ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 02.03/14:50 Direcția Națională Anticorupție răspunde acuzațiilor fostului ofițer SRI, Daniel Dragomir, cu privire la existența unui protocol DNA - Agenția de Cadastru.

În răspunsul oficial, DNA confirmă faptul că are acces la 21 de baze de date, inclusiv Agenția de Cadastru.

"​În ultimele zile, în spațiul public s-a reluat o temă recurentă, prin care se acreditează ideea că procurorii anticorupție au acces la bazele de date ale altor instituții publice din cadrul administrației doar ca urmare a încheierii unor protocoale interinstituționale, fără a avea o bază legală. Concret, temeiul juridic al încheierii acestor acte îl reprezintă articolul 267 (Accesul la bazele electronice de date) din Codul de procedură penală, care reglementează în mod expres atât dreptul de acces direct al procurorilor și al instanțelor, cât și obligația instituțiilor care gestionează asemenea baze de date de a colabora cu organele judiciare în vederea asigurării accesului la informațiile existente. În acest moment, în baza prevederilor legale menționate mai sus, Direcția Națională Anticorupție are acces la un număr de 21 baze de date, între care și cea menționată de dvs. în solicitare", se arată în răspunsul DNA pentru Mediafax.

De asemenea, în răspunsul DNA se menționează faptul că: "în Codul Civil se reglementează liberul acces al oricărei persoane la înscrierile din cartea funciară. Astfel, conform art. 883 privind cercetarea cărții funciare, "orice persoană, fără a fi ținută să justifice vreun interes, poate cerceta orice carte funciară, precum și celelalte documente cu care aceasta se întregește, potrivit legii. Mapa cu înscrisurile care au stat la baza efectuării înscrierilor în cartea funciară poate fi consultată de orice persoană interesată, cu respectarea dispozițiilor legale cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date. La cerere, se vor elibera extrase sau copii certificate, conforme cu exemplarul original aflat în arhivă”.
 
Știre inițială
 
Colonelul (r) Daniel Dragomir a prezentat pe siteul oficial al organizației Romania 3.0 un protocol semnat între  Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și DNA, prin care organizația condusă de Codruța Koveși „la datele din sistemul informatic integrat de cadastru și publicitate imobiliară, aflate în administrarea ANCPI, denumite în continuare, baze de date, pentru îndeplinirea atribuțiilor specifice”.

„Începând din anul 2013, chiar după numirea sa, Kovesi a încheiat și semnat personal un Protocol cu Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Acest protocol a dat acces online, printr-o stație de lucru instalată la sediul DNA, la TOATE bazele de date (DDAPT, e-Terra — programul e-Terra să știți și voi nu are log, nu se poate audita accesul –, RTI și la TOATE datele de cadastru: elemente de identificare, dar și documente – contracte de vânzare-cumpărare, încheieri notariale, contracte de credit, ipoteci etc.).

DNA a avut acces direct, fără mandat, la toate datele personale și documentele notariale ale românilor începând cu anul 2013”, scrie Dragomir.
 
Acesta mai susține că „Fără mandat de la judecător, fără măcar să aveți un dosar penal deschis, DNA a avut acces la TOATE datele voastre, toate documentele voastre. Orice ați cumpărat sau vândut, orice casă, teren, intravilan sau agricol, orice credit sau ipotecă de la bancă ați înscris la notar.
Mai mult, deținem probe că DNA a accesat și datele și documentele unor cetățeni europeni, americani, israelieni, canadieni, australieni etc. Orice om de afaceri străin, orice investitor trebuie să știe că datele și documentele sale de proprietate sunt verificate online, chiar dacă nu are niciun dosar în România, fără mandat, fără vreun control democratic și fără nicio auditare.
Stația de lucru instalată la sediul DNA NU a fost NICIODATĂ auditată. Nu există niciun control democratic asupra activităților derulate și modului în care au fost utilizate informațiile.”


Liderul Romania 3.0 susține că acest protocol încalcă:
 
Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene și Directiva 95/46, art. 7 și 8,
Jurisprudența Curții de Justiție a UE,
Directiva 2016/680, para. 22: "Cererile de divulgare transmise de autoritățile publice ar trebui să se facă întotdeauna în scris, să fie motivate și ocazionale și nu ar trebui să se refere la totalitatea unui sistem de evidență sau să conducă la interconectarea sistemelor de evidență”,
Constituția României, art. 26 și art. 115 alin. 6,
Legea 677/2001, art. 1 alin. 2 și art. 10 alin. 1,
Codul civil art. 883 alin 1.