ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Relele tratamente și hărțuirea romilor și deținuților de către Poliția și Jandarmeria a reprezentat, anul trecut, una dintre problemele majore din România privind drepturile omului, se arată în raportul anual dat publicității miercuri de Departamentul de Stat american, scrie News.ro

În plus, discriminarea sistematică a romilor le-a afectat accesul la educație adecvată, locuințe, îngrijire medicală și pe piața muncii, atrag atenția Statele Unite.

Printre alte probleme se numără condițiile inadecvate din închisori, dar și tentativele continue ale unor lideri politici de a compromite independența sistemului judiciar, precum și corupția la nivel guvernamental, care este încă răspândită.

"Sistemul judiciar a luat măsuri pentru a pune sub acuzare și pedepsi oficialii care au comis abuzuri, dar autoritățile au amânat în mod repetat procesele care vizează abuzuri ale poliției, care, în multe cazuri, au dus la achitări”, se adaugă în document.

"Amenințări personale și profesionale la adresa jurnaliștilor au subminat libertatea presei. Au existat informații constante despre violența și discriminarea femeilor. Au existat niște acțiuni și afirmații antisemite, iar presa a continuat să publice articole antisemite”, se adaugă în document.

De altfel, ideile antisemite, rasiste, xenofobe și naționaliste sunt răspândite în continuare online în țară.

"Guvernul nu a luat măsuri efective pentru a returna bisericile greco-catolice confiscate în timpul regimului comunist”, se arată în documentul publicat pe site-ul Departamentului de Stat.

În ceea ce privește persoanele cu dizabilități, agențiile guvernamentale nu le-au oferit asistență adecvată și chiar le-au neglijat. 

O altă problemă semnalată de SUA o reprezintă discriminarea minorităților sexuale și a persoanelor infectate cu HIV, în special a copiilor.

Raportul notează și că abuzarea copiilor prin muncă există încă în România.