ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 09.03/19:20 În urma presiunilor făcute de deputatul USR, Adrian Dohotaru, conducerea BCU Cluj Napoca a decis să evacueze conferința ținută de dr. Galina Răduleanu, intitulată „Amintiri din detenția comunistă”.
 
În ultimele 24 de ore, Dohotaru a făcut presiuni public pentru anularea conferinței, pe motiv că organizatorii ar fi...fasciști. El a numit conferința drept „propagandă”.
 
„Organizațiile de extremă dreaptă nu au dreptul să facă propagandă la Biblioteca Centrală Universitară. Cer anularea evenimentului „Amintiri din detenția comunistă” de luni, 9 martie, pe motiv că cele două grupuri organizatoare „Camarazii” și „Rădăcina” sunt de extremă dreapta. În mesajele de pe pagina de facebook, dânșii proliferează mesaje rasiste, naționaliste, xenofobe, împotriva drepturilor femeii etc.

O grupare care proslăvește explicit pe Ionel Moța și Vasile Marin, lideri legionari și fasciști notorii, nu poate organiza evenimente într-o bibliotecă publică. O organizație care îndeamnă la ură împotriva imigranților, împotriva Vestului presupus decadent și care, pasămite, nu mai permite rostirea unor „termeni inofensivi precum patrie, tată, mamă”, din cauza marxismului, o grupare care echivalează feminismul cu comunismul stalinist și deplânge legalizarea avorturilor, nu are dreptul să se își propage mesajele într-o instituție publică de cultură”, a scris Dohotaru într-o scrisoare deschisă. 

El a mai deplâns faptul că există „pe culoarele bibliotecii” ”materiale de propagandă lăsate de persoanele care protestează împotriva avortului lângă instituție”.
 
În replică, organizația „Camarazii România” a scris că evenimentul s-a mutat în altă parte la presiunea „unor neomarxiști locali și a unor organizații antiromânești”.

„La presiunea unor neomarxisti locali și a unor organizații antiromânești, BCU a anulat evenimentul nostru de azi, pentru care doamna Galina Răduleanu, 87 de ani, fosta deținută în închisorile comuniste, a călătorit cu trenul de la București toată noaptea. Comunismul nu a dispărut, cozile de topor încă activează și atacă acești oameni cărora le-a fost distrusă tinerețea și chiar viața. Acest atac are loc chiar azi, de Ziua Deținuților Politici Anticomuniști, decretată in 2011, zi oficială pentru care autoritățile nu fac nimic. Așadar evenimentul nu va mai avea loc la BCU. Vă mulțumim celor care v-ați arătat interesați!

PS: părintele Gheorghe Calciu a spus: " Se vor bate cu noi și morți..". Asta se întâmplă și acum. Dar tot părintele a mai adăugat : " Și morți vom izbândi!"”, se arată în mesaj.

Aceste șicane se întâmplă chiar pe 9 martie, când politicienii ar trebui să sărbătorească Ziua Foștilor Deținuți Politici. Evenimentul doamnei Răduleanu s-a mutat în altă locație și poate fi urmărită mai jos.<
ȘTIREA INIȚIALĂ

Cu ocazia Zilei Deținuților Politici Anticomunisti, Fundația „Profesor George Manu”, Grupul „Camarazii” și Grupul de Acțiune „Rădăcina”  organizează conferința: ”Amintiri din detenția comunistă - cu Dr. Galina Răduleanu”, informează un comunicat de presă.
Evenimentul va avea loc pe data de 9 martie 2020, de la ora 18:30 la Sala Ion Mușlea a Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj-Napoca. 

Invitatul special al acestei seri, doamna Galina Răduleanu, a petrecut 4 ani în temnițele comuniste din România, experiență despre care va scrie mai târziu în volumul de mărturii intitulat „Repetiție la moarte… din spatele gratiilor”, una dintre cărțile importante de memorialistică din detenția comunistă feminină.

Galina Răduleanu s-a născut pe 9 martie 1933 la Bălți, în Basarabia, în familia preotului Boris Răduleanu. După ocuparea Basarabiei de către ruși, familia se mută în țară. După instaurarea comunismului, Galina Răduleanu este pârâtă de o colegă de clasă și trasă la răspundere pentru că ținea un jurnal unde își nota păreri „dușmănoase” la adresa regimului. Este scoasă din liceu la 17 ani. Reia studiile la Lugoj și apoi absolvă medicina la Cluj. Este arestată pe 23 septembrie 1960 și condamnată la șapte ani de închisoare.Este eliberată în 1964. În prezent, profesează ca medic psihiatru la București.

În 2019, a fost decorată de PS Macarie, Episcopul românilor din Europa de Nord.