ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parada „Cluj Pride” programată pentru ziua de 1 iulie NU a fost autorizată de Primărie. După acest refuz, organizatorii ar fi cerut alte patru trasee alternative, dar au  primit din partea autorităților locale același răspuns negativ, informează actualdecluj.ro.

Organizatorii „Cluj Pride” anunțaseră că evenimentul lor va începe pe 1 iulie, de la ora 16:00, având ca loc de întâlnire Piața Avram Iancu. Dar pentru aceeași zi, Opera Română depusese deja o cerere pentru un eveniment în spațiul public, care s-ar fi intersectat cu parada. Ȋn plus, reprezentanții Noua Dreaptă au anunțat și ei, tot pentru 1 iulie, „Mitingul pentru Normalitate”, cu începere de la ora 13:00 în Piața Avram Iancu.

Biroul de presă al Primăriei a comunicat jurnaliștilor de la actualdecluj.ro că Asociația Go Free a depus, în data de 14 iunie, TREI cereri pentru autorizarea marșului LGBT. Deși, în fiecare dintre solicitări locul de pornire a marșului fiind diferit – fie din Piața Avram Iancu, fie de la Casa de Cultură a Studenților, traseul marșului trecea prin Piața Unirii, între orele 18:00 – 21:00.

Toate cererile au fost respinse prin decizia asumată de Călin Forna, director pe evenimente publice în cadrul primăriei Cluj-Napoca și au fost comunicate respectivei Asociații. 
Noua Dreaptă depusese în 12 iunie o cerere pentru organizarea unui „Miting pentru normalitate” în data de 1 iulie, în Piața Avram Iancu, între orele 13.00 – 15.00, iar cererea lor a fost aprobată. Dar nu acesta a fost motivul pentru care homosexualilor li s-a refuzat parada, mai ales că nu exista nicio suprapunere orară sau de traseu, spune Primăria Cluj Napoca. 

„Cluj Pride” nu a primit autorizație din cauza unei cereri venite de la... Opera Română. „Cei de la Opera Română au cerut în data de 5 mai autorizarea derulării în Piața Unirii din Cluj între 1-2 iulie a spectacolului de operă în aer liber, Traviata. Aceștia au cerut și aprobarea unor restricții de circuație pe latura de est a pieței între 30 iunie și 3 iulie pentru pregătirea scenei și derularea repetițiilor. De asemenea au mai solicitat ca în zilele de 1 și 2 iulie, între orele 17:00 - 24:00 să se aprobe restricționarea ciculației pe arterele care încarează Piața Unirii”, a informat Biroul Mass Media. Primăria a aprobat cererea în aceeași zi în care a fost depusă.
 
„Având în vedere că în Piața Unirii are loc evenimentul celor de la Opera Română, marșul celor de la Go Free n-a putut fi autorizat având în vedere că se suprapunea pe această locație. Se caută soluții însă și pentru manifestarea comunității LGBT. Ei urmează să revină săptămâna următoare pentru a se identifica o posibilitate ca manifestarea propusă să poată avea loc", a mai informat Primăria.