ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Stella Kyriakides, comisarul Uniunii Europene pentru sănătate și siguranță alimentară, a făcut aceste comentarii săptămâna trecută, în timpul unei sesiuni a Forumului Economic Mondial la Davos, intitulată „Îmbunătățirea digitală a asistenței medicale”.

Stella Kyriakides, a lăudat „certificatul digital Covid” cu Cod QR ca fiind un exemplu al modului cum Inteligența Artificială (IA) și tehnologia pot fi utilizate în sănătate.

La panel s-a discutat în primul rând despre modalitățile în care IA ar putea fi utilizată pentru detectarea bolilor sau pentru a citi raze X, dar și despre partajarea și stocarea datelor din domeniul sănătății. 

Kyriakides a vorbit după ce președintele Clinicii Mayo, Gianrico Farrugia, a spus că „la nivel global, vom avea nevoie ca guvernele să intensifice” rezolvarea problemelor legate de infrastructura digitală.

„Sunt atât de bucuroasă că ați abordat această chestiune, pentru că este într-adevăr una dintre provocările uriașe și aproape o provocare etică cu care ne confruntăm cu toții”, a spus Kyriakides, potrivit LifesiteNews.  

„Trebuie să recunoaștem faptul că nu putem permite [ca potențialul] pe care îl avem în digitalizarea asistenței medicale și IA să conducă la inechitate. Pentru a putea valorifica întreg potențialul despre care discutăm, trebuie să avem și infrastructura [care să ne permită asta]”, a declarat ea.

Kyriakides a spus că UE „colaborează intens cu statele membre” pentru a „întări sistemele lor de sănătate”. Potrivit acesteia, eforturile nu sunt doar ale UE, întrucât „digitalizarea” constituie „piatra de temelie a strategiei noastre globale de sănătate”.

Deși a spus că este „multă muncă” de făcut, Kyriakides a mărturisit că este optimistă datorită eforturilor anterioare ale UE în ceea ce privește certificatele digitale Covid.

„Vreau [să dau] un exemplu despre ceea ce s-a întâmplat în timpul pandemiei… Nu a existat înainte”, dar „certificatul digital Covid” a devenit în curând un „mod de viață” după doar câteva luni, a spus ea.

Certificatul verifica statutul deținătorului privind vaccinarea și recuperarea de COVID-19 sau dacă acesta a fost testat negativ în calitate de călător internațional nevaccinat. A fost folosit pentru a-i exclude din diverse locuri publice pe cei care au refuzat vaccinul și, astfel, pentru a-i determina pe cetățenii blocului din 27 de țări să accepte să se injecteze cu serurile experimentale.

Kyriakides a spus că certificatul „permitea oamenilor să călătorească”. „A deschis economii și societăți, pentru că am folosit asistența medicală digitală pentru a putea permite acest lucru”, a adăugat ea.

Ea a amintit apoi modul cum OMS a „preluat” noua tehnologie, care a fost aplicată în peste 80 de țări.

„Trebuie să avem o gândire neconvențională. Trebuie să mergem înainte. Trebuie să fim conștienți de pericole, dar să nu pierdem din vedere potențialul”, a spus ea, făcând aluzie la îngrijorările de natură etică și privind confidențialitatea datelor.