ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cei doi copii ai doctoriței Camelia Smicală care au fost sechestrați de „Serviciul Social” din Finlanda, țară ce deține pentru 6 luni președinția Consiliului U.E., au transmis, prin intermediul avocaților din Platforma Împreună, o scrisoare către M.A.E. și Administrația Prezidențială din România, în care descriu abuzurile la care au fost supuși în Finlanda, încălcările drepturilor copilului și refuzul accesului la justiție, somând autoritățile române să intervină pentru a fi eliberați și repatriați. Notificarea trimisă de frații Jalaskoski-Smicală către statul român a fost publicată vineri pe pagina de social media a Platformei Civice ÎMPREUNĂ și face parte dintr-un demers mai larg al acesteia de obligare a autorităților române să-și apere cetățenii, cu îndemnul: „România, apără-ți copiii!”. 

Redăm mai jos textul documentului:     

„CĂTRE,

MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE DIN ROMÂNIA

PREȘEDINTELE ROMÂNIEI, DL. KLAUS WERNER IOHANNIS

Subsemnații JALASKOSKI JOHAN MIHAIL născut la data de 06.01.2006 și JALASKOSKI MARIA ALEKSANDRA născută la data de 25.01.2007, în nume personal, vă înaintăm prezenta

NOTIFICARE

prin care vă solicităm să procedați de urgență la repatrierea noastră, având în vedere condițiile umilitoare la care suntem supuși în Finlanda, unde subsemnații Jalaskoski Johan Mihai și Jalaskoski Maria Aleksandra suntem închiși împotriva voinței noastre în centre de plasament și suntem separați în mod forțat și împotriva voinței noastre de mamă și familia maternă.

În fapt, în data de 15.06.2016, instanța de judecată din Finlanda a reținut în mod definitiv că domiciliul nostru este la mamă – Jalaskoski Mihaela Camelia – însă, în ciuda acestei hotărâri judecătorești, în vigoare și nemodificată nici în prezent, serviciul de asistență socială din cadrul Primăriei Tampere – localitatea din Finlanda unde aveam la acel moment reședința – ne ridică forțat în condiții de violență extremă, lucru probat și de înregistrarea video de la acel moment, și ne internează, împotriva voinței noastre și a mamei noastre ce deține drepturi depline în relația cu noi, în centre de copii diferite. De atunci și până în prezent am solicitat de nenumărate ori să fim audiați de către un judecător din Finlanda, în virtutea dreptului pe care îl avem în acest sens atât potrivit legii finlandeze, cât și potrivit Convenției privind drepturile copilului, precum și Regulamentului CE 2201/2003.

Neexistând nicio procedură de judecată în privința noastră, a celor doi minori, neexistând nicio hotărâre judecătorească a vreunei instanțe de judecată în ceea ce privește ținerea noastră forțată închiși în centre, ne este refuzat dreptul de a fi audiați de un judecător, răspunsurile Ministerului de Justiție din Finlanda fiind exclusiv în sensul că numai Primăria din Tampere are competență să dispună orice măsură în ceea ce ne privește.

Mai mult decât atât, printr-un avocat, am solicitat în luna mai, din nou, să fim audiați de urgență de o instanță de judecată din Finlanda, precum și să înceteze de urgență măsura plasamentului nostru în centrele de copii. Nici până astăzi cererea noastră nu a primit vreun termen sau vreo soluționare, autoritățile din Finlanda afirmând un singur lucru: competența exclusivă a primăriei Tampere în ceea ce ne privește.

Potrivit art. 2 alin. 1 din Legea 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, cu modificările și completările ulterioare, cetățenilor români le este garantat atât dreptul de a călători în străinătate, cât și acela de a reveni oricând în țară, iar potrivit tezei a doua din această dispoziție legală, nicio autoritate română nu-i poate interzice, în nicio situație, unui cetățean român să se întoarcă pe teritoriul României.

Potrivit Regulamentului CE 2201/2003, punctele 12 și 13 din preambul, interesul superior al copilului este acela care dictează competențele, iar competența generală stabilită de art. 8 din același Regulament se referă doar la reședința obișnuită a copilului, și nu la aceea forțată cum este cazul nostru, care suntem închiși în centre de copii, având reședința forțată, iar nu obișnuită în Finlanda, situație în care, dimpotrivă, înțelegem să ne prevalăm de domiciliul nostru din Piatra Neamț.

Potrivit art. 12, 13, 14 și 15 din Convenția privind drepturile copilului, copilul capabil de discernământ are dreptul de a-și exprima liber opinia asupra oricărei probleme care îl privește, are dreptul de a fi ascultat, iar noi, deși solicităm de atâția ani repatrierea în familia extinsă a bunicilor noștri din Piatra Neamț, suntem refuzați de statul român cu argumentul halucinant oferit de autoritățile din Finlanda și anume că am avea reședința obișnuită în Finlanda și că, deci, instanțele din Finlanda sunt competente, deși noi nu avem reședința obișnuită în Finlanda, ci suntem prizonieri, închiși forțat de acest stat, în centre de plasament, împotriva voinței noastre.

Astfel, vă somăm, domnule Președinte și domnule Ministru al Afacerilor Externe, să dispuneți repatrierea noastră de urgență, noi fiind cetățeni români cu drepturi ale omului încălcate în Finlanda, în condițiile deținerii unui domiciliu legal în România, la bunicii noștri, în Piatra Neamț, str. Petru Rareș nr. 63, bl. A4, sc. A, et. 4, ap. 34, jud. Neamț, deținerii cetățeniei române și aflării noastre în pragul neputinței totale de mai face față regimului de tortură psihică la care suntem supuși, realizată inclusiv prin separarea noastră de mama, singura care ne-a apărat de vătămările fizice și psihice cauzate nouă de-a lungul timpului de tatăl nostru. În situația în care ni se întâmplă ceva, autoritățile din România, care ne-au abandonat atâția ani în ciuda strigătelor disperate ale noastre și ale mamei noastre, sunt direct răspunzătoare pentru cele ce vor urma.

Domnule Președinte și domnule Ministru al Afacerilor Externe, împuternicim prin prezenta, în mod public, pe bunicii noștri, Lucia și Radu Smicală, ca în cazul dispariției noastre sau vătămării noastre fizice sau psihice iminente raportat la regimul de tortură psihică la care suntem supuși, să exercite toate acțiunile patrimoniale împotriva dumneavoastră și a statului român pentru vătămarea gravă ce ni s-a adus nouă și mamei noastre.

Așa să ne ajute Dumnezeu pe toți!

Petenți,

JALASKOSKI JOHAN MIHAIL

JALASKOSKI MARIA ALEKSANDRA

Asistați de

Platforma civică ȊMPREUNĂ

Avocați:
av. Buzgar Adriana Lucia,
av. Cremene Dragoș - Petru,
av. Poștă Dan,
av. Duca Diana-Livia,
av. Flenchea Mioara,
av. Sandu Nicolae,
av. Lăbunț Maria
av. Săcrieru Ana-Corina”, au scris copiii doctoriței Camelia Smicală, prin intermediul avocaților din Platforma civică ÎMPREUNĂ, către autoritățile române.
 
Organizația civică a mai anunțat pe pagina sa de social media participarea la un „protest în apărarea copiilor români desconsiderați de autorități” în Piața Universității din Capitală, sâmbătă, 27 iulie, de la ora 18:00.
 
Evenimentul este anunțat pe Facebook de Pro Reîntregirea Familiei Group cu denumirea „Protest autorizat pt. Sorina și toți copiii români” și cu următoarea descriere:
 
„- Cerem anularea adopției și întoarcerea Sorinei în sânul familiei Șărămăt.
- Cerem anularea adopției Gabrielei de la Bocșa (făcută în același mod abuziv și ilegal) și să rămână la familia Milos, care a crescut-o de mică
- Cerem respectarea drepturilor tuturor copiilor și oprirea abuzurilor  asupra lor prin adopții ilegale 
- Cerem soluționarea celorlalte cazuri cunoscute în care copiii sunt luați din familie în mod abuziv (Mihai și Maria Smicală și altele)

BUCUREȘTI, SÂMBĂTĂ, 27 IULIE, ORA 18,00, ÎN PIAȚA UNIVERSITĂȚII (LA STATUI)”
 
La protest ar urma să participe oameni din mai multe județe ale țării, inclusiv vecinii Sorinei din jud. Mehedinți și familia Șărămăt din Baia de Aramă, cea care a crescut-o pe copilă.