ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


DNA a deschis dosar penal în cazul Dan Barna, în urma dezvăluirilor publicate de Rise Project. În primă fază, urmărirea se face in rem (asupra faptei, nu a persoanei -n.r.). Procurorii anchetează o posibilă fraudare a fondurilor europene. DNA Alba făcuse deja cercetări asupra speței, dar a clasat dosarul.

În centrul investigației este Dan Barna, dar deocamdată nu a fost pus sub învinuire de către procurori. Acesta este vizat de două dosare, unul deschis de DNA, unul de DLAF.

„Instituția noastră desfășoară o acțiune de control cu privire la proiectul „Punți comunitare”, cod SMIS 56760, al cărui beneficiar este Consiliul Județean Alba. De asemenea, Departamentul pentru lupta antifraudă efectuează verificări preliminare cu privire la proiectele „SES-am Deschide-te!”, al cărui beneficiar este Consiliul Județean Alba și „Biblioteca Bunelor Practici. Concept Inovator de Dezvoltare a Mediului Rural”, al cărui beneficiar este Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL. În conformitate cu prevederile legale, Departamentul pentru lupta antifraudă va putea oferi mai multe informații numai după finalizarea investigațiilor”, se arată într-un răspuns al Departamentului pentru lupta anti-fraudă.

După ce chiar el ceruse să fie sesizată DNA, candidatul la președinție al alianței USR-PLUS susține că deocamdată nu a fost căutat de procurori, dar că nu vede nicio problemă în a se prezenta la audieri, dacă i se va solicita acest lucru.

„Nu am primit nimic. Dacă au început verificările, e foarte bine. Chiar am solicitat DNA să facă verificări. Dacă mă cheamă la audieri, nu văd nicio problemă”, a declarat Dan Barna, după ce s-a aflat că DNA a deschis dosar penal pentru suspiciunea de fraudare a fondurilor europene.