ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Adoptat de Senat la 23 octombrie a.c., proiectul de Lege privind vaccinarea persoanelor în România avansează cu pași repezi spre votul final. Ȋnregistrat la Camera Deputaților pe 30 octombrie, a primit termen final pentru depunerea amendamentelor - 7 noiembrie, doar o săptămână!, iar raportul de la Comisia pentru sănătate și familie trebuie emis până marți, 14 noiembrie.

În numai o săptămână, deputații nu au avut timp pentru dezbatere. Dar trei dintre ei, Cristina Ileana Dumitrache și Tamara Ciofu (ambele din PSD) și Matei Dobrovie (USR) au reușit să depună, pe ultima sută de metri, o serie de amendamente.

În cadrul unei discuții informale, organizată la Constanța, deputata PSD Cristina Dumitrache a explicat de ce prevederile acestui act normativ sunt cel puțin îngrijorătoare, informează TomisNews.ro.

„Cred că suntem singurii care vaccinăm încă de la naștere, în primele ore!”

„Nicăieri probabil că nu există propusă această testare genetică, din ce am văzut în alte țări. Cred că suntem singurii care vaccinăm încă de la naștere, în primele ore! Nu ai cum, în momentul acela, să știi exact organismul acelui copil! Apoi, persoana care vaccinează în maternitate nu este medicul de familie, cel care cunoaște tabloul medical al familiei! (…) Pentru a face aceste testări, dacă ar exista o suspiciune din partea medicului de familie, atunci ar putea să ceară dispunerea unor anumite avize, intrăm în detalii tehnice pe care le consider corecte. 

Dar, ceea ce prevede această lege este nu doar grav, ci extrem de grav! (…) Printr-un singur ordin de ministru, pe lângă acele opt tipuri de vaccin din calendarul național, se pot adăuga, fără act normativ, oricând, altele! Ca părinte, poate nu vrei să îi faci un anumit vaccin, dar conform acestui act, dacă refuzi un anumit tip, copilul va fi considerat cu schema de vaccinare incompletă, părinții vor fi târâți pe la toate instituțiile, ca să-ți iasă ideile astea din cap și apoi te amenință cu decăderea din drepturile părintești! 

Nerespectarea prevederilor prezentei legi are drept consecință că pui în pericol viața copilului, refuzând un tratament. Pentru refuzul unei transfuzii din motive religioase nu a pățit nimeni nimic, nu? Și mi se pare corect așa, îți asumi! (…) Cu ce e diferit un medic care este pro un anume vaccin și altul care nu e de acord?”, a spus deputatul PSD, conform TomisNews.ro.

95 de deputați au semnat amendamentele

Cristina Dumitrache a depus mai multe amendamente la proiectul de lege. Deputatul PSD consideră că art. 1 din proiect trebuie modificat, pentru că „statul trebuie să asigure dreptul la sănătate al cetățenilor, prin facilitarea unor servicii de sănătate optime, iar nu prin reglementarea obligării cetățeanului de a le accesa. Cetățeanul are DREPTUL, iar nu obligația să acceseze serviciile puse la dispoziție de stat, în vreme ce statul are OBLIGAȚIA de a le furniza și a oferi acces cetățenilor aceste servicii în schimbul contribuțiilor plătite de aceștia la bugetul de sănătate”, susține Dumitrache.

De asemenea, deputatul PSD consderă necesară și modificarea art. 10, alin. 2 din proiectul de lege, pentru că „reacțiile adverse trebuie stabilite de către medicul specialist în urma consultului de specialitate, iar nu de Guvern sau alt organism. (…) Atunci când se înființează fondul de despăgubire, ar trebui aprobate prin lege și măsurile compensatorii”.

Printre cele mai importante amendamente ale Cristinei Dumitrache este cel adus art. 13, lit. d, unde propune eliminarea obligativității, invocând faptul că „vaccinurile sunt și trebuie să rămână o procedură medicală opțională, pe care cetățeanul o accesează dacă dorește”.

Cristina Dumitrache critică și prevederile art. 40 din proiectul de lege adoptat de Senat, explicând că „refuzul vaccinării și sesizarea DGASPC în cazul copiilor nevaccinați conduc la o măsură abuzivă de decădere din drepturi a tutorelui legal. O măsură exagerată, atunci când vorbim de un tratament medical cu rol preventiv, cu potențiale beneficii, dar și riscuri”.
 
Aspectele semnalate de Cristina Dumitrache încep deja să bulverseze partidul care domină coaliția majoritară parlamentară, scrie TomisNews.ro.
 
Nu mai puțin de 95 de deputați au semnat amendamentele depuse de Cristina Dumitrache. Printre semnatari sunt și deputații PSD Babuș Radu, Iancu Iulian (președinte al Comisiei pentru industrii și servicii), Vișan George - Gabriel, Dobre Mircea-Titus (ministru al Turismului), Stroe Felix (ministrul Transporturilor), Șimon Gheorghe (ministru al Economiei), Petrea Gabriel (ministru al Consultării Publice și Dialogului Social), Ciofu Tamara Dorina (medic pediatru, vicepreședinte al Comisiei pentru drepturile omului), Roșca Lucreția (medic, vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate și familie), Gavrilă Camelia (președinte al Comisiei pentru învățământ), Solomon Adrian (președinte al Comisiei pentru muncă și protecție socială), Ciuhodaru Tudor (medic, vicelider al Grupului parlamentar al PSD), Plumb Rovana (președinte al Comisiei pentru Afaceri Europene, fost ministru al Muncii), Vlase Petru Grabriel (vicepreședinte al Camerei Deputaților), și, nu în ultimul rând, Vosganian Varujan (lider al grupului parlamentar ALDE).

„Sunt medic pediatru de 34 de ani și pot să susțin actul vaccinării, dar nu în orice condiții”

Și deputata PSD Tamara Ciofu, vicepreședinte al Comisiei pentru drepturile omului, spune că va participa la discuțiile de marți din Comisia pentru sănătate, cu o serie de amendamente admise în unanimitate de cei din propria comisie.

„Noi nu suntem comisia care va prezenta raportul, așteptăm să mergem cu aceste amendamente pentru discuții în comisia de Sănătate, pentru că acolo se va decide, se va lua o hotărâre cu privire la modul cum va fi prezentat raportul final al acestui proiect. Comisia noastră a adoptat aceste amendamente, urmează să le discutăm și nu exclud ca, după o dezbatere, și aceste amendamente să fie îmbunătățite sau completate. Sperăm să ne întâlnim săptămâna viitoare”, a declarat Tamara Ciofu, conform TomisNews.ro. 

„Amendamentele noastre sunt legate de niște inadvertențe, în condițiile în care se aprobă ca familia să fie informată, aparținătorul legal să fie informat asupra implementării protocolului premergător actului vaccinării, în momentul în care aceștia cunosc toate datele legate de tot ceea ce înseamnă prevenire, tehnica de injectare, administrarea vaccinului..., nu cred că este necesar ca cineva să fie responsabil, dacă ți-ai însușit toate informațiile, nu a fost nici un viciu de informare. (…) Ne-am hotărât ca, marea majoritate a medicilor care dorim să meargem la comisia de Sănătate, să ne spunem punctele de vedere. Eu sunt medic pediatru de 34 de ani și pot să susțin actul vaccinării, dar nu pot să îl susțin în orice condiții! Poate colegii din comisia de Sănătate au alte puncte de vedere și, astfel, eu trebuie să mă duc să mă lupt pentru convingerile mele!”, a spus deputatul Tamara Ciofu, pentru TomisNews.ro.