ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 18:39 Președintele Senatului, CP Tăriceanu, a anunțat rezultatul votului. Referendumul a fost votat de către 107 de senatori, 13 au fost împotrivă, în timp ce 7 s-au abținut. Din 136 de senatori,9 au fost absenți, între care și fostul președinte Traian Băsescu.

Legea va fi trimisă Curții Constituționale care va trebui să dea un aviz în termen de cinci zile. Dacă CCR dă undă verde revizuirii, va fi organizat un referendum pentru aprobarea revizuirii pe 7 octombrie.

Cei care au cotat împotrivă:

1. Vlad Alexandrescu - USR
2. Allen Coliban - USR
3. Silvia-Monica Dinică - USR
4. Nicoleta-Ramona Dinu - USR
5. George-Edward Dîrcă - USR
6. Nicu Fălcoi - USR
7. Cristian Ghica - USR
8. Mihai Goțiu - USR
9. Dan Lungu - USR
10. George Marussi - USR
11. Radu-Mihai Mihail - USR
12. Florina Presadă - USR
13. Adrian Wiener - USR

Abțineri:

1. Antal Lorant - UDMR
2. Florin Cîțu - PNL
3. Daniel Fenechiu - PNL
4. Alina Gorghiu - PNL
5. Csaba-Zoltan Novak - UDMR
6. Iulia Scântei - PNL
7. Turos Lorand - UDMR

Absenți:

1. Traian Băsescu - PMP
2. Constantin-Daniel Cadariu - PNL
3. Vergil Chițac - Independent
4. Gabriela Crețu - PSD
5. Răducu George Filipescu - PNL
6. Teodor Meleșcanu - ALDE
7. Doru-Adrian Pănescu - PSD
8. Ion Popa - ALDE


ACTUALIZARE 18:19 Senatorul PMP, Gheorghe Baciu, spune că va vota pentru Referendum. Președintele Senatului, Tăriceanu, anunță că se trece la vot. E nevoie de 2/3 din voturi. Liderul grupului PSD propune ca votul să fie deschis, nominal. S-a adoptat, în unanimitate, ca modalitatea de vot să fie cea propusă de Șerban Nicolae.

ACTUALIZARE 18:06 Senatoarea Florina Presadă spune că USR nu va vota pentru Referendum: „Trebuie să luăm în calcul decât constituționalitatea sau legalitatea unui demers. Trebuie să ne gândim dacă propunerea este oportună și dacă ea răspunde unor nevoi reale ale societății.

Orice parlamentar de bună-credință dacă ce va vota va schimba în bine sau nu. Intrăm în politică pentru că ne dorim binele semenilor noștri.

USR nu va vota în favoarea inițiativei, pentru că nu rezolvă nicio problemă. Ce se întâmplă cu familiile în care copiii sunt crescuți de bunici? Cum rămâne cu familiile care au în grijă bătrâni și pentru care statul român nu face nimic?Această modificare a Constituției s-a născut din ură și hrănește ura.” 


ACTUALIZARE 17:56 Senatorul Eugen Pârvulescu din partea PNL spune că senatorii partidului său vor vota pentru organizarea Referendumului: 
 
„Europa își reneagă rădăcinile, trebuie să rămână ceea ce a fost, nu să niveleze tradițiile și credințele altora.
Puterea este a poporului, votul majoritar este cel care decide. Reprezentanții poporului nu pot legifera împotriva voinței poporului român? Nu. Azi voi vota categoric pentru modificarea articolului 48 din Constituție. Nimeni altcineva, în afară de poporul român, nu poate decide în numele poporului român”, a spus Pârvulescu la tribună.


ACTUALIZARE 17:49 Senatorul UDMR Cseke Atilla spune că toți senatorii maghiari sunt de acord cu formularea, „căsătoria este uniunea consimțită între un bărbat și o femeie”. Acesta mai spune că „textul propus de inițiativa cetățenească este mai bun decât cel actual din Constituție, dar nu perfect. Senatorii UDMR vor vota pentru această inițiativă. ” 

ACTUALIZARE 17:37 Senatorul PSD Titus Corlățean susține necesitatea desfășurarea Referendumului. Acesta spune că nimeni nu-l poate obliga „să legalizeze păcatul”.

„Pe mine, personal, nu mă poate obliga nimeni să legalizez păcatul. Și o spune unul care s-a zbătut pentru decriminalizarea celebrului articol 200.Pentru noi a fost clar că acești diplomați nu au înțeles că avem și noi dreptul, ca români, să avem specificul nostru național? Avem o istorie în care comunismul a călcat în picioare, 50 de ani, creștinismul. Preoți, pastori, prezbiteri și laici au fost torturați și chiar uciși pentru credința lor.


Reacția ambasadelor a dovedit o lipsă de respect față de poporul român”, a spus Corlățean. 

ACTUALIZARE 16:00 A început ședința Senatului României. Propunerea legislativă de revizuire a Constituției României se va supune la vot, probabil, în jurul orelor 17:00. E nevoie de 91 de voturi pentru a se adopta propunerea cetățenească.

Știrea inițială


 
Președintele Uniunii Salvați România (USR), Dan Barna, a anunțat public că formațiunea pe care o conduce nu va vota în Senat proiectul de lege care ar duce la organizarea Referendumului pentru Căsătorie, așa cum a fost cerut de cei aproximativ 3 milioane de semnatari ai inițiativei cetățenești.
 
Reamintim că marți, 11 septembrie, Senatul va da votul final asupra acestei inițiative cetățenești, care ar putea duce la organizarea Referendumului pentru definirea căsătoriei în Constituție. ActiveNews vă va ține la curent cu desfășurarea evenimentelor din Senat.

„Suntem împotriva modificării Constituției. Este o temă falsă, o problemă care nu aduce nimic nou în România. Un referendum ar trebui să rezolve o problemă a societății - consulți societatea pentru a rezolva o problemă. Aceste referendum nu e decât un eventual recensământ pentru dezbinare, pentru că a doua zi după referendum viața nicunei familii, viața niciunei femei abuzate, niciunui copil nu va fi mai bună cu absolut nimic. Nu se rezolvă nicio problemă. E o temă folosită a patra oară de Liviu Dragnea pentru a muta atenția societății de la temele cu adevărat importante. Recomandarea noastră de vot pentru colegi este de vot <împotrivă>”, a declarat Dan Barna. Cu toate acestea, există șanse ca disciplina de partid a USR să nu reziste, așa cum s-a și întâmplat la votul de la Cameră, când mai mulți deputați au votat pro-familie.

Alături de USR, tot împotrivă va vota și formațiunea condusă de Victor Ponta, Pro România.  Acesta a afirmat la finalul lunii mai că este „cel mai mare dușman al Referendumului pentru Familie”.

În ceea ce privește Partidul Național Liberal, acesta nu-și asumă deschis susținerea Referendumului, președintele Ludovic Orban anunțând că fiecare liberal poate vota după cum îi dictează conștiința. O grupare din PNL, a cărei reprezentant este Alina Gorghiu, se opune fățiș desfășurării acestui Referendum.

Aceeași situație incertă se găsește și la UDMR, acolo unde liderul Kelemen Hunor a spus că „nu am reușit să stabilim și nici nu trebuie să stabilim o poziție fixă și foarte rigidă”. Fiecare a votat cum a simțit că trebuie să voteze”. Acesta a precizat însă că este „mai conservator” în ceea ce privește căsătoria.

Partidul Mișcarea Populară (PMP) va vota în funcție „de ce îi aduce voturi”, după cum s-a exprimat liderul formațiunii, Traian Băsescu. Acesta a declarat că Referendumul „e o temă populistă”.

În ceea ce privește Coaliția de Guvernământ, ALDE a anunțat că va susține Referendumul, chiar dacă afirmă că nu este „o prioritate”.

Partidul Social Democrat a anunțat, prin vocea președintelui Liviu Dragnea, că susține organizarea și desfășurarea Referendumului pentru Familie. Cu toate acestea, organizarea Referendumului a fost tergiversată timp de trei ani, interval în care partidele de la Guvernare au anunțat mai multe termene în care această consultare urma să aibă loc. Următorul termen vehiculat este 7 octombrie.
 
Președintele Iohannis s-a manifestat de mai multe ori, fățiș, împotriva acestui Referendum.