ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O cale sigură de a câștiga popularitatea este de a lansa în spațiul public atacuri la adresa Bisericii, plecând de la informații false, care vor fi însă aplaude de cei care nu cunosc tema respectivă, scrie Pr. Emil Jurcan, profesor universitar doctor la Catedra de Istoria Religiilor a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, într-o replica la postarea lui Andrei Caramitru împotriva Maicii Domnului.

În punctul de vedere, publicat pe siteul Episcopiei Hușilor, Prof. Emil Jurcan explică mecanismul prin care o persoană care dorește să fie băgată în seamă atacă Biserica, promovând falsuri ca fiind adevăruri istorice. Este cazul lui Andrei Caramitru care, într-o postare recentă, spune că Fecioara Maria nu e altceva decât cultul lui Isis, mama lui Horus, „reîncarnat” în creștinism.

„Dar acum așa se pare că, dacă vrei să te vadă cineva și să te și bage în seamă, atunci singura ta șansă este să ataci Biserică, pe Dumnezeu și tot ceea ce acest popor păstrează ca sfânt. Atunci, cu siguranță, vei găsi o sumă mare de aplaudaci, care oricum nu știu mare lucru despre ceea ce tu acuzi (și nici tu nu știi, dar nu lași să se vadă) și vor spune toți în cor „wow, ce cool!”. Ce este așa de cool? Nu se știe. Poate acuza nefondată la adresa Bisericii și a sfințeniei ei”, menționează Prof. Emil Jurcan.

În continuare, Emil Jurcan demontează toate ipoteze pe care Andrei Caramitru le vehiculează ca fiind adevăruri deschizătoare de minți.

„Cel care vrea "să ne deschidă mintea” încearcă să ne deschidă mintea plecând de la falsa informație, preluată mai ales din bibliografia feministă anarhistă, care vrea să dărâme tot. Cică de la cultele feminine agrare care simbolizau fertilitatea. Nimic mai fals. Toate religiile vorbesc despre un monoteism principal, care apoi a derivat în dualisme sau politeisme. Abia câteva religii și-au păstrat calitatea monoteistă. Se uită însă că din punct de vedere dogmatic, Dumnezeu nu este bărbat și nici masculin. L-am numit Dominus Deus și de aici Dumnezeu pentru că nu am găsit un alt nume. Căci Dumnezeu este mai presus de nume și de gen. Deci tema feministă că la început a existat doar o zeiță și apoi apare latura ei masculină este doar un segment de mit, între multe alte mii de mituri. Dincolo de aceste mituri stă realitatea unui Dumnezeu care nu este nici masculin și nici feminin, ci este Spiritul absolut, ce transcende orice formă de gen”, argumentează Prof. Jurcan.

În ceea ce privește analogia făcută de A. Caramitru între Maica Domnului și Isis, Profesorul. Emil Jurcan întreabă retoric: „Domnule Caramitru, să fim serioși! Chiar puteți să asociați numele și puritatea Fecioarei Maria cu cea care s-a autofecundat în Delta Nilului??? Chiar ne faceți proști?”

„Sunteți un om inteligent, dar vă rog să vă ridicați inteligența la cota corectitudinii deontologice și să nu mai livrați informați false pe care masa de tineri le primește pe nemestecate, ca puii de vrabie din cuib.Tinerii noștri sunt deștepți, haideți să le dăm informații inteligente și adevărate. Și încă ceva: lăsați teologia celor care s-au  pregătit pentru așa ceva. Și nu mai recurgeți la expresii de genul "toți istoricii religiilor”, căci chiar devenim penibili. Nu i-ați citit pe aceștia toți, deci să nu cădem în penibila expresie "știu tot ce se poate ști” … și încă ceva pe deasupra”, concluzionează Emil Jurcan.