ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fost ministru de interne pe vremea regimului comunist, George Homoștean, este acuzat de procurori la complicitate la infracțiuni contra umanității în dosarul lui Gheorghe Ursu, la 31 de ani de la moartea disidentului, informează Radio RFI.

Parchetul General a cerut încuviințarea președintelui Iohannis pentru urmărirea penală a fostului demnitar, în vârstă de 93 de ani. Homoștean riscă o pedeapsă de 25 de ani de închisoare.

Directorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoriei Exilului Românesc, Radu Preda, a comentat această informație spunând că factorul politic a fost cel care a dat ordinele de anchetare a deținuților politici.

"Ne-am ocupat de uneltele regimului, cei care în mod fizic au pus ștreangul la gâtul victimelor, dar uităm sau nu dăm atenția cuvenită celor care au dat ordinal politic pentru ceea ce s-a întâmplat.

În cazul Homoștean (93 de ani), ca și în cazul Vișinescu sau Ficior, încercăm să umanizăm excesiv spunând că oamenii au o vârstă, sunt pensionari, bolnavi etc or uităm că în cazul crimelor abominabile săvârșite de nemți în al Treilea Reich justiția internațională nu este atât de împăciuitoare, ba dimpotrivă, îi saltă din Brazilia sau Argentina pe ultimii paznici de la Auschwitz, ceea ce mi se pare o atitudine foarte corectă, din care avem ce învăța.

E limpede că voința sistemului de după 1989 nu a fost aceea de a se autodemasca. Noi nici măcar până la ora aceasta, ca institut guvernamental, nu avem acces neîngrădit la arhivele militare și ale justiției de atunci. E un lucru grav, care trebuie să ne pună pe gânduri. E limpede că există rezistențe inerente în orice tranziție de la dictatură la democrație, dar la peste 25 de ani de la căderea comunismului ar fi bine măcar să începem să ne apucăm de cei care mai sunt încă în viață și pot fi trași la răspundere

Cazul Ursu este de o absurditate totală! Îi erau aduse drept acuzații opinii formulate în jurnalele sale, care nu corespundeau cu viziunea guvernului. Era o disidență interioară! Omul n-a organizat greve, nici atentate, n-a sabotat economia țării. Acest caz, ca și cel al Doinei Cornea, arată că cel mai mult avea teamă regimul comunist de cei care gândesc altminteri.

Personal, pot să spun cu riscul de a se analiza, că i–aș vedea urmăriți penal pe toți membrii CC ai PCR”, a spus Radu Preda pentru RFI.

Gheorghe Ursu a murit în arestul Miliției Capitalei, în 1985, după ce a fost bătut de anchetatori.