ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Se fură mult din pădurile României - cam șase hectare de arbori pe oră, arată statisticile. Totuși, se face prea puțin pentru ca vinovații să fie aduși în fața justiției. Este concluzia la care au ajuns chiar procurorii. Au observat că în județele cu defrișări masive au fost deschise puține dosare penale - doar 500 în ultimii cinci ani. Multe dintre ele nici mărcar nu au ajuns în fața instanței.

Cele mai multe păduri sunt puse la pământ în Argeș, Bacău, Mureș și Bihor. Paradoxal, exact în aceste județe au fost cele mai puține persoane condamnate pentru defrișări ilegale, arată statisticile Parchetului General.


„Realitatea este că majoritatea dosarelor care au fost instrumentate au survenit constatării unor fapte mai mărunte, a tăierii a doi, trei arbori. Nu poți să trimiți pe cineva în judecată pentru o faptă foarte măruntă”, spune Augustin Lazăr, procurorul general al României.

„Ceea ce trebuie să remarcăm în domeniul silvic este o discrepanță între județe. Avem județe în care numărul dosarelor este de ordinul zecilor și județe împădurite, cu multe probleme, în care numărul acestora este de 4-6. În altă ordine de idei, prejudiciile mărunte care au fost identificate și sancționate”, spune Mircea Duțu, director al Institutului de Cercetări Juridice, potrivit Digi24.

De exemplu, în nordul Moldovei, în Suceava, doar patru dosare s-au încheiat printr-un act de acuzare. Organizațiile pentru protecția mediului au identificat însă cel puțin 800 de cazuri de defrișări ilegale.

„Activitatea organelor judiciare nu este mulțumitoare. Noi trebuie să ne gândim începând de la șeful de post, șeful polției, polițistul sau jandarmul, pădurarul care prinde. Trebuie să vedem modul de acțiune al tuturor acestor factori”, adaugă procurorul general al României.

La nivel internațional, furturile din păduri creează un prejudiciu de 250 de miliarde de dolari. O creștere cu aproape 30% față de anul trecut. Autoritățile spun că resusele lor pentru a lupta cu hoții de lemn sunt mult mai mici - nici 10% din profitul infractorilor.

Ieri, Augustin Lazăr a anunțat că defrișările masive și necontrolate vor fi cercetate de magistrați specializați pe probleme de mediu. Procurorul general al României spune că pentru a-i pedepsi pe cei care taie ilegal pădurile, judecătorii, dar și procurorii au nevoie de pregătire specială.