ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele României a făcut azi o amplă declarație de presă despre evoluția ultimelor evenimente și despre modul în care ar putea fi soluționată criza în care se află țara.
 
„Aseară au avut loc demonstrații și proteste masive în toată țara. Sunt foarte impresionat de amploarea acestor manifestări și de faptul că românii au înțeles foarte bine despre ce e vorba cu aceste Ordonanțe de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală și au arătat românii foarte clar ce vor: un stat de drept. 

Aceste demonstrații au fost unele eminamente pașnice. Românii s-au adunat în număr foarte mare și pașnic, și-au spus păsul. Asta până după ora 22:00, când un grup, grupuri - asta vom ști mai târziu - de demonstrați violenți, au intrat în Piața Victoriei și au deturnat demonstrația. A fost evident pentru oricine a urmărit desfășurarea evenimentelor că românii au demonstrat în număr foarte mare, pașnic, și au spus foarte clar ce doresc. A fost la fel de evident că acești demonstranți violenți, ca să nu spun altceva, au venit cu scopul de a strica manifestația din Piața Victoriei. Felul în care Ministerul de Interne nu a gestionat situația și felul în care jandarmii au acționat față de aceste grupuri de instigatori mă nemulțumește profund. Toată lumea, repet, toată lumea din structurile de forță a avut toate informațiile necesare. 

La Ministerul de Interne s-a știut foarte exact când, unde și ce grupuri se pregătesc pentru a «sparge» demonstrația din Piața Victoriei. În loc să-i izoleze pe aceștia acolo unde s-au adunat și s-a știut foarte bine unde s-au adunat, i-au lăsat liberi să se amestece printre demonstrații pașnici, punând astfel în pericol nu doar demonstrația, ci au pus în pericol sănătatea și chiar viața românilor simpli, care s-au dus să demonstreze în mod pașnic. 
 
Foarte grav mi s-a părut faptul că doamna Ministru de Interne s-a dus la televizor și a spus că ea nu a știut nimic. Păi dacă nu a știut nimic este cu atât mai grav. Înseamnă că nu conduce ministerul, ci doar stă în minister. Acest lucru este inadmisibil. Solicit doamnei Ministru de Interne și Jandarmeriei lămuriri scrise, urgente și clare, de ce și cum a fost posibil să fie lăsate elemente violente să distrugă o manifestație pașnică cu tot Ministerul de Interne de față acolo”, a declarat Klaus Iohannis. 

El a precizat că nu a solicitat demisia ministrului de Interne, „dar românii aseară au explicat foarte clar ce își doresc ei. Mai departe, este treaba guvernanților să analizeze, să revină la raționalitate și să ia măsurile care se impun.”

Ȋn ceea ce privește chestiunea demisiei ministrului Justiției, Iohannis a precizat că „unii își pun unii această întrebare, cu siguranță. Și pe bună dreptate.”

Iohannis a declarat că nu primește informări de la SRI în chestiuni care privesc Ministerul de Interne. „Însă, sunt convins, că toți cei care s-au ocupat de organizarea dispozitivelor de aseară au avut toate informațiile necesare. Repet, asta este treaba Guvernului să țină ordine la manifestații, să se asigure de ordinea publică, nu de ordonanțe de urgență pe Codul Penal date noaptea, fără avize. Guvernul nu a înțeles deloc care este domeniul de activitate de care răspunde și sper, și după această intervenție pe care o am acum, să înțeleagă mai bine care este treaba lor și care nu este treaba lor. Deci nu este treaba lor să legifereze. Este treaba lor să asigure ordinea publică.”

Ȋntrebat fiind de un jurnalist dacă deține informații despre deturnarea protestelor de aseară și despre cine a stat în spatele acestor acțiuni, Iohannis a precizat că „este o chestiune care trebuie lămurită de alții. Există voci în spațiul public care spun că au fost unii în spatele acestor manifestații, care chiar au incitat și au contribuit la organizarea lor. Nu am dovezi certe încă și cred că aceste dovezi trebuie să le aducă exact Ministerul de Interne și abia aștept să-și facă datoria.”
 
„Eu vă spun un lucru foarte clar, mai ales guvernanților: «Jos mâinile de pe DNA!»”

Ȋn legătură cu OUG 13/2017, președintele României a anunțat că sesizat deja Curtea Constituțională. „Este, după părerea mea și a juriștilor din Administrația Prezidențială, evident vorba de un conflict juridic de natură constituțională între Guvern, pe de o parte, sistemul de justiție și Parlament, în cealaltă parte. Acest document este pe drum și va fi depus în câteva minute la Curtea Constituțională”, a precizat Președintele României. 

„Eu mi-am făcut datoria și am sesizat Curtea Constituțională într-o chestiune care mi se pare foarte gravă. Mai departe este treaba judecătorilor de la Curtea Constituțională să acționeze”, a spus Iohannis, atunci când i s-a cerut să precizeze dacă el crede că acest conflict va fi soluționat de CCR.

 
Ȋntrebat fiind de un jurnalist dacă premierul Sorin Grindeanu i-a răspuns la scrisoarea prin care îi cerea abrogarea ordonanței 13/2017, Iohannis a declarat:  „Nu mi-a răspuns și nici nu știu unde este că nu prea a mai fost văzut”.

Președintele a anunțat va iniția un dialog pentru soluționarea crizei. „Cu siguranță o să invit mai multă lume la discuții, dar cum abia ieri am scris Premierului și poate a fost ocupat, nu știm cu ce, că nimeni nu l-a văzut, dar vreau să-i dau șansa o zi, două, să judece un pic ce am scris acolo, nu vreau să-mi dea un răspuns pripit ca și data trecută, fiindcă nu ne folosește la nimic, și lui sigur nu, după care va trebui să invit oamenii la Cotroceni să găsim o soluție la această criză fiindcă altfel lucrurile se agravează și strada poate să protesteze, românii își spun nemulțumirile, dar soluțiile nu pot veni din stradă. Soluțiile trebuie să vină tot de la politicieni și cu certitudine săptămâna viitoare o să invit ca să-mi prezinte soluțiile, deci asta este o fază ulterioară.

Președintele României consideră că Liviu Dragnea, deși s-a dezis total de această ordonanță, este responsabil pentru măsurile Guvernului. „Ne-a spus tuturor, în campanie și după campanie, că el conduce partidul cu mână de fier și toate se întâmplă sub directa lui coordonare. Chiar, dacă bine rețin, s-a instituit la PSD un comitet de coordonare a Guvernului. Păi, să-i coordoneze.”

Despre posibilitatea ca PSD să organizese contra-proteste, Iohannis a precizat că „ar fi o mare greșeală și ar duce la violențe care cu greu ar mai putea fi calmate. Părerea mea este cea pe care am exprimat-o și ieri. Soluția la această criză este abrogarea ordonanței și atunci discuția se poate, atenție, se poate calma.”

Ȋntrebat fiind dacă are informații despre intenția executivului de a da o nouă ordonanță, menită să unească DNA cu DIICOT sau să modifice în vreun fel funcționarea acestor instituții, Președintele României a declarat: „am citit în media și acuzația că s-ar pregăti și rectificarea din partea Guvernului, că nu s-ar pregăti. Acum, Guvernul a mai spus și altă dată că nu vrea să dea ordonanță pentru modificarea Codului, că nu pune pe ordinea de zi. Fiecare poate să-și imagineze ce dorește, însă eu vă spun un lucru foarte clar, și mai ales guvernanților: «Jos mâinile de pe DNA!».”

Iohannis a mai precizat și că mâine, la Consiliul European, va avea „foarte multe discuții informale fiindcă oamenii vor dori să știe ce se întâmplă în România”.

Președintele României consideră că declarația vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a spus ieri că ultimele acțiuni ale Guvernului ar putea să aibă ca efect o tăiere a fondurilor europene pentru România, „este o ușoară exagerare. Dar cu certitudine toată lumea este îngrijorată și trebuie să recunosc, oricât de greu îmi vine, că pe bună dreptate.”