ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite în București, a criticat aspru acțiunile Rusiei care „destabilizează securitatea Europei”, face investiții serioase pentru a militariza zona Mării Negre și lansează acuzații nefondate la adresa Alianței Nord-Atlantice.

Hans Klemm a dat asigurări că NATO are capacitatea de a răspunde acestor riscuri de securitate și le-a îndemnat pe cele trei țări membre NATO din Marea Neagră - România, Bulgaria și Turcia - să lucreze împreună pentru a-și întări securitatea.

În Doctrina Militară a Federației Ruse, elaborată în 2014 și semnată de Vladimir Putin, Rusia a menționat NATO drept principalul pericol militar extern. Astfel, Hans Klemm a asigurat, din nou, că scutul antirachetă de la Deveselu nu reprezintă o amenințare la adresa Rusiei.

„La est avem de a face cu o Rusie revanșardă care destabilizează securitatea europeană. Rusia a devenit extrem de inovatoare în privința utilizării unor tipuri de război tipice pentru secolul al XXI-lea, inclusiv războiul informațional, cibernetic și hibrid. Am conlucrat cu rușii încă de la început în privința apărării antirachetă din Europa și chiar ne-am oferit să colaborăm cu ei în proiectarea arhitecturii apărării împotriva rachetelor balistice din Europa. Ei știu fără îndoială că etapa a doua a Abordării Europene Adaptive în Etape, care va deveni în mod oficial operațională în luna mai a acestui an la baza de la Deveselu, nu constituie o amenințare la adresa capacității lor de descurajare nucleară. Cu toate acestea, prin declararea acestui sistem drept o amenințare strategică, Federația Rusă preferă să ignore legile fizicii și dovezile evidente referitoare la superioritatea numerică și capacitățile tehnologice, perseverând în această perspectivă lipsită de fundament real”, a subliniat demnitarul.

De asemenea, ambasadorul a discutat și despre militarizarea Mării Negre și a atras atenția că Rusia face o investiție serioasă în privința capacităților sale militare în regiunea Mării Negre.

„Rusia își va înnoi capacitatea militară în zona Mării Negre până în 2020. Militarizarea Mării Negre prezintă o problemă specială pentru NATO. Statele Unite, împreună cu majoritatea forțelor navale ale NATO, se află sub restricții impuse prin Convenția de la Montreux în privința capacităților navale pe care le pot disloca în Marea Neagră. Vom continua rotația navelor militare americane în Marea Neagră, dar acestea nu vor atinge un nivel care să poata rivaliza cu prezența navală rusă în Marea Neagră”, a spus Hans Klemm.

Ambsadorul SUA la București a subliniat că un atac asupra unui stat membru al NATO este un atac asupra tuturor statelor membre.

„În primul rând, ceea ce trebuie să știe încă de la început aliații noștri, dar și potențialii noștri inamici, este faptul că Statele Unite sunt ferm angajate să respecte Articolul 5 al Tratatului de la Washington. Un atac împotriva unui stat membru este un atac împotriva tuturor statelor membre. Acest fapt ar trebui să fie suficient pentru a descuraja Rusia să întreprindă acțiuni militare împotriva unui stat membru al NATO. Oricât de mult și-ar întări forțele armate ale Rusiei propriile capacități, ele nu pot egala capacitățile militare ale Statelor Unite și ale aliaților săi din cadrul NATO”, declarat demnitarul.