ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Datorită eforturilor unui senator australian curajos și hotărât, Senatul australian a votat pentru inițierea unei anchete parlamentare oficiale cu privire la decesele în exces din țară. Ar fi probabil prima anchetă de acest fel din lume.

Comisia se așteaptă să își prezinte raportul până pe 31 august 2024.

Potrivit jurnalistei independente Rebekah Barnett, senatorul Ralph Babet, de la United Australia Party, a avut nevoie de un an și cinci moțiuni pentru a obține, în final, aprobarea pentru anchetă.

În martie anul trecut, senatorul Babet a depus două moțiuni fără succes, în care a cerut o anchetă cu privire la excesul de mortalitate din Australia, apoi o altă moțiune în februarie 2024.

Câteva săptămâni mai târziu, cea de-a patra moțiune pe care a depus-o cerea Senatului să recunoască necesitatea unei anchete, moțiune finalizată cu o victorie, marcând o schimbare de atitudine în cadrul Senatului și deschizând calea către votul din 26 martie 2024 pentru inițierea, în sfârșit, a anchetei.

„Aceasta pare a fi o primă anchetă la nivel mondial cu privire la ceea ce constituie o problemă globală. Fie ca acest proces inițiat de comisie să ofere voce membrilor familiilor decedaților, precum și răspunsurile pe care țara noastră are nevoie disperată să le afle”, a afirmat senatorul Babet într-o declarație după ce moțiunea sa a fost adoptată cu succes.

Moțiunea, cosponsorizată de senatorii independenți Jacqui Lambie și David Pocock, solicită Comisiei pentru afaceri comunitare să efectueze o anchetă cu privire la factorii care au contribuit la excesul de mortalitate în perioada 2021–2023 și să facă recomandări cu privire la abordarea problemei.

Votul a fost câștigat cu 31 voturi pentru la 30 împotrivă, doar Partidul Laburist de stânga și Verzii opunându-se moțiunii.

Fenomenul excesului de mortalitate din orice cauză constituie o problemă serioasă în țări din întreaga lume, de când pandemia a început în 2020, totuși guvernele au manifestat puțin interes sau inițiativă privind investigarea acestei situații grave.