ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un băiat de 8 ani anterior sănătos a suferit dureri „severe” de cap când a mers la o școală aflată la doar 200 de metri de un turn celular 5G, potrivit unui studiu de caz revizuit de colegi.  

Studiul, publicat în Annals of Clinical Case Studies, a arătat că băiatul suedez – care nu a avut antecedente de dureri de cap – a mai suferit amețeli și oboseală.

Simptomele au încetat când copilul a început să poarte la școală o șapcă, jachetă și eșarfă care blochează radiațiile de radiofrecvență (RF).

De asemenea, studiul, semnalat de The Defender, a constatat că băiatul nu avea simptome acasă, unde nivelurile de radiații RF erau mult mai scăzute.

Descoperirile arată că nivelurile ridicate de radiații RF la școală au cauzat simptomele băiatului, au concluzionat cercetătorii.

Acesta este al șaptelea raport științific despre efectele 5G asupra sănătății umane, realizat de Dr. Lennart Hardell, un om de știință de top care studiază riscurile dezvoltării de cancer cauzat de radiații, și Mona Nilsson, director general al Fundației Suedeze pentru Protecția împotriva Radiațiilor.

Rapoartele lor sunt studii de caz care detaliază modul cum expunerea la radiațiile RF 5G determină apariția simptomelor, care dispar atunci când expunerea încetează sau este redusă la minimum.

Hardell, oncolog și epidemiolog la Fundația pentru Cercetarea cu privire la Mediu și Cancer, a scris peste 350 de lucrări - dintre care aproape 60 se referă la radiația RF. El consideră că lansarea 5G la nivel global trebuie stopată urgent, deoarece dăunează oamenilor, în special copiilor care sunt „mai vulnerabili la toxine decât adulții.”

„O societate care forțează expunerea la toxicitate a oamenilor nevinovați, în special a celor mai sensibili, nu poate fi acceptată”, a spus el pentru The Defender.

Nilsson este de acord cu omul de știință. „Copiii iau parte pe scară largă la un experiment uriaș și periculos – fără consimțământul lor sau al părinților lor –, care avea consecințe grave pe termen lung”, a avertizat ea.

Nivelurile de radiații erau cele mai ridicate în curtea școlii

Pentru studiu, mama băiatului a completat un chestionar despre simptomele fiului ei suferite la școală și acasă.

Hardell și Nilsson au făcut măsurători repetate ale nivelurilor de radiație RF la școala și acasă.

La școală, băiatul a suferit zilnic dureri de cap, care au ajuns la un nivel de intensitate de 10, fiind cel mai înalt nivel pe o scară de la 1 la 10. De asemenea, se simțea amețit și obosit.

Nivelurile de radiații din casa băiatului au fost „considerabil mai scăzute”, variind doar de la 25 la 1.040 μW/m2.

Acasă, băiatul nu avea în general simptome, având o durere de cap ușoară ocazională sau de nivel 2, durere care a dispărut rapid. Hardell și Nilsson au constatat că această durere de cap putea fi reziduală în urma expunerii copilului la niveluri ridicate de radiații RF la școală.

Studiul de caz este important, au subliniat autorii, deoarece mulți copii se confruntă probabil cu simptome negative în urma expunerii la 5G, dar nu asociază simptomele cu tehnologia.

Medicii și părinții sunt, în general, neinformați cu privire la pericolele pentru sănătate asociate cu expunerea la radiații RF, așa că este puțin probabil să o considere ca fiind un factor când încearcă să descopere de ce un copil este bolnav.

„Atâta vreme cât pericolele de radiații nu sunt recunoscute, ele trec neobservate”, a spus Hardell.

La această problemă se adaugă și faptul că majoritatea țărilor, inclusiv Suedia, au adoptat reglementări și politici CEM recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care se bazează pe ipoteza că efectele negative asupra sănătății apar numai atunci când nivelurile de radiații RF sunt suficient de ridicate pentru a încălzi țesutul uman, au mai spus Hardell și Nilsson.

Astfel de ghiduri – inclusiv cele stabilite de Comisia Federală de Comunicații din SUA – nu iau în considerare expunerea pe termen lung la niveluri mai scăzute de radiații, precum cele folosite în 5G.

Mai mult, se ignoră cercetările recente care arată o „asociere clară între expunerea la radiații RF și cancer”, au spus Hardell și Nilsson.

În 2011, Agenția Internațională de Cercetare în domeniul Cancerului (IARC) din cadrul OMS a clasificat radiațiile RF drept „posibil cancerigene” pentru oameni (Grupa 2B)”. Dar IARC trebuie să actualizeze această clasificare pe baza unor cercetări mai recente, au adăugat oamenii de știință.

Potrivit lui Hardell și Nilsson, radiația RF ar trebui clasificată drept „cancerigenă pentru om, grupa 1”. Și ar fi clasificată în acest mod „dacă ar fi evaluată în mod obiectiv, fără a exista conflicte de interese”. „Această clasificare ar trebui să aibă un impact major asupra măsurilor de prevenire”, au atras ei atenția.