ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Din apă și mâncare, ingerăm în prezent echivalentul în plastic al unui card de credit în fiecare săptămână. Micro și nano plasticele sunt acum din ce în ce mai prezente în viața noastră de zi cu zi: numeroase studii demonstrează prezența particulelor de micro și nano plastic de-a lungul întregului lanț alimentar, potrivit stiripesurse.ro

Au fost găsite în pește, carne, fructe și legume (merele și morcovii sunt cele mai contaminate), miere, zahăr, sare și bere. 

„Se estimează că putem ingera de la 0,1 până la 5 grame de bucăți invizibile de plastic pe săptămână, un conținut aproape egal cu cel al unui card de credit”, a afirmat dr. Daniela Gaglio, director științific al Departamentului de Metabolomică de la Institutului de Bioimagini și Fiziologie Moleculară (IBFM) din cadrul Consiliului Național de Cercetare din Italia (CNR). 

Echipa de cercetători coordonată de Daniela Gaglio a demonstrat experimental că celulele supuse expunerii acute și cronice la particulele de polistiren prezintă o alterare a metabolismului și o creștere a stresului oxidativ. Prin cercetările sale, CNR a evidențiat, așadar, posibilul efect pe care aceste micro și nanoparticule îl pot avea asupra sănătății.

În timp, se ajunge la cancer de colon

"Studiul demonstrează că microparticulele și nanoparticulele de polistiren absorbite de celulele colonului uman induc modificări ale metabolismului similare cu cele induse de agentul toxic azoximetan: acesta din urmă este o moleculă cancerigenă și neurotoxică mult studiată tocmai pentru capacitatea sa de a induce cancer de colon", explică experta.

Studiul arată că celulele colonului uman sănătos, supuse atât expunerii acute, cât și cronice la particulele de polistiren, prezintă o alterare a metabolismului și o creștere a stresului oxidativ. 

În cele din urmă, "expunerea la plastic induce modificări metabolice întâlnite în mod obișnuit în formațiunile canceroase, indicând o potențială acțiune a micro și nano plasticelor ca factor de risc pentru cancerul de colon. Până în prezent, acesta este unul dintre puținele studii care oferă informații despre care ar putea fi efectul plasticului în interiorul organismului nostru".