ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bărbatul ce ține la piept o pancartă pe care scrie „Nu obligativității vaccinării în România” s-a postat fix în spatele prezidiului Comisiei. Ȋn bătaia camerelor de filmat aflate de cealaltă parte a mesei. Și stă acolo neclintit, ca un soldat în post. Rezistă vreo 15 minute, până când președintele Comisiei pentru Sănătate, deputatul PSD Buicu Corneliu, se prinde și se întoarce înspre el, trimițându-l să ia loc pe un scaun. „Circul îl facem la circ. Ȋn această sală nu facem circ!”, spune Buicu.

Lângă el, Ungureanu Emanuel, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei, face un live pe facebook. Cu stativ pentru telefon, cu schimbare de cadre. „În direct din Comisia de Sănătate! Dezbatere generală pe forma Legii Vaccinării venită de la Senat”, scrie deputatul USR pe pagina sa de pe rețeaua de socializare.
 
Dar în acea sală nu este deloc o dezbatere, deși ea așa fusese anunțată. „Este doar o audiere a părerilor”, după cum spune deputata PSD Cristina Dumitrache. Fiecare invitat are trei minute la dispoziție, pentru a-și expune opinia, stabilește președintele Comisiei.
 
Din sală lipsesc însă reprezentanții Ministerului Sănătății, cei care ar putea să răspundă la întrebări și să aducă eventuale contra-argumente. Lipsesc reprezentanții Colegiului Medicilor. Și, ce e cel mai important, lipsesc 10 din cei 18 membri ai Comisiei pentru Sănătate. Ei sunt cei care vor redacta raportul, înainte ca proiectul de lege să intre în plen, pentru votul final.

Dintre cei prezenți în sală, cei mai mulți sunt părinți și reprezentanți ai asociațiilor care susțin vaccinarea, dar sunt împotriva obligativității. Cu argumente de ordin juridic, cu exemple din legislația altor state, dar și cu povești dramatice din viața lor.

Adelina Iacob a venit azi tocmai din Constanța. Are la ea o pancartă mică, pe care e imprimat chipul fetiței ei. Sara Maria, un copil venit pe lume perfect sănătos, a murit în 2012, după ce i s-a făcut vaccinul BCG. Acum doi ani, Adelina a născut o altă fetiță, pe care statul român vrea acum să o vacineze obligatoriu. Altminteri, mama ei, cea care și-a îngropat un bebeluș ucis de o injecție, va face pușcărie.

Ȋmi dau lacrimile în timp ce Adelina, mama fără de copil venită din Constanța la Camera Deputaților, stă în picioare în fața Comisiei pentru Sănătate și-și spune povestea. O face demn, fără să pomenească și despre durerea ei. Vorbește în termeni medicali, oferă date exacte și face trimiteri la dovezi medicale. Pentru a argumenta moartea propriului copil. Și pentru ca drama ei să nu se mai repete. Puterea cu care Adelina își poartă greaua cruce mă emoționează, deși se spune că, în astfel de momente, ziariștii buni nu plâng, ci doar focalizează imaginea.

Când Adelina ridică pancarta cu poza fetiței care i-a murit, pentru ca cei din Comisie să o vadă, dinspre camerele de filmat se aud voci: „Arătați-o și aici!” Au fost acolo TVR, Antena 3, Canal D, Digi 24. Dar n-o să vedeți povestea Adelinei și pancarta ei pe niciun post de știri.
              
Cei 10 deputați din Comisia pentru Sănătate care au lipsit azi de la așa-zisa „dezbatere generală” nici măcar n-or să știe că Adelina a fost acolo. Și vor adopta raportul fără să aibă habar cum a murit Sara Maria.

Ȋnsă cei prezenți azi în sală nu par să bage de seamă asta. Când iau cuvântul, în rația de 3 minute ce le-a fost acordată, încep cu „mulțumim Comisiei pentru Sănătate” și termină cu „vă rugăm”. Se vorbește despre „lipsa de incubatoare din maternități”, despre „infecțiile nozocomiale” și „dreptul pușcăriașilor la eliberarea înainte de termen”, despre „caracterul veterinar al legii” și „obiectul unor studii medicale clinice”. Despre „sponsorizări”, „licitații pentru vaccinuri” și „falimentarea Institutului Cantacuzino”.


La final, deputata PSD Cristina Dumitrache propune să se facă un tur de masă, pentru o concluzie succintă din partea fiecărui invitat. „Sunt pro vaccinare informată, contra obligativității”, declară majoritatea.

96 de deputați PSD au semnat deja pentru modificarea substanțială a acestui proiect de lege. Comisia pentru drepturile omului a depus și ea o serie de alte amendamente importante. Dar, ca un cal troian, printre ele s-a strecurat și un articol ce prevede pedepse cu închisoarea pentru cei care nu-și vaccinează copiii.

Ȋn cele din urmă însă, nu intențiile parlamentarilor sau simulările de dezbateri sunt cele care vor conta. Ci conștiința deputaților. A fiecăruia dintre ei. Și votul lor, care este un vot decisiv. Și la Senat au fost voci care au criticat proiectul de lege. Dar la final, 99 de senatori au votat pentru. Ca în CPEx al CC al PCR. Numai unul singur a fost indecis și s-a abținut. Dintre cei puțini, care s-au opus proiectului de lege privind vaccinarea obligatorie, niciun senator nu și-a asumat lupta până la capăt. Vor fi deputații altfel?