ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Revenim cu partea a doua a interviului oferit de bioeticianul Virgiliu Gheorghe numărului din aprilie al revistei „Familia Ortodoxă”. Tema interviului este pandemia de coronavirus.

Prima parte a dialogului este disponibilă aici
 
 Nu credeți însă că este și o doză de adevăr în ceea ce se transmite? Nu este adevărat că asistăm la o tragedie planetară?
- Dacă nu este numai adevăr, atunci este cu siguranță minciună. Minciuna amestecată cu adevărul îi pervertește firea acestuia, transformându-l într-o minciună desăvârșită. 

În primul rând, bombardamentul mediatic cu știri „la foc continuu” privind pandemia este prima manipulare. Și asta pentru că oamenii ajung, fără să vrea, să exagereze pericolul. În urma căderii Turnurilor din 11 septembrie 2001, studiile au arătat că cei care au văzut la televizor evenimentul au fost mai mult expuși declanșării șocului post-traumatic ‒ o patologie extrem de periculoasă ‒, cu mult mai mult decât cei care fuseseră martori oculari ai exploziei. Acest val de teroare pe care îl împrăștie mass-media în lume va face mai multe victime decât însuși virusul. De fapt, acesta este virusul cel mai periculos. Aud chiar și în familia mea de persoane care au zilnic câteva atacuri de panică. Nu mai pot respira bine, se simt continuu deprimați și deznădăjduiți. Credeți că lucrul acesta va avea un impact pozitiv asupra sănătății populației? Stresul produce inflamație și inhibă imunitatea, ceea ce va conduce la o eventuală contaminare a unei forme foarte severe a bolii. Oricum, bolile cronice se agravează în această perioadă. Numai și pentru acest stres, mortalitatea de diferite boli în rândul populației va crește semnificativ. 

Pe de altă parte, se scurg în mass-media, pe internet sau la televiziune, manipulări odioase. De pildă, a circulat o imagine cu o biserică plină de sicrie. Se vorbește despre stadioane pline de morți etc. Pe urmă, se constată că una dintre cele mai uzitate fotografii cu biserica plină de sicrie era, de fapt, o poză făcută în 2013, în urma naufragiului de la Lampedusa, Italia . Celelalte fotografii cu multe sicrie în biserică se explică prin faptul că toți cei declarați morți de coronavirus nu mai sunt îngropați, ci arși în crematoriu. Dar în Italia, țară catolică, practica arderii morților nu este atât de dezvoltată, așadar, crematoriile existente nu au posibilitatea să ardă toți morții, căci acum toți cei contaminați intră în această contabilizare. Astfel că toți morții din întreaga regiune sunt adunați într-una sau două biserici și trebuie să aștepte la rând la crematoriu. Astfel se explică una sau două biserici cu multe sicrie. Celelalte sunt, bineînțeles, goale. Acest amănunt scapă presei. În schimb, imaginea cu numărul imens de sicrie într-o singură biserică șochează emoțional. 

Iată, de pildă, o știre de acum trei zile, probabil reprodusă din presa internațională: „Bisericile din Italia sunt pline cu sicriele celor morți din cauza CODIV-19. Armata a intervenit pentru a transporta cadavrele”. Deci nu sunt toate bisericile, ci doar una sau două biserici, unde se adună toți morții care așteptând la rând la crematoriu. 
Personal, am sunat mai multe persoane din Nordul Italiei, din „zona roșie”, și am întrebat de morți. Cu excepția unuia singur, care nu ieșise din casă de mai multă vreme, toți ceilalți mi-au spus că nu au auzit de morți în biserici. Doar de una-două persoane care s-ar fi îmbolnăvit. Un preot din Milano mi-a povestit, cu temerea că nu o să-l cred, despre faptul că nu a auzit și nu a văzut nici un mort de coronavirus. În biserici îmi spunea că nu sunt deloc morți. Despre români, care sunt totuși milioane în Italia, nu a auzit nimeni să fi murit vreunul. Cu o excepție. Părintele din Milano îmi spunea despre un român de la el din parohie care, după trei ani de boală gravă de plămâni, slăbise 45 de kilograme, iar în ultimele trei luni fusese în stare critică ventilat în spital. Murise de câteva zile și a fost pus pe lista celor morți de coronavirus, lucru care i-a revoltat pe cei apropiați. 

- Totuși nu putem nega că este un număr mare de morți! 
- Un număr mare poate fi, dar nu semnificativ mai mare comparativ cu cifrele de anul trecut, pe vremea aceasta. Pentru că majoritatea celor care mor nu mor de coronavirus, ci doar sunt depistați ca fiind infectați. A fi infectat nu este același lucru cu a fi bolnav. De altfel, în acest punct, dr. doctor Sucharit Bhakdi, Director al Institutului de Microbiologie și Igienă Medicală, într-o scrisoare adresată Cancelarului Germaniei, observă această manipulare a datelor prin includerea între cei morți de coronavirus și a celor care au fost numai depistați pozitiv cu coronavirus, nu numai a celor a căror moarte a avut drept cauză principală infecția cu coronavirus. Cu alte cuvinte, această manipulare violează, după cum spune dr. Bhakdi, „însuși principiul de bază al infecțiologiei: doar când se poate stabili în mod cert că un agent a jucat un rol semnificativ în boală sau moarte poate fi pus un diagnostic” . Principiul acesta este încălcat acum în întreaga lume. De peste tot aud de oameni revoltați că părinții sau buncii lor au fost incluși între morții de covid-19, în condițiile în care ei sufereau și muriseră de cu totul altă boală, dar au fost depistați înainte sau după moarte ca fiind infectați cu coronavirus . 

O pandemie anticipată?

- Dacă este un virus cu o patogenie scăzută, după cum spuneți, cum explicați îmbolnăvirea oamenilor tineri și chiar existența lor printre cei morți din cauza acestui virus?
- Într-adevăr, un studiu recent publicat în revista The Lancet arată că rata de mortalitate la copii și adolescenții sub 16 ani este de 0,0016% , și puțin mai mare, dar nesemnificativă, până la 40 de ani. Asta arată că patogenia este redusă. Dar există, după cum spuneți, și cazuri de mortalitate la vârste în jurul a 40 de ani, de pildă. Cauza? În primul rând, cred că principala cauză este tocmai vaccinarea în discuție. Știați că în Nordul Italiei, în regiunea Lombardiei ‒ exact zona în care avem cele mai multe cazuri grave de coronavirus ‒ au existat cel puțin două mari campanii de vaccinare desfășurate în lunile decembrie și ianuarie. Într-una dintre ele s-a administrat vaccinul împotriva a trei tulpini de influenza. Dar acest vaccin crește cu 36% rata de infectare cu coronavirus ! 

Pe de altă parte, regiunea este una dintre cele mai poluate din Europa. Așa se explică rata mare de îmbolnăviri în această zonă, complet diferită de cealaltă parte a Italiei. Regiunea Lombardiei este și cea mai dezvoltată, deci cea mai bine medicalizată, așa că una dintre ipoteze ar putea fi că tocmai medicalizarea prost înțeleasă a dus la situația aceasta. Trebuie însă să subliniez faptul că nici pe departe morții de coronavirus nu sunt atât de mulți. Poate doar în jurul de 10% din decesele anunțate în mass-media sunt reale. E foarte puțin probabil ca rata deceselor să depășească de trei ori pe cea înregistrată în Wuhan. Asta nu înseamnă însă că nu sunt foarte multe îmbolnăviri, din motivele expuse anterior.

Epidemia aceasta este una extrem de ciudată. S-a și scris, de altfel, despre posibilitatea ca acest virus să fi fost modificat genetic în laborator. Cunosc cel puțin trei surse din zona științei și a politicii care au susținut cu fapte acest lucru. Poate fi adevărat, poate nu. Pentru mine, nici nu este atât de important. M-au pus pe gânduri însă câteva fapte. În anul 1981, se vorbește într-un roman thriller  despre o epidemie generată de un virus apărut chiar în Wuhan, China, care se va răspândi în întreaga lume(!). Pe de altă parte, însuși Bill Gates, „tătucul programelor de vaccinare” – „tătucul” cel văzut, bineînțeles – declara, la sfârșitul anului 2019, chiar înainte de declanșarea epidemiei, într-un documentar difuzat în cadrul seriei „Explained” de pe Netflix , că există probabilitatea apariției unui virus într-o piață din China, care se va răspândi în toată lumea(!).

De asemenea, în octombrie 2019, cincisprezece oameni de afaceri, oficiali guvernamentali și specialiști în Sănătate au făcut o simulare pentru cazul în care un virus, numit „2019-nCoV”(!), va contamina lumea, pornind de undeva din Brazilia. Simularea numită „Event 201” a ajuns la concluzia că în 6 luni va fi contaminată o bună parte a populației de pe glob, iar în 18 luni se va ajunge la 65 milioane de morți. Simularea a fost organizată de „Johns Hopkins Center for Health Security”, „World Economic Forum” și „Melinda Gates Foundation” . La întâlnire a participat și un cercetător chinez, George F. Gao, Directorul General al Centrului de Prevenție și Control al Bolilor din China și Președintele Institutului de Microbiologie al Academiei chineze, unul dintre cei mai mari specialiști în viruși ai lumii. Tot în China, în luna septembrie 2019 a avut loc în Wuhan un exercițiu militar, simularea unei reacții la o posibilă infectare cu un coronavirus . China, de altfel, este unul dintre marii câștigători de pe urma pandemiei, căci, ca o consecință a acesteia, au căzut la Bursă acțiunile companiilor occidentale, și astfel statul chinez le-a cumpărat la nici un sfert din prețul lor, devenind majoritar. Așa au fost expropiate mari fabrici occidentale care aveau unitățile de producție acolo ‒ desigur, nu toate, ci probabil doar cele care trebuia. 

Așadar, pandemia a fost cel puțin anticipată, după cum rezultă din evenimentele precizate anterior. Dincolo de pericolul pe care acest virus îl reprezintă ‒ iar studiile spun că nu este atât de mare pe cât se spune în presă ‒, cred că această pandemie va conduce la declanșarea unei crize mondiale, economice și chiar politice fără precedent. Iar criza, ca orice criză, va conduce la schimbări majore în ordinea mondială. 

Sub teroare mediatică

– Așadar, pandemia ne va duce în criză economică?  
– Nu pandemia, ci măsurile pe care pandemia le justifică. Vă dați seama ce înseamnă un blocaj al celei mai mari părți ale economiei unei țări sau a unui continent? În statul global suntem mult prea legați unii de ceilalți ca unda acestui șoc să nu se transmită în întreaga lume. Suntem, practic, martorii unui experiment la nivel planetar. În două-trei luni, un număr semnificativ al producătorilor sau investitorilor mici și mijlocii va fi în faliment. Numai în România se estimează cam două milioane de șomeri, cel puțin. Vor scădea salariile și nivelul de trai. Probabil că va scădea prețul la imobiliare, dar vor crește anumite prețuri al bunurilor de larg consum. 

- Cine va câștiga de pe urma crizei? 
- Toată lumea va pierde, per ansamblu, însă se vor redistribui serviciile și bogățiile tot în favoarea marilor corporații și bănci. Astfel se vor acoperi și marile deficite financiare pe care le-a alimentat industria de consum și divertisment în ultimile decenii. 

- De ce credeți că lumea nu protestează? 
- V-am spus. Populația trăiește la ora aceasta sub teroare. Teroarea mediatică! În România, de pildă, numai pe timpul bombardamentelor mai erau oamenii atât de speriați și izolați în case. Oamenii nu realizează că, proporțional cu timpul alocat știrilor, crește și efectul emoțional, probabilitatea traumei. Va fi greu, sau imposibil, să mai gândească altfel realitatea de cum o percep la televizor sau pe rețele de socializare, căci șocul traumatic blochează rațiunea și întipărește cu putere mesajul în subconștient. De ce ar protesta? Mai curând, vor protesta împotriva celor care ies pe stradă să-și rezolve problemele. Nu e ușor să ții o lume în casă. Lucrul nu poate fi explicat decât de această imensă spaimă. 

– Vă așteptați, așadar, să urmeze o perioadă de recesiune? 
– Nici asta nu mi se pare cel mai grav lucru. Mai mult trebuie să ne preocupe faptul că se vor face presiuni asupra Bisericii, în sensul încetării slujbelor și restrângerii libertăților, lucru pe care îl vedem deja că se întâmplă. Gândiți-vă că Sfintele Liturghii sunt bătăile de inimă ale lumii creștine, ale omenirii în ansamblul ei. Ele ne țin pe o linie de plutire. Dacă ele se opresc, lumea își va pierde sensul existenței și probabil că așa se va apropia sfârșitul. Sau poate că a venit vremea să ne coborâm din nou în catacombe. Sfintele Liturghii nu trebuie să se oprească, ci să se înmulțească. Dacă cedăm aici, pierdem lupta. Ne așteaptă oricum vremuri rele, dar, dacă cedăm aici, vor fi insuportabile, încât mulți nu vor mai vrea nici să  trăiască. Avem o mare responsabilitate.

Vaccinarea obligatorie mi se pare, de asemenea, un mare pericol. Gândiți-vă că va ar îndrăzni cineva să refuze. Va fi ostracizat, și chiar închis. De asemenea, din punct de vedere biologic, prin această campanie de vaccinare chiar se va putea răspândi o afecțiune ce va face sensibil organismul uman la anumiți viruși care, pe viitor, vor fi putea fi mortali pentru mulți dintre cei vaccinați. Bill Gates deja susține că va trebui interzisă circulația celor care nu vor avea certificate de vaccinați . Pe urmă, să vedeți pandemii și mortalitate! Ce ni se întâmplă acum, în această perspectivă, nu e decât o repetiție generală. 

„Ochi au și nu vor vedea”

– Ce putem face, în aceste condiții? 
– În primul rând, să ne punem nădejdea în Dumnezeu. Din punct de vedere duhovnicesc, cei cu adevărat credincioși vor ieși mai întăriți din aceste încercări. Va fi, desigur, o cernere. Iar din punct de vedere medical, cred că trebuie să ne schimbăm stilul de viață, să facem mai multă mișcare, să consumăm alimente care să ne aducă un plus de vitamine și enzime, să consumăm suplimente precum vitaminele C, D, A, Seleniu și Zinc, care ne întăresc imunitatea. Dar temeiul trebuie să ne fie în Dumnezeu. El îngăduie toate acestea pentru păcatele noastre, pentru lenevia, uitarea și neștiința la care am ajuns ca urmare a adâncirii într-un mod de viață departe de Evanghelia lui Hristos. Asta înseamnă să nu ne mai închinăm ecranelor, să nu mai credem ce se spune în mass-media, aservită astăzi aproape în totalitate stăpânitorilor lumii, adică tocmai celor ce ticluiesc aceste planuri. Restul, mila Domnului!
– Nu ar putea fi socotite toate acestea drept „teorii ale conspirației”?
– Desigur, mulți dintre cei care au creierele spălate după zecile de mii de ore petrecute în fața ecranelor chiar așa vor gândi. Mai este însă ceva: ne este frică să recunoaștem adevărul, pentru că asta presupune o criză a schimbării vieții noastre, lucru pe care mulți nu și-l pot asuma, de frică să nu-și piardă confortul, chiar și dacă este vorba numai de confortul mental. Pe astfel de oameni și pe o astfel de mentalitate se construiește Noua Ordine Mondială. Dar, indiferent dacă ei cred sau nu, dacă aceste lucruri se vor întâmpla va fi cea mai bună dovadă că, într-adevăr, în spatele evenimentelor stă o conspirație. Altfel, cum puteți explica nașterea pandemiei exact în Wuhan ‒ lucru anticipat în acea carte de ficțiune publicată în anul 1981 ‒, sau cum puteți explica faptul că Bill Gates vorbește despre această pandemie chiar cu câteva luni înainte ca ea să se declanșeze? Să-l credem profet? Din păcate, se adeveresc tot mai mult cuvintele Psalmistului: „ochi au și nu vor vedea, urechi au și nu vor auzi” (Psalmi 113:13-14) 

– Un cuvânt de nădejde aveți pentru noi?
– Desigur, deznădejdea nu este de la Dumnezeu. Trebuie să înțelegem că a venit vremea să ne maturizăm duhovnicește, pentru că va fi nevoie să dăm mărturie. Să ne bucurăm, totodată, că cercetarea lui Dumnezeu va fi peste lume și că de aici va ieși ceva bun, mai ales că toate aceste greutăți au fost profețite de atâtea și atâtea ori. După cum spunea Sfântul Paisie Aghioritul, „mulți sfinți ar fi vrut să trăiască în vremea noastră pentru a se încununa și mai mult”. Numai acest cuvânt și cred că trebuie să ne fie de ajuns!