ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O femeie de 38 de ani, gravidă în 16 săptămâni în urma unei fertilizări in vitro, a murit în Spitalul Județean de Urgență Bacău, la 24 de ore după ce a fost internată, în condițiile în care la internare medicii au constatat că sarcina i se oprise din evoluție, relatează stiripesurse.ro

Concubinul femeii a depus o plângere la Poliție, cerând o anchetă care să arate dacă spitalul este de vină pentru decesul acesteia. Reprezentanții unității sanitare susțin că decesul nu a fost cauzat de problemele ginecologice și explică faptul că nu au intervenit pentru că au considerat că, în condițiile în care femeia avea febră și un uter ”în suferință”, o intervenție în urgență nu ar fi fost oportună. Oficialii unității sanitare au dat detalii despre cauza preliminară a decesului, subliniind că probe pentru analize toxicologice au fost trimise la Iași.

Femeia în vârstă de 38 de ani, cu sarcină de 16 săptămâni prin fertilizare in vitro, a ajuns la maternitatea Spitalului Județean de Urgență Bacău în dimineața zilei de 15 martie, la ora 6:30, în urgență. Ea a fost consultată de medicul de gardă, atât clinic, cât și ecografic și i s-a pus diagnosticul de sarcină oprită din evoluție.

”Pacienta nu știa acest diagnostic, fusese evaluată de medicul care urmărea sarcina în privat, în urmă cu 48 de ore, când examenul a arătat sarcină normală. Cu o zi înainte s-a simțit rău și s-a consultat cu medicul care urmărea sarcina și i-a spus să ia două-trei tablete, dacă nu se ameliorează starea, să se prezinte în Urgență. În Urgență a venit însoțită de soț, cu stare generală relativ bună, și a acuzat febră, cefalee și mialgii”, a declarat pentru News.ro directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Bacău, Aurelia Țaga.

Femeia a rămas internată pe sectorul septic și, pentru că venise cu febră, s-a solicitat un examen de terapie intensivă al maternității, medicul recomandând tratament.

”Spre amiază, starea pacientei s-a agravat, în sensul că au apărut dureri abdominale accentuate, în etajul superior, cu stare de agitație și cu alterarea stării generale. S-a întrunit comisia de medici - doi medici ginecologi și un ATI-st - au examinat din nou această pacientă și au solicitat examen de chirurgie generală, examen care s-a concretizat după ce s-a făcut radiografie pulmonară care a infirmat ca sursă a febrei o patologie pulmonară și o ecografie abdominală care a recomandat o laparoscopie diagnostică. Pacienta a rămas la Chirurgie generală, echipa operatorie a fost completată și de medicul ginecolog care a examinat pacienta. În timp ce s-a efectuat laparoscopia diagnostică medicul ginecolog s-a consultat cu un profesor de Obstetrică-ginecologie din Centrul Universitar Iași pentru a lua cea mai bună decizie. Între timp, a avut loc avortul spontan și nu a mai fost nevoie de intervenție pe sfera genitală”, a precizat reprezentanta spitalului.

Ea a adăugat că investigațiile periodice au arătat că a fost vorba despre o ”evoluție fulminantă”, cu un prognostic ATI sever, în condițiile în care femeii i-a scăzut mult PH-ul organismului, iar analizele privind lactatul și bicarbonatul erau în afara limitelor normale.

”Aceste trei analize au arătat o evoluție de gravitate, pacienta a primit tratament și monitorizare, iar la ora 2:00 în noaptea de 15 spre 16 a instalat primul stop cardio-respirator, iar la ora 6:30 spre 7:00 a instalat al doilea stop cardio-respirator, care nu a mai putut fi resuscitat”, a precizat Aurelia Țaga.

Ovidiu Pruteanu, partenerul femeii, a declarat că medicii au ignorat durerile semnalate de aceasta și că i-au spus că are o cădere psihică.

„Mi-a comunicat Maria că din trei medici, ea spunea că are o problemă, o doare abdomenul și trei medici au spus că are o cădere psihică. Din păcate, Maria a murit. Cel puțin medicul care a fost de gardă la secția chirurgie ATI, care a fost medic de gardă în noaptea aia, mi-a dat niște explicații, care, în momentul ăla, mai tare m-au băgat în ceață, nu era nimic concret, foloseau doar termeni medicali. Chiar nu puteam să stau să caut pe Google fiecare cuvânt. Doctorul care a operat-o de parascopie, care a luat decizia să o opereze, acuza inclusiv că ar fi fost ceva patologic și că biologia nu o putem controla noi”, a spus bărbatul la Digi24.

Întrebată dacă este adevărat că partenerului femeii i s-a spus că ar avea probleme din sfera psihică, directorul medical a răspuns: ”Noi, din ancheta pe care am făcut-o cu medicii, nu s-a pus această problemă, comisia de ginecologi s-a întrunit pentru a stabili ce este mai bine de intervenit și s-a stabilit că pe febră și pe un uter în suferință nu se intervine în urgență, deci nu am cunoștință de astfel de afirmații”.

”În prezent este o anchetă penală desfășurată de Poliția Bacău, Medicina Legală a efectuat necropsia și a emis un certificat constatator al decesului și sunt recoltate probe care au fost trimise la Institutul de Medicină legală din Iași. (...) A fost o evoluție fulminantă spre gravitate din primele rezultate ale anchetei, nu cauza ginecologică a fost cauza către această evoluție. Diagnosticul medicului legist a fost șoc toxico-septic, coagulare intravasculară diseminată și sarcină oprită din evoluție”, a adăugat directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Bacău, Aurelia Țaga.

Reprezentanții Poliției Bacău au declarat pentru News.ro că partenerul femeii a depus o plângere la această instituție, o anchetă fiind deschisă. Investigația vizează comiterea infracțiunii de ucidere din culpă.