ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Procurorii DNA au clasat dosarul EADS, în care au fost efectuate cercetări în legătură cu posibile fapte de corupție săvârșite la încheierea contractului de 750 milioane euro privind securizarea frontierelor, informează Agerpres.

„La data de 5 noiembrie 2018, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, au dispus clasarea dosarului penal la care faceți referire (EADS - n.r.), conform art. 16 alin 1, lit. b (fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege) și c (nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea) din Codul de procedură penală", se arată într-un răspuns al DNA transmis Agerpres.

Astfel, anunță Agerpres, DNA susține că, în urma cercetărilor, nu au reieșit probe privind săvârșirea unor fapte de corupție în dosarul EADS, fiind invocată și o decizie a Curții Constituționale privind abuzul în serviciu.

„Considerentele pe care s-a întemeiat această soluție au avut la bază faptul că în urma cercetărilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au reieșit probe din care să rezulte, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că faptele pretins a fi săvârșite întrunesc condițiile de tipicitate ale infracțiunilor de corupție și asimilate celor de corupție reținute cu ocazia începerii urmăririi penale față de faptă (in rem). De asemenea, nu au fost constatate încălcări ale dispozițiilor legislației primare (având în vedere dispozițiile Deciziei nr. 405 din 15 iunie 2016 a Curții Constituționale) în ceea ce privește procedura de încheiere a contractelor privind realizarea studiului de fezabilitate și realizarea sistemului integrat privind frontiera de stat a României", explică DNA.

Inițial, procurorii au efectuat cercetări în legătură cu mari sume care ar fi fost primite ca mită de oficiali români în schimbul acordării unui contract companiei EADS, în anul 2004, privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF), în valoare de 534 milioane euro, extins în anul 2009 cu 200 milioane euro.

Potrivit sursei citate, conform unor informații apărute în presă, cercetările în dosarul EADS i-au vizat pe foștii miniștri de Interne Marian Săniuță, Vasile Blaga (FOTO) și Dan Nica. Ulterior, în anul 2015, DNA a extins cercetările cu privire la implicarea firmei Fujitsu Siemens Computers, deținută de omul de afaceri Claudiu Florică, unul dintre denunțătorii din dosarul Microsoft.