ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fructele și legumele bio nu trebuie să conțină nici măcar urme de pesticide! Asta, în teorie, pentru că practica demonstrează contrariul. Un experiment realizat pe fructele de avocado și realizat de jurnalista Andreea Stroe, realizatoarea emisiunii „Agrojurnal” de la Digi24, a demonstrat că inclusiv produsele bio nu sunt bio.

„Avocado bio cu urme de pesticide! Teste de laborator- fructul de avocado conținea și DEET, substanță chimică repelentă pentru țânțari. Am dus la laborator avocado din cultură convențională și, de asemenea, din cultură bio. Ne așteptam ca la fructul care nu este bio să găsim urme de pesticide și chiar în limitele admise la nivel european de EFSA. Și așa a fost.  Surpriza a fost la fructul bio. Ce să caute urme de pesticide avocado-ul din cultură ecologică? Și peste asta, ce caută o substanță neomologată în UE pentru agricultură în avocado-ul bio!?”, se întreabă Andreea Stroe, potrivit stiripesurse.ro.  

Conform Institutului Național de Statistică, datele provizorii pentru anul 2023, dar fără luna decembrie, ne arată că România a importat 14.158 de tone de avocado. Asta, după ce în anul 2022 am importat 13.039 de tone. Avocado, de exemplu, intră, din acest an, și în calculul inflației.

„Ce ne-a surprins cel mai tare la probele analizate în laboratorul nostru este prezența unui insecticid DEET, dietiltoloamidă, care nu este reglementat de către ESA la nivel european pentru a fi folosit în agricultură la producerea hranei. Este folosit pentru uz extern la îndepărtarea insectelor, nicidecum pentru a fi ingerat într-un produs bio, pe care îl consumă posibil chiar și copiii.

Am descoperit acest DEET în produsul bio într-o valoare de 0,07 miligram pe kilogram. În contextul în care la nivel european, nici o instituție nu măsoară în alimente sau în hrana pentru animale acest insecticid, deci nu se cunoaște un nivel maxim admis tolerat în consumul uman. O altă substanță descoperită în produsul bio este metolaclorul, care este un erbicid care poate induce efecte citotoxice și genotoxice în limfocite, având o valoare de 0,002 miligram pe kilogram, cu o valoare maximă admisă de 0,05 miligram pe kilogram. Dar trebuie să ținem cont de faptul că acest produs este bio și în mod normal nu ar fi trebuit să fie găsit acolo”, a precizat Virgil Vrăjmașu, șef laborator Vetwork Diagnostix, scrie andreeastroe.ro.

Mai bine arătau probele la fructul obținut din cultura convențională.