ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei, a afirmat, marți, la audierile din Comisia de anchetă privind alegerile europarlamentare din 26 mai, că au existat unele inadvertențe în procesul de centralizare a datelor, însă nu au afectat rezultatul scrutinului, informează Agerpres.

„Aș începe cu un lucru important. Au fost unele inadvertențe în procesul de centralizare a datelor, dar ele nu au afectat în niciun fel rezultatul la referendum și la alegerile europarlamentare. Din dorința de a se securiza, de a se asigura transparența, s-a introdus, în etapele de validare a voturilor, o comparare între procesele verbale introduse de la cursor și procesele verbale fotografiate în baza proceselor verbale de la nivelul secțiilor", a afirmat șeful INS, Tudorel Andrei.

Potrivit acestuia, una dintre inadvertențe a fost că pe poza procesului verbal nu a fost marcată ora, ceea ce a dus la creșterea timpului de centralizare a datelor finale.

„Primul aspect este faptul că pe poza procesului verbal nu a fost marcată ora la care s-a introdus, nu s-a creat un flux normal ca cei care sunt în birouri să cunoască ora la care vin de la secții și atunci ele au fost puse într-o ordine aleatoare. (...) Toate acestea au creat o presiune asupra statisticianului în biroul electoral județean. Al doilea lucru - orice modificare a acestor procese verbale nu se realiza decât la nivelul BEJ, ceea ce a creat probleme extraordinare. Adică pentru lucruri mărunte trebuia luată o decizie. Acest lucru îngreuna, până acum nu se întâmpla așa ceva, erau corecții normale care erau făcute la nivelul secțiilor de votare. (...) Nu am informații din care să rezulte vicierea în procesul de centralizare a proceselor verbale", a arătat directorul INS.

El a mai spus că multe activități care erau prevăzute să se realizeze automat s-au făcut mecanic de către cei de la Statistică, ceea ce a dus la un timp de prelucrare a datelor mai mare, dar nu au dus la vicierea rezultatului.

Pe 26 iunie, Parlamentul a înființat Comisia de anchetă privind posibile fraude la alegerile europarlamentare din 26 mai, care a avut prima ședință în 8 iulie.  Comisia este condusă de deputatul PSD Lia Olguța Vasilescu, iar senatorul PSD Viorel Salan și deputatul PNL Cristina Trăilă sunt vicepreședinți. Senatorul ALDE Daniel Zamfir este secretar al comisiei. Din acest for mai fac parte deputații Florin Iordache, Cătălin Rădulescu și Eugen Nicolicea.
 
Ionuț Apahideanu și Dan Șelaru au analizat aproximativ 3.700 de procese verbale și încă pe-atâtea SIMPV-uri, dar și alte circa o mie de decizii de modificare, în urma cărora au constatat o mulțime de nereguli în procesul de vot, în toată țara. Raportul lor a fost publicat aici.