ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La începutul acestei săptămâni, în cadrul conferinței internaționale „Participarea Copiilor la procesele de luare a deciziilor și de elaborare a politicilor la nivelul UE”, oficialii români și europeni au subliniat, o dată în plus, cât de important este punctul de vedere al copiilor în construirea viitorului Uniunii Europene.

Premierul României a anunțat, prin intermediul viceprim-ministrului Ana Birchall, „că vocea copiilor trebuie ascultată” și a pledat pentru implicarea copiilor în procesele de decizie.

„Avem responsabilitatea de a oferi copiilor posibilitatea de a alege, de a decide, de a participa. Dar noi, ca adulți și factori de decizie, trebuie să le oferim ocazia de a se implica: în familie, în școală, în comunități, la nivel european (…) Copiii trebuie să joace un rol esențial în construirea viitorului Uniunii Europene”, a susținut Ana Birchall în cadrul intervenției, potrivit unui comunicat de presă transmis de Guvern.

Totodată, președinta Eurochild, Marie-Louise Coleiro Preca, a dat exemple, potrivit Agerpres, „ale implicării tinerilor, de la March for Our Lives, eveniment ce a reunit adolescenți din SUA care militau pentru înăsprirea regimului armelor în această țară, până la manifestațiile legate de politica de protejare a mediului conduse de Greta Thunberg”.

Printre motivele invocate de autorități pentru implementarea acestei prevederi europene se află și acela potrivit căruia „1 din 5 cetățeni europeni este copil”. 
Este, oare, acesta un argument suficient pentru a încredința decizii care privesc viitorul Europei pe umerii prea sensibili ai copiilor nostri?

Îndrăznim să căutăm răspuns la cei mai înțelepți decât noi, considerând că, dincolo de faptul că vremurile s-au schimbat radical în ultimele sute de ani, există totuși adevăruri universal valabile, care au trecut testul timpului.
 
„Pentru aceia, deaca nu-l ascultă, rău și amar pătimi, că lepădă de la sine sfatul celor bătrâni și înțelepți și ascultă sfatul copiilor celor tineri și făr’de minte ca și sine. (...) Deci cînd fu a treia zi, ei veniră iarăși după cum fu cuvântul împăratului, iar împăratul le răspunse cum îl sfătuise acei copii și oameni tineri, carii încă nu ajunsese ca să fie în toată vîrsta și firea, nici în mintea cea desăvîrșită. (...) Pentru aceia, fătul mieu, tot cela ce va asculta de sfatul tinerilor și al copiilor, acela niciodată nu să va bucura; iar cela ce va asculta de sfatul bătrînilor celor înțelepți, acela nu se va căi.” (Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie, editura Minerva, București, 1971, pag 157-158).