ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Familia Regală și-a prezentat marți activitatea pe 2017 și bilanțul celor 20 de ani de prezență în România, care include 315 vizite oficiale externe și 105 întâlniri cu șefi de stat, arătând că „toate vizitele au fost acoperite financiar din fondurile personale ale Regelui Mihai I". Precizările vin în contextul în care Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu vor ca familia regală să fie susținută cu fonduri publice.

Pentru 2017, Casa Regală consemnează: „50 vizite în comunități din țară (3x Săvârșin, 2x Ploiești, 2x Focșani, Bacău, 3x Iași, Constanța, Albești, Coroana, Cotu Văii, Alba Iulia, 5x Cluj-Napoca, Călărași, Slobozia, Piscu, 6x Sinaia, Târgu-Jiu, Mărășești, Mărăști, Oituz, Onești, Brașov, Arad, 4x Timișoara, 2x Curtea de Argeș, Sibiu, Micloșoara, Râmnicu-Vâlcea, Târgoviște, Sânnicolau Mare, Pecica, Câmpulung Muscel); 214 acțiuni publice în Capitală și în comunități din țară, pe teme militare, diplomatice, economice, educaționale, sociale, sportive, de sănătate, științifice și artistice; 8 vizite în străinătate (Anglia, Turcia – Summit-ul Marmara, Republica Moldova, Polonia, Franța – Soultzmatt, Bulgaria, Iordania, Elveția)”. „Toate vizitele au fost acoperite financiar din fondurile personale ale Regelui Mihai I”, subliniază Casa Regală. 

De asemenea, tot pentru anul trecut indică „3 evenimente regale cu mare impact public: Trenul Regal al Aducerii Aminte (Mărășești-Mărăști-Oituz, 11 iulie), unde au venit mii de oameni în cinci din gările țării; Garden Party de 10 mai, unde au luat parte mii de români din toate comunitățile locale ale României și din Republica Moldova; funeraliile Regelui Mihai, 16 decembrie 2017”. 

Conform Casei Regale, 45 de școli, licee, universități și organizații poartă nume regal, în România și în Republica Moldova; 74 de școli, licee, organizații, congrese și festivaluri au Înalt Patronaj regal, în România și în Republica Moldova. Tot în bilanțul pe 2017 sunt trecute 2 mesaje adresate de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Camerelor reunite ale Parlamentului României (27 aprilie și 11 decembrie 2017).

Casa Regală prezintă și un „palmares la 20 de ani de prezență publică a Familiei Regale (1997-2017), sărbătoriți în martie 2017, la Palatul Elisabeta”: 10 000 de activități publice în țară; 315 vizite oficiale externe; 105 întâlniri cu șefi de stat. Și de această dată este făcută precizarea conform căreia „toate vizitele și toate evenimentele de la reședințele regale au fost acoperite financiar din fondurile personale ale Regelui Mihai I”. 

Precizările vin în contextul în care au existat critici cu privire la faptul că președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, au depus pe 7 noiembrie la Parlament inițiativa legislativă pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României. 

Pe de altă parte, premierul Mihai Tudose a susținut că Palatul Elisabeta nu poate rămâne în posesia Casei Regale. „Pot să îl închirieze dacă doresc”, a mai spus Tudose, afirmând că imobilul a fost oferit spre folosință Regelui Mihai, în calitate de fost șef de stat.