ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ALDE a votat, miercuri, în ședințele forurilor statutare, ca liderul partidului Călin Popescu Tăriceanu să fie candidatul la prezidențiale, decizia fiind luată în unanimitate.

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat, miercuri, că va candida la prezidențiale din partea ALDE, decizia social-democraților de a avea un candidat propriu fiind o dezamăgire. El a adăugat că PSD își propune să ajungă în turul doi, însă nu să și câștige un mandat la Cotroceni.

„Le mulțumesc foarte mult colegilor pentru încrederea pe care mi-au acordat-o. În ultimele zile toată scena politică a fost invadată de informații referitoare la candidaturi, necandidaturi, alianțe, etc. După cum șțiți a existat o veche discuție în cadrul coaliției referitor la desemnarea unui candidat comun, care ar fi trebuit desemnat pe baza unor date obiective, rezultate sociologice adică. Rezultatele indică date foarte clare peste 80% cred că ar trebui o candidatură comună care să fie legată de persoana mea. Din păcate, însă la discuțiile cu cei din PSD și cu doamna Dăncilă, am primit același răspuns la aceste argumente și anume că PSD e un partid prea mare ca să nu aibă propriul candidat. A nu avea propriul candidat nu înseamnă că partidul e mai mic. Cred că prin PSD bântuie un aer defetist, adică își propun mult prea puțin, nu își pun problema de a câștiga alegerile”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, în Parlament, după ședința ALDE în care a fost desemnat prezidențiabilul partidului.

El a afirmat că decizia PSD de a avea prezidențiabil propriu, în persoana Vioricăi Dăncilă, e o dezamăgire.

„I-am spus doamnei Dăncilă că acest lucru se poate face printr-o coaliție în trei. Am discutat acest lucru cu domnul Ponta și el a fost de acord să susțină o candidatură din trei partide. Din păcate, PSD un își dorește acest lucru. Am avut de multă vreme informații că se pregătește această candidatură. Prin urmare, pentru mine și colegii mei nu e o surpriză, dar e o dezamăgire ca s-a luat această decizie, și anume că va urma o competiție electorală”, a adăugat Tăriceanu.

Liderul ALDE a susținut că PSD nu mai crede în câștigarea alegerilor prezidențiale

„Părerea noastră e că PSD nu mai crede că actuala conducere a partidului consideră câștigarea alegerilor prezidențiale ca un obiect realizabil și părerile noastre se despart aici, încât eu cred că avem capacitatea să îl înfrângem pe actualul președinte. Nu cred că actualul președinte mai merită să I se acorde al doilea mandat. A devenit un activit în vestă roșie la manifestările din stradă, a închis ochii la abuzurile procurorilor, nu a promovat România în cadrul Consiliului European”, a subliniat Tăriceanu.

ălin Popescu Tăriceanu a declarat că faptul că va candida din partea ALDE, separat de PSD, la alegerile prezidențiale nu înseamnă că se va rupe coaliția de guvernare. El a precizat că ar fi oportună venirea la guvernare și a Pro România.

„Vom continua să rămânem parteneri corecți. Candidatura separată nu înseamnă o rupere a coaliției de guvernare. Voi face o campanie corectă, voi acord respect doamnei Dăncilă, așa cum acord respect și celorlalți contracandidați, dar asta nu înseamnă că nu voi vorbi despre lipsurile, defectele contracandidaților mei”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, miercuri la Parlament.

„Am discutat acest lucru cu Victor Ponta și ne lovim de problema că e foarte impropriu ca noi să rămânem în coaliția de guvernare și ei să fie în opoziție. Fie intră Pro România la guvernare, fie ieșim noi de la guvernare. În ceea ce privește ieșirea de la guvernare am vorbit cu colegii mei și nu s-a luat o astfel de decizie. Intrarea la guvernare a Pro România e o soluție. Cred că și acum probabil că ar trebui serios să reflecteze și undeva spre finele lunii august să facem o cercetare sociologică și atunci poate PSD va decide că e mai înțelept să mergem pe o candidatură comună. Eu cred că bătălia e pentru câștigarea președinției, nu pentru a intra în turul doi”, a explicat președintele ALDE.

El a adăugat că ALDE a stabilit calendarul pentru prezidențiale și că va începe din acest moment precampania, iar strângerea de semnături va demara pe 10 august.

„Am stabilit calendarul primei acțiuni din cadrul campaniei electorale. Pe 3 august PSD va oficvializa candidatura, însă noi începe din acest moment precampania. Pe 10 august vom începe campania de strângere de semnături. Acesta este subiectul dezbătut cu colegii mei, inclusiv programul la nivelul județean unde voi lua contactul cu cetățenii”, a conchis Tăriceanu.
 
Tăriceanu a mai candidat la Președinția României și în 2014, obținând 5,36% dintre voturi, performanță cu care s-a clasat al treilea.