domnul președinte să aibă o deschidere foarte mare pentru că trebuie să primeze interesul de țară. La domnul președinte primează interesul personal”, a adăugat Dăncilă.

Presa germană scria în urmă cu o săptămână că Volkswagen a amânat decizia finală privind noua sa fabrică din Europa de Est, care urma să fie amplasată în Turcia, după ce Erdogan a declanșat o ofensivă în nordul Siriei, împotriva kurzilor. Noua fabrică Volkswagen din Europa de Est avea patru posibile destinații: România, Serbia, Bulgaria și Turcia. În această unitate ar urma să se producă modele Skoda și Seat, iar capacitate de producție anuală va fi de 300.000 de unități.