ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scandalul pe tema pestei porcine africane contiună să provoace disperare și furie printre oameni, care încearcă să-și apere cum pot animalele din ogradă. Așa au făcut locuitorii unui sat din județul Brăila care au pornit o adevărată „răscoală”, e adevărat fără furci și topoare, în momentul în care s-au trezit cu musafiri nepoftiți de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) veniți să le sacrifice porcii.


Îmbrăcați în costume de protecție și înconjurați de jandarmi, cei de la DSVSA au venit să le facă felul porcilor din sat după ce în zonă fusese confirmat virusul pestei porcine. Numai că sătenii s-au opus, refuzând intrarea în curțile lor a echipelor de „lichidatori”. Șefii veterinarilor alungați din satul Valea Cânepii spun că oamenii au fost „agitați” de primar, el însuși veterinar, informează agrointel.ro.

„Au fost probleme la Valea Cânepii. Cetățenii au refuzat să permită accesul echipelor DSVA, jandarmilor și militarilor, care participă la aceste acțiuni. Nu au vrut să ne lase să întrăm în curți, atunci am retras echipele, s-a făcut o notă în acest sens cu cetățenii care refuză. Mai departe, legal, nu știu ce vor păți. Pentru că aici este o chestiune de importanță națională și nu putem să ne jucăm cu unul vrea sau unul nu vrea. Oamenii nu conștientizează, îmi pare rău să spun asta. Vectorul principal este porcul mistreț, dar circulația oamenilor și a mașinilor este cea care în acest moment împrăștie acest virus…Pentru stabilirea despăgubirilor în cazul porcilor care sunt uciși este o comisie, nu are treabă DSVSA sau Prefectura. Domnul primar minte, este cel care a agitat lumea acolo. Vă spun cu subiect și predicat, și îmi pare rău că este și medic veterinar”, a declarat directorul DSVSA Brăilia, Gicu Drăgan.
 
Primarul comunei Unirea spune însă că  „nu e vorba că nu sunt primiți cei de la DSVSA”, ci că oamenii nu sunt bine informați despre acțiunea care se întreprinde. „Ieri s-a prezentat un medic veterinar, șef de comisie, în niște pantalonași scurți, nu în poziția în care trebuie să prezinte un inspector de stat, funcționar public, cu o ținută adecvată. Fără să se prezinte cu un ecuson, fără să le explice oamenilor ce drepturi au, ce obligații au. Trebuia să li se explice civilizat oamenilor care este situația din teren, din teritoriu, să se meargă din poartă în poartă să se vorbească cu oamenii”, a afirmat Ioan Ungureanu.