ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul premier moldovean Vlad Filat a fost arestat pentru 30 de zile, iar avocații lui au anunțat deja că vor contesta decizia și că vor depune o plângere la CEDO.

Filat a fost ridicat de anchetatori şi dus în arest după ce Ilan Shor, care este în prezent primar al oraşului Orhei, a susținut că, în anul 2011, Filat i-a propus să răscumpere o serie de credite de la Banca de Economii în valoare de aproximativ un miliard de lei.

"Auditorii mei au analizat creditele şi gajurile propuse şi au constatat că preţul lor real nu este mai mare de 80 de milioane de lei. Evident, eu am refuzat. După asta, Filat a început să mă preseze", a povestit Shor în autodenunţ, potrivit b1.ro.

Omul de afaceri a dezvăluit că Vlad Filat a încercat să-l convingă să cumpere activele neperformante de la Banca de Economii şi la începutul lui 2013.

"A spus că are mare nevoie de asta, fiindcă Ministerul lui de Finanţe gestiona banca şi făcuse o gaură de un miliard de lei. Filat mă convingea că dezvăluirea acestui fapt la TV şi pe internet era unicul lucru care îl împiedica să devină unicul conducător în Moldova, iar răscumpărarea acestor credite va rezolva problema. El promitea că dacă va deveni conducător, voi avea unda verde în republică în orice proiecte, iar dacă voi refuza nu voi mai avea afaceri în Moldova", a mai spus Shor.