ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sâmbătă a fost condus pe ultimul drum pământesc Părintele Mihai Bogdan Gorețchi (foto dreapta), de 55 de ani, împliniți luna trecută, plecat la ceruri joi, 15 februarie 2024, după o grea suferință. Slujba de înmormântare a avut loc la Biserica ”Oțetari”, unde și-a dedicat o mare parte din viață atât el cât și tatăl său, Părintele Mircea Gorețchi (foto stânga), plecat la Ceruri în 2021, după care s-a mers la Cimitirul Ghencea Civil. Dumnezeu să-i odihnească în pace!

Redăm în continuare Cuvintele Părintelui Patriarh la moarte celor doi preoți:

Părintele Bogdan Mircea Gorețchi (1969–2024), slujitor blând în ogorul Domnului

Data: 17 Feb 2024

Am aflat, cu multă durere, de trecerea din această viață, în dimineața zilei de joi, 15 februarie 2024, a Părintelui Bogdan Mircea Gorețchi, preot misionar în cadrul Cancelariei Protoieriei Sector II Capitală.

Părintele Bogdan Mircea Gorețchi s-a născut la data de 21 ianuarie 1969, în muncipiul București, în familia preotului Mircea Gorețchi și a doamnei preotese Elena-Mihaela Gorețchi, având ca nași pe reputatul liturgist al Bisericii noastre, Preotul Profesor Ene Braniște și pe distinsa profesoară Ecaterina Braniște. După absolvirea cursurilor primare și gimnaziale, a continuat studiile la Liceul Industrial Unirea din București, fiind apoi angajat ca supraveghetor al muzeului din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor. În urma promovării concursului de admitere la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, a urmat, în prima promoție după Revoluția din decembrie 1989, cursurile acestei instituții (1990-1994). După obținerea titlului de licențiat în Teologie, cu specializarea Teologie Pastorală, a fost angajat ca bibliotecar al Facultății de Teologie, post pe care l-a ocupat din anul 2004 până în anul 2010.

S-a cununat, în ziua de 15 iunie 2002, cu domnișoara Daniela Ilie, în biserica Oțetari, Dumnezeu binecuvântând familia lor cu doi copii: Andrei Mircea și Rareș Mihai.

A fost hirotonit diacon, în ziua de duminică, 14 iunie 2006, pe seama parohiei Oțetari, Protoieria II Capitală, iar opt ani mai târziu, la data de 8 martie 2014, a fost hirotonit preot, pe seama aceleași parohii din Capitală. A slujit la această biserică până la data de 1 decembrie 2021, când, datorită suferinței sale, a fost transferat, la cerere, ca preot misionar în cadrul Cancelariei Protoieriei Sector II Capitală.

Părintele Bogdan Mircea Gorețchi s-a remarcat prin blândețea și sensibilitatea firii sale, fiind un slujitor bun și apropiat de credincioși. În calitatea sa de bibliotecar al Facultății de Teologie Ortodoxă din București, a fost apreciat ca o persoană caldă, apropiată de studenți, sensibilă și delicată, mereu dispus să dea un sfat în legătură cu cercetarea academică a acestora.

 În aceste momente grele, adresăm familiei Părintelui Bogdan Mircea Gorețchi și tuturor celor care l-au cunoscut și prețuit, un gând părintesc de mângâiere, rugându-ne Preamilostivului Dumnezeu să dăruiască odihnă veșnică sufletului său și să îl așeze în rândul slujitorilor din Ceruri, în lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești condoleanțe și binecuvântări pentru cei îndoliați,

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române          

Mesaj de condoleanțe transmis la slujba de înmormântare a Părintelui Bogdan Mircea Gorețchi, preot misionar în cadrul Cancelariei Protoieriei Sector 2 Capitală, oficiată sâmbătă, 17 februarie 2024, la biserica Oțetari, Protoieria Sector 2 Capitală.

Părintele Mircea Gorețchi (22 iun. 1943 – 22 oct. 2021) - Mărturisitor statornic al lui Hristos și apărător al Bisericii în timpul regimului comunist

Data: 25 Octombrie 2021

Am aflat cu întristare de trecerea din această viață, în ziua de vineri, 22 octombrie 2021, a părintelui pensionar Mircea Gorețchi, fost paroh la biserica Parohiei Oțetari, Protoieria Sector 2 Capitală, pe seama căreia era îmbisericit.

În toată viața și slujirea sa ca păstor al Bisericii, părintele Mircea Gorețchi a dovedit o exemplară iubire față de Biserica lui Hristos și neamul românesc. Înzestrat de Dumnezeu cu daruri bogate, s-a străduit în fiecare clipă a vieții sale să le sporească spre slujirea deplină a lui Dumnezeu și a semenilor săi, fiind un misionar jertfelnic și un iubitor adevărat al muzicii bisericești.

Părintele Mircea Gorețchi s-a născut la data de 22 iunie 1943, în localitatea bucovineană Câmpulung pe Ceremuș, astăzi teritoriu al Ucrainei, în familia bunilor creștini Dumitru și Elena Gorețchi.
A urmat cursurile școlii primare și gimnaziale în Vatra Dornei, cursurile seminariale la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț (1959-1964) și cursurile teologice superioare la Institutul Teologic de Grad Universitar din București (1964-1968). În perioada studenției a fost solist al coralei Patriarhiei Române.

A fost hirotonit diacon (26 octombrie 1968) și preot (29 octombrie 1968) la Catedrala Mitropolitană din Iași de către Înaltpreasfințitul Părinte Iustin Moisescu, Mitropolitul Moldovei, pe seama Parohiei Bazga, comuna Răducăneni, județul Iași. Timp de cinci ani a depus eforturi pentru construirea casei parohiale, a gardului bisericii și pentru organizarea cimitirului parohial.

În 1973 a fost transferat în comuna Dorna Candrenilor din județul Suceava, unde a slujit în trei biserici din sate apropiate: Dorna Candrenilor, Floreni și Poiana Negri, ajutând la dezvoltarea comunităților creștine locale. La Parohia Poiana Negri a participat, din partea comunității, la construirea podului peste apa Negrișoara, pod pe care sătenii recunoscători l-au denumit „Podul Popii”.

În anul 1979, părintele Mircea Gorețchi a fost transferat la București, în postul de preot paroh al Bisericii „Sfântul Ilie”-Rahova. În contextul politic al regimului ateu-comunist amenințător, care a urmărit și demolarea multor biserici din București, părintele Mircea Gorețchi s-a opus cu tărie dărâmării Bisericii „Sfântul Ilie”-Rahova, fiind supus, din această cauză, multor presiuni politice și ideologice de partid. În anul 1984, a salvat odoarele Bisericii „Sfântul Ilie”-Rahova, transportându-le la Mănăstirea Căldărușani, din județul Ilfov.

În anul 1985 a fost numit preot paroh al Bise­ricii Oțetari din București, pe care a păstorit-o, în această calitate, până în anul 2014, când a fost pensionat, fiind apoi îmbisericit la aceeași biserică, unde a slujit până la mutarea sa la cele veșnice. Prin strădaniile sale, Biserica Oțetari a trecut, în perioada 2004-2006, printr-un amplu proces de restaurare, care a presupus consolidarea construcției și restaurarea picturii murale, semnate de Gheorghe Tattarescu.

În perioada de păstorire la Biserica Oțetari, părintele Mircea Gorețchi a fost și profesor de religie și de istoria religiilor la Colegiul Național „Spiru Haret” din București, reprezentând un reper spiritual și moral pentru mai multe generații de elevi.

A fost căsătorit cu doamna Elena-Mihaela Gorețchi, fostă multă vreme secretară a Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, Dumnezeu binecuvântând această familie cu un fiu, părintele Bogdan Gorețchi, împreună-slujitor la Biserica Oțetari.

În Anul comemorativ „Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”, 2017, i-am acordat părintelui Mircea Gorețchi Crucea Patriarhală și Diploma omagială „Justinian Patriarhul” cu medalie pentru curajul de care a dat dovadă, înfruntând auto­ritățile comuniste, pentru apărarea Bisericii și a credinței creștine.

Viața părintelui Mircea Gorețchi este caracterizată de lucrarea neobosită în slujirea Bisericii, atât în timpul prigoanei comuniste, cât și în perioada postcomunistă. S-a remarcat prin activitatea sacerdotală, învățătorească, administrativă și gospodărească, fiind un model de dăruire jertfelnică pentru preoții mai tineri care l-au cunoscut și alături de care a slujit. Iubitor al muzicii și al rânduielilor bisericești, s-a îngrijit de înfrumu­sețarea slujbelor săvârșite.

Părintele Mircea Gorețchi a fost și va rămâne în memoria tuturor celor care l-au cunoscut ca un duhovnic apreciat și un mărturisitor statornic al lui Hristos mai bine de jumătate de veac, înzestrat cu darul înțelepciunii.

Părintele rămâne un chip luminos care poate inspira orice slujitor al lui Hristos în purtarea unei ținute demne, în iubirea de slujire a credincioșilor și în apărarea Bisericii și a dreptei credințe.
Sunt mulți preoți și fii duhovnicești ai părintelui care mărturisesc faptul că au învățat de la el să prețuiască darul iertării și al împăcării.

În aceste momente grele, adresăm familiei părintelui Mircea Gorețchi și tuturor celor care l-au cunoscut un gând părintesc de mângâiere, rugându-ne Preamilostivului Dumnezeu să
dăruiască odihnă veșnică sufletului său și să îl așeze în ceata sfinților Săi slujitori.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești condoleanțe și binecuvântări pentru cei îndoliați,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

*Mesaj de condoleanțe transmis la slujba de înmormântare a părintelui Mircea Gorețchi, preot îmbisericit la Parohia Oțetari, oficiată luni, 25 octombrie 2021, la biserica Parohiei Oțetari, Protoieria Sector 2 Capitală.

 

Sursa: Ziarul Lumina