ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La îndemnul unui preot ortodox, zeci de voluntari de pe ambele maluri ale Prutului au contribuit cu bani, produse sau muncă fizică la reconstrucția casei în care trăiește o familie cu cinci copii.

Preotul Sorin Huluță din Soroca, slujitor în cadrul Mitropoliei Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române, aflând de la un enoriaș de situația critică a acestei familii numeroase, a hotărât să dea o mână de ajutor.

„Ca slujitori ai altarelor, înaintea cărora creștinii își aduc și bucuriile, dar și necazurile, noi, preoții, suntem primii care auzim despre situații similare cu cea din satul Bulboci. Despre această familie și despre problemele pe care le are am auzit întâmplător de la unul dintre creștinii ce frecventează slujbele din parohia pe care o păstoresc și nu am putut rămâne indiferenți, mai ales că erau și copii la mijloc”, a declarat preotul Sorin Huluță, citat de pagina web Info Prut

Preotul spune că Mitropolia Basarabiei, prin Arhiepiscopia Chișinăului, prin Episcopia de Bălți (fostă a Hotinului) și Episcopia Basarabiei de Sud desfășoară activități sociale în mod direct, dar și la nivel de parohii, cazul familiei din Bulboci nefiind unul singular, întâmplându-se de multe ori ca preoții, împreună cu credincioșii din comunități, să întindă o mână de ajutor acolo unde este nevoie.

„În cazul familiei de la Bulboci, raionul Soroca, zonă aflată sub jurisdicția canonică a Episcopiei de Bălți, banii pentru reabilitarea locuinței aflate într-o stare avansată de degradare provin de la oameni cu suflet mare de pe ambele maluri ale Prutului, care au răspuns apelului de a sprijini această familie. Suma de 11.000 de euro a făcut posibilă reparația casei acestei familii, astăzi ea bucurându-se de o casă care se apropie de noțiunea de decent”, a adăugat preotul.

Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei constituie un exemplu de implicare directă în activități sociale, prin care Biserica își împlinește misiunea de ajutorare a credincioșilot aflați în situații dificile.

Pe lângă reconstrucția casei familiei din satul Bulboci, voluntarii ortodocși s-au ocupat și de finisajele exterioare. Românii de pe ambele maluri ale Prutului nu au omis să vopsească acoperișul casei din raionul Soroca în cele trei culori ale drapelului românesc. Mai mult, ei au pictat pe frontispiciul casei harta României Mari, peste care au suprapus o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul în brațe. Astfel, gospodăria bravilor români din satul basarabean Bulboci a devenit o Grădină a Maicii Domnului.

„Ideea acoperișului tricolor și pictarea hărții României Mari având-o pe Maica Domnului în mijloc, pe frontispiciul casei, este lucrarea integrală, de la cuvânt la faptă, a Asociației „Tighina” de la București, care a dorit în felul acesta să ilustreze lucrarea comună a fraților de pe cele două maluri de Prut în acest proiect social”, a explicat preotul Sorin Huluță.

Autorul icoanei este Alexei Luca ART, grafica exterioară îi aparține artistului plastic Dumitru Gurji, la construcție implicându-se și membrii Asociațiilor „D3M”, „Arta tradiției” și „Acțiunea 2012”.

Unii dintre cei care au lucrat la fațada casei susțin că au fost inspirați indirect și de preotul din sat, slujitor al Mitropoliei Chișinăului și a „Întregii Moldove” (subordonată Patriarhiei Ruse). Acesta ar fi îndemnat-o pe mama celor cinci copii să vopsească partea galbenă din tricolor în albastru, ca să mai „dilueze” din concept.