ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Proiectul de lege privind vaccinarea persoanelor în România a fost trimis pentru aviz, săptămâna trecută, la Comisia pentru constituționalitate, libertăți civile și monitorizare a executării hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului din Senat.

Comisia a adoptat, în unanimitate, avizarea favorabilă a proiectului de lege.

„Sunt perfect conștient de emoția publică pe care o provoacă acest subiect și sunt convins că argumentele pro și contra ale ambelor tabere merită și trebuie să fie ascultate. Din punct de vedere al constituționalității legii însă, nici eu și nici colegii mei senatori membri ai Comisiei nu am considerat că proiectul propus de Guvern ar încălca legea fundamentală a țării”, a precizat președintele Comisiei, senatorul Ionuț Sibinescu, pe pagina sa de facebook.
 
„Argumentele susținute de reprezentanții prezenți ai ONG-urilor care se opun vaccinării au fost fie întemeiate pe citate voit parțiale din Constituție sau convenții internaționale, fie mai degrabă de natură emoțională”, spune senatorul ALDE.

„Atunci când am propus aviz favorabil legii, adoptat în unanimitate de Comisie, am avut în vedere, în principal, două prevederi clare din Constituție: articolul 34, care prevede că statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea sănătății publice și articolul 53, care spune că exercițiul drepturilor individuale poate fi restrâns – deși e extrem de discutabil dacă poate fi vorba de vreo restrângere – prin lege, pentru apărarea sănătății publice.”

Ionuț Sibinescu, fost director la Protecția Consumatorului Mehedinți, a trecut prin PDL și PSD, înainte de a ajunge la ALDE. Ȋn decembrie 2016 a obținut mandatul de senator de Mehedinți, la redistribuirea voturilor.