ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fundația Szekler Monitor l-a reclamat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pe Mihai Sorin Tîrnoveanu, președintele Asociației Calea Neamului, pentru că a publicat la câteva zile după 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, un citat din publicistica lui Mihai Eminescu, pe care secuii îl interpretează ca denigrator și jignitor la adresa lor. Prin urmare, Mihai Tîrnoveanu este chemat să se prezinte marți, 27 august, la ora 10:00, pentru a răspunde în fața C.N.C.D. la acuzațiile de incitare la ură interetnică si religioasă, comportament discriminatoriu față de comunitatea maghiară și altele asemenea, aduse împotriva lui de fundația secuiască română.
 
În afară de acțiunile organizate de Mihai Tîrnoveanu în domeniul activismului civic, dintre care cea mai recentă este marșul de aniversare a Centenarului eliberării Budapestei de bolșevism de către armata română, sunt avute în vizor și 14 postări din mediul online, pe teme precum Valea Uzului, Cheile Bicazului, Codul Administrativ, manifestările prilejuite de Zilele Naționale ale României, 1 Decembrie si 24 Ianuarie, și altele.
 
„În data de 18 martie a publicat un citat din publicistica lui Eminescu (Anexa 3), despre care se știe că în general a fost una exagerat naționalistă, în multe cazuri antisemită. În citatul respectiv se fac afirmații denigratoare față de maghiari, cu unicul scop de a denigra, jigni”, se arată în paginile sesizării adresate CNCD de Fundația Szekler Monitor

În scurtul fragment postat de Mihai Tîrnoveanu, acesta citează din articolul Ecuilibrul, scris de tânărul Eminescu la vârsta 20 de ani, în care scriitorul și publicistul demontează ficțiunea revizionistă. Conform Mihai-Eminescu.ro, în urma acestui articol, autorul „a fost urmarit de organele unguresti si dat in judecata, motiv pentru care a trebuit sa paraseasca Austro-Ungaria”. Nu e de mirare că aceste scrieri tulbură până astăzi pe adepții revizionismului maghiar, care își adresează plângerile unei instituții conduse, întâmplător sau nu, de un etnic maghiar, Csaba Asztalos. 

De altfel, petentul Zsolt Arus, președintele fundației reclamante, care denigrează memoria poetului național al românilor, este una și aceeași persoană cu organizatorul unei manifestări de omagiere a criminalului de război Wass Albert, responsabil de uciderea unor cetățeni români și evrei după Dictatul de la Viena, care prevedea în 1940 cedarea Nord-Vestului Transilvaniei de România către Ungaria.

„In urma sesizării Fundației Szekler Monitor, sunt convocat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pe 27 august, ora 10, pentru a da socoteală acuzațiilor ce mi se aduc de către mai sus numita fundație maghiară. Acuzațiile sunt: incitare la ură interetnică si religioasă, comportament discriminativ, degradant si hărțuitor față de comunitatea maghiară, activitate antimaghiară. Reclamantul afirmă că aceste lucruri le-am făcut atât prin postările scrise pe rețelele de socializare cât si prin întreaga mea activitate practică, prin acțiunile desfășurate de-a lungul timpului. Ca argumente atașate în anexe, se aduc cele scrise de mine în 14 postări, dar si comentariile generate de acestea, desi în nenumărate rânduri am specificat că nu sunt de acord cu acele comentarii care jignesc comunitatea maghiară si că acestea vor fi sterse. Mai pe scurt, domnii sunt deranjați de atitudinile mele față de mai multe chestiuni: Valea Uzului, Cheile Bicazului, Codul Administrativ, manifestările prilejuite de Zilele Naționale ale României, 1 Decembrie si 24 Ianuarie, situația din zona orașului Baraolt, Vârghis, Doboseni, Herculian etc. Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării i se cere să analizeze atât cele semnalate punctual (voi reveni cu detalii tari de tot) cât si întreaga mea activitate practică.

Cam asta e situația...lumea în care trăim, în care ești tras la răspundere pentru faptul că iti iubesti Țara si Neamul, ba mai mult, că ai ”tupeul” să si acționezi în acest sens. Esti considerat periculos dacă afirmi anumite realități, dacă spui că albul este chiar alb, dacă te străduiesti să lupti pentru Identitatea Națională, dacă nu-ți negi Istoria Țării, dacă iei apărarea românilor din Covasna si Harghita. Să se analizeze întreaga mea activitate? Să se analizeze așadar faptul că împreună cu mulți alți români am dăruit costume naționale, daruri si premii copiilor, alimente de bază orfanilor si bătrânilor, steaguri tricolore si icoane românilor. Să se analizeze, dar bine de tot faptul că s-a reusit să dăruim un strop de speranță si bucurie sutelor de oameni la care am ajuns. Este interzis în România să mergi de Ziua Națională în Covasna si Harghita cu Steagul Tricolor? Să se analizeze si lucrul acesta, să stim si noi dacă încălcăm vreo lege. Afirmarea valorilor si simbolurilor naționale românesti este interzisă în România? Drepturile românilor sunt interzise? Mihai Eminescu este scos în afara legii? Căci veți vedea că domnii de la fundația maghiară au o mare problemă cu Mihai Eminescu. Sper ca această problemă să nu o aibă si CNCD. Mi se anchetează gândirea si cuvântul? Unde este libertatea de expresie? Oameni buni, unde este Libertatea de a fi Român în România?”, a reacționat Mihai Sorin Tîrnoveanu miercuri într-o postare de pe contul lui de social media, în care anunța învinuirile care i se aduc și faptul că este chemat să răspundă pe 27 august în fața Consiliului Național de Combatere a Discriminării.

Ulterior publicării postării, în mediul online au apărut reacții de solidarizare ale mai multor persoane, care își declară intenția să meargă la CNCD în aceeași zi cu președintele Asociației Calea Neamului, pentru că împărtășesc aceleași idei ca acesta, pe care doresc să le explice public.