ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ce vocație a diktatului și a dictaturii avem. Mulți se plâng că măsurile anunțate de Vela și de Arafat sunt prea soft, că ar fi fost nevoie de măsuri mai dure.

Discuția ar trebui să fie legată de măsuri de izolare și sprijin pentru persoanele de peste 70 de ani. Nu de izolarea și blocarea în case a întregii populații pe termen nedeterminat, că asta înseamnă realmente dezastru economic și social. Și nici nu îi ajută pe cei din categoriile vulnerabile.

Că dacă îi izolezi pe cei vulnerabili (bătrâni de peste 70 de ani, persoane cu boli autoimune sau cu alte boli cronice) și sunt cu toată familia laolaltă, atunci șansele să se ia virusul sunt mai mari, pentru că cineva dintre cei tineri sau sănătoși ai familiei tot trebuie să iasă din casă pentru nevoile familiei. Doi, dacă persoanele vulnerabile locuiesc singure și toată lumea e în izolare, cine le ajută? Dacă sunt bolnavi, au nevoie de medicamente, etc? Trei, izolarea la grămadă implică și alte persoane, precum oameni cu boli cronice sau boli grave care au nevoie de tratamente și de grijă constantă. Pe acești oameni cine îi ajută, dacă toți stau în casă?

Ca să nu mai vorbim despre persoanele cu depresie sau alte probleme psihice. Îi ții în casă non-stop pe acești oameni, pentru două sau trei luni? Păi i-ai terminat. Dacă mai sunt și singuri, asta e direct crimă.

Dacă vorbim de cazul României, ar fi trebuit să fie făcute, de la bun început, două lucruri esențiale. Primul era izolarea persoanelor vulnerabile, așa cum face Israelul acum. Al doilea era izolarea strictă a tuturor celor care veneau din diaspora, așa cum face Australia. Vii din afară? Stai două săptămâni la izolare, sub supraveghere strictă.

Noi am închis bisericile de parcă acestea ar fi cele mai rele focare de infecție. Dar cei care vin din diaspora nici acum nu sunt izolați și supravegheați. Și fac cam ce vor ei și se plimbă pe unde vor ei, chiar dacă vin din zonele de risc maxim. Și nimeni nu observă asta, toți regretă doar că nu avem fiecare un militar personal la ușă, eventual cu pistolul încărcat.

Aceasta ar trebui să fie discuția, dacă am avea un dram de minte. Că altfel #staiacasă poate să zică orice retardat capabil să rețină două cuvinte și un slogan.

Ne purtăm toți de parcă ar fi o singură soluție imaginabilă. Și anume, să blochezi pe toată lumea la grămadă în case, să distrugi economia și să patrulezi cu armata și cu dronele pe străzi.