ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ȋn februarie 2016, trei bebeluși au murit în spital. Cu zile, așa cum se moare adesea în România. Ministerul Sănătății nu știe să ne spună nici azi de la ce s-au îmbolnăvit acești copii. Procurorii, care de 1 an și 8 luni instrumentează dosarul deschis pentru omor „in rem”, n-au reușit să identifice vinovații. 

Ȋntre timp, în România continuă să apară noi cazuri de Sindrom Hemolitic Uremic.

1. La 9 august 2017, o fetiță în vârstă de 2 ani a fost internată în Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, cu diagnosticul „Enterocolita acută”. „Simptomatologie la internare: febră 38,2 grd. C, vărsături, diaree. Simptomatologie: scaune diareice cu striuri de sânge. Investigații laborator: trombocitopenie, anemie, creatininemie; coprocitogramă: leucocite frecvente; coprocultură: Rotavirus, Clostridium – negative.” 

Ȋn seara zilei de 11/12 august, copilul prezintă oligoanurie (n.r. - diminuarea extremă a diurezei, la limita suprimării totale a acesteia). Se decide transferul cu elicopterul, la Spitalul Clinic de Copii „MS Curie”, cu simptomatologie de SHU. „Test rapid verotoxina E.coli – negativă”. S-a montat cateter central și s-a început dializa.

„Cazul a fost confirmat ca și SHU, însă s-a infirmat etiologia infecțioasă – rezultatul analizelor de laborator efectuate la INC Cantacuzino a infirmat infecția cu E. coli”.

Fetița venise împreună cu părinții ei, cetățeni români cu domiciliul în Grecia, în vizită la rudele din Constanța.  

2. La 25 august a.c., DSP Iași a raportat o suspiciune de SHU. Un băiețel în vârstă de 2 ani, din localitatea Pașcani, prezenta din data de 21 august următoarea simptomatologie: febră (38 grd.C), scaune diareice apoase cu striuri sanguinolente (aprox. 20, în zilele de 23 - 24.08.2017), somnolență, refuz alimentație, diureză prezentă.

La 23 august, copilul a fost internat în secția de boli infecțioase a Spitalului Municipal Pașcani, fiind transferat a doua zi la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, cu diagnosticul „Observație sepsis. Observație enterocolită acută”. 

Rezultatul coproculturii a fost „EPEC (n.r. - patotipul diareigenic de Escherichia coli enteropatogen) pozitiv”. La 25 august, copilul a fost transferat cu elicopterul la Spitalul de Copii „M.S. Curie” din București. 

La 1 septembrie s-a primit rezultatul examenului de laborator efectuat la INC Cantacuzino: fără izolarea E.coli în cultura din materii fecale, eae, vtx2 pozitive la PCR

Copilul, care are domiciliul în Italia, era venit în Pașcani împreună cu familia (doi adulți și doi frați) din data de 24 iulie 2017.

3. Un băiețel în vârsta de 1 an și 6 luni din Chișinău (Republica Moldova) a fost adus la 12 august a.c. la Spitalul de Urgență din Chișinău „Centrul Mamei și Copilului” cu febră (>38,9 grd.C). Fusese tratat la domiciliu cu antipiretice și Zinat. Starea copilului se agravează, și în 13 august revine la același spital cu vome repetate, scaune lichide multiple. A doua zi, este transportat la Spitalul de Boli Contagioase „Toma Ciorbă” din Chișinău (cu diagnosticul „Pneumonie acută dreaptă. Gastroenterocolită acută de etiologie neidentificată”. Copilul, care nu mai urinase de 3 zile, este transferat apoi, în stare gravă (sindrom toxic, sindrom febril, insuficiență multiplă de organe, apatic, somnolent, vome repetate, scaune lichide), înapoi, la „Centrul Mamei și Copilului”.

La 23 august, băiețelul a fost adus cu elicopterul la Spitalul de Urgență pentru Copii „M.S. Curie” din București, cu diagnosticul de transfer: „SHU atipic. Insuficiență renală acută. Oligoanurie. Encefalopatie toxi-infecțioasă. Pneumonie acută dreaptă. Gastroenterocolită acută. Anemie secundară gr. II. Poliserozită”. I s-a montat cateter de dializă peritoneală.

Testele rapide pentru enterotoxine E.Coli (STEC/VTEC) au ieșit negative pentru vtx1 si vtx2. Examenul de laborator de la INC Cantacuzino, efectuat la 1 septembrie, a arătat că nu s-a izolat E. Coli în cultura din materii fecale, eae, vtx1, vtx2 - negative la PCR. Cazul a fost confirmat ca și SHU, de etiologie neprecizată. 

Băiețelul locuiește cu părinții în Italia și revenise în țară cu aproximativ 2 săptămâni înaintea debutului bolii.

4. Din 21 august a.c., un băiețel în vârstă de 3 ani si 11 luni din București a început să prezinte scaune semilegate (copilul fiind constipat de fond) fetide. Mama i-a administrat Hidrasec timp de două zile, iar scaunul s-a normalizat. La 24 august, copilul e dus la medicul pediatru (Clinica „Regina Maria”), care i-a administrat Debridat și probiotice și a recomandat regim alimentar. 

Trei zile mai târziu, copilul revine la Spitalul „Regina Maria” cu stare generală modificată, apatic, cu diureză prezentă, tegumente palide, anemie severă (Hb= 6,3 g/dl) și diagnostic de intenare: „Suspiciune SHU”, fiind apoi transferat la Spitalul de Urgență pentru Copii „M.S. Curie” din București. 

Examenul de laborator efectuat la INC Cantacuzino în ziua de 1 septembrie, fără izolarea E. coli în cultura din materii fecale, indică „eae, vtx2 pozitive la PCR”. Cazul a fost  confirmat ca și SHU datorat infecției cu E.coli producător de enterotoxină (STEC/VTEC). 

5. O fetiță în vârstă de 1 an și o lună a fost transferată la 1 septembrie a.c., de la Spitalul de Pediatrie Galați la Spitalul de Urgență pentru Copii „M.S. Curie” din București, cu diagnosticul „Gastroenterită/Suspiciune SHU”. 

Din 27 august, copilul avea vărsături și scaune diareice. Trei zile mai târziu, a apărut și febra (38,7 grd.C), iar fetița a fost internată la Spitalul de Pediatrie Galați. A doua zi, a fost transferată în sectia ATI, cu oligurie, edeme palpebrale. 

Investigațiile de laborator au arătat: PMN normale (coprocitograma), rotavirus absent, coprocultură negativă.

Sunt cinci cazuri SHU, înregistrate în doar o lună. Prin comparație, în perioada iunie – octombrie 2016 „s-au raportat 9 cazuri suspecte de sindrom hemolitic uremic (SHU), din care 7 au fost confirmate ca și sindrom hemolitic uremic (SHU). Doar 4 au avut ca și etiologie infecția cu E.coli producător de verotoxine (STEC/VTEC)”, informează Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile

Surse de infecție și factori declanșatori pentru SHU

Ȋn 2011, trei profesori de la Departamentul de Pediatrie din Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie din Chișinău (Republica Moldova) au publicat un studiu despre Sindromul hemolitic–uremic la sugari (http://usmf.md/wp-content/uploads/2013/curier/CM_6-2011.pdf).

„Incidența bolii este în creștere, aproximativ 1-3 cazuri la 100 000 de copii/an; apare la orice vârstă, dar cu un vârf între 6 luni și 4 ani, mai frecvent la fete. Conform statisticii, 5-8% dintre infecțiile cu E. Coli 0157:H7 se complică cu SHU. 

În țările dezvoltate, sindromul hemolitic - uremic (SHU) afectează 1:30 la 100 000 populație: SUA – 2-3 cazuri la 100 000 de copii până la 5 ani. Argentina – de 10 ori mai mulți. Incidența sezonieră: vara – sporadic sau în mici epidemii, mai frecvent în mediul urban”, se arată în studiu.

Ca surse de infecție sunt enumerate:
• ingestia de alimente: carne contaminată insuficient preparată (cârnați, mezeluri), legume;
• băuturi: produse din lapte nepasteurizat, sucuri sau apă contaminată;
• activități - înot în piscină contaminată, contact direct cu persoana bolnavă sau contact cu animale (parcuri, zoo).

Autorii studiului precizează că factorii declanșatori ai SHU pot fi „orice boală contactată cu 1-2 săptămâni în urmă, vaccinarea anti-difterie, anti-tetanus, anti-poliomielită, graviditatea. Un rol negativ pentru evoluție și pronostic îl joacă dereglările genetice ale sistemului complementar, ale metabolismului cotalaminei, mutații secundare, legate de formarea anticorpilor FN-α”.