ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Alianței Liberalilor și Democraților, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat duminică seara, după încheierea alegerilor reprezentanților pentru Parlamentul European, că așteaptă numărătoarea voturilor, întrucât rezultatele de la ieșirea de la urne sunt doar indicative. Acesta a afirmat că nu își schimbă părerea despre referendumul inițiat de președintele Klaus Iohannis, care „nu face decât să adâncească falia care există astăzi în societatea românească”, a cărei amplificare „este nedorită”. Liderul ALDE își dorește să adune din nou românii în jurul unui proiect comun. În ceea ce privește propunerea înaintată de Liviu Dragnea de a fi candidat comun PSD-ALDE pentru alegerile prezidențiale, Tăriceanu s-a arătat rezervat, cerând timp de reflecție și analiză pentru a nu lua o „decizie pripită”.  

„Votul s-a încheiat și constatăm că este un număr foarte mare de votanți, excepțional de mare aș putea spune, lucru care demonstrează că în România democrația este vie și e sănătoasă. Tuturor celor care au votat pentru noi, tuturor românilor care ne simpatizează: votul lor ne obligă și, în același timp, ne bucură foarte mult. Rezultatele exit poll-ului evident că sunt numai indicative. Ceea ce este foarte important de acum încolo (...) numărarea voturilor. Un lucru aș dori să spun despre Referendum: așa cum arată cifrele, referendumul va fi validat. Dar, în ceea ce privește părerea mea despre referendum, nu mi-o schimb. Referendumul, din păcate, nu face decât să adâncească falia care există astăzi în societatea românească. Amplificarea ei, după părerea mea, este nedorită. Ceea ce eu îmi doresc este să adunăm din nou românii în jurul unui proiect comun. Cred că cei care ne vor reprezenta la Bruxelles, în Parlamentul European, au datoria să prezinte o Românie unită, o Românie care are un țel comun, care își dorește să-și apere și să-și promoveze interesele proprii, așa cum fac și parlamentarii din celelalte țări europene”, a declarat președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, în cadrul conferinței de presă transmise live pe Facebook duminică seara, după încheierea alegerilor europarlamentare.

Întrebat cum comentează rezultatul inferior așteptărilor înregistrat de ALDE la europarlamentare, Tăriceanu a afirmat că procentul este mai mic din cauză că participarea la vot a fost mai mare decât se estimase în sondaje, dar că așteaptă numărarea voturilor pentru a avea cifrele reale:

„Acest rezultat reprezintă în momentul de față o estimare, rezultatul este după numărătoarea voturilor. (...) Noi ne-am fixat un obiectiv de număr de voturi. Acel obiectiv era calculat, așa cum am văzut și estimările institutelor de sondaj, pe o participare la vot care ar fi urmat să fie între 30% și maximum 35%. Participarea aceasta record sigur că ne diminuează ponderea. Contăm pe același număr de voturi. Discuțiile pe care le-am avut cu colegii noștri ne confirmă că voturile pe care am contat se vor realiza”, a declarat liderul ALDE la conferința de duminică seara.

În ceea ce privește o posibilă candidatură împreună cu PSD la alegerile prezidențiale din toamnă, sugerată de Liviu Dragnea, Tăriceanu s-a arătat rezervat și a cerut timp de gândire:

„Nu vreau să-mi schimb punctul de vedere în această privință. Am hotărât că vom face după aceste alegeri o analiză pentru a vedea care este cea mai bună soluție. Cred că, acum, că alegerile pentru Parlamentul European s-au încheiat, este nevoie să ne luăm un timp de reflecție și analiză și, mai ales, să nu luăm o decizie pripită. Noaptea întotdeauna este un sfetnic bun”, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.