ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un proiect de lege, inițiat de deputatul PNL Daniel Gheorghe, prevede ca disciplinei Istorie din ciclul gimnazial să i se aloce un număr minim de două ore pe săptămână. Inițiativa legislativă prevede ca, la clasele de liceu a IX-a și a X-a, numărul orelor de Istorie să fie tot de două pe săptămână. 

Potrivit proiectului de lege, studiului disciplinei Istorie, în ciclul gimnazial, i se alocă la nivelul tuturor unităților de învățământ publice și private un număr minim de două ore pe săptămână. 

Pentru clasele a XI-a și a XII-a profil uman, specializarea socio-uman și filologie, inițiativa legislativă prevede câte patru ore pe săptămână, iar la profil real - matematică-informatică, matematică-fizică, științe ale naturii, profil tehnic și vocațional - câte două ore pe săptămână. 

În expunerea de motive se arată că reducerea orelor de Istorie din învățământul gimnazial nu poate fi considerată o formă de modernizare, poate fi, în schimb, proba unei insuficiențe înțelegeri a rolului educației formale. 

"Reducerea numărului de ore de Istorie din învățământul gimnazial reprezintă o gravă eroare de management educațional și implică o serie de riscuri pe care nici un ministru nu are dreptul să și le asume. În chestiuni ce țin de corecta raportare la valorile naționale și identitatea poporului român - prin informații însușite în cadrul orelor de Istorie a românilor - nici un ministru nu poate aplica o reformă personală".

Proiectul se află în dezbatere publică la Camera Deputaților, Senatul fiind for legislativ decizional în acest caz, potrivit edumanager.ro.

Potrivit noului plan cadru pentru pentru clasele V-VIII, care urmează să fie pus în aplicare începând cu anul școlar 2017-2018, se vor studia două ore de Istorie pe săptămână la clasa a V-a, în timp ce în următorii trei ani de studiu se va studia câte o oră din această materie pe săptămână.

La ora actuală, planul cadru pentru gimnaziu prevede 1-2 ore pe săptămână de Istorie pentru clasele a V-a până la a VII-a inclusiv și 2 ore la clasa a VIII-a.