ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a declarat că Executivul ar „trebui să tindă spre stabilitate, predictibilitate, transparență” când vine vorba de politici economice, iar Parlamentul ar trebui „să se consulte în detaliu cu societatea civilă” înainte de a trece „la acțiune” în ceea ce privește legile justiției.

„În ceea ce privește politicile, economice sau altele, Guvernul ar trebui să tindă spre stabilitate, predictibilitate, transparență, să prezinte deschidere autentică spre consultarea cu participanți, acționari, în acest caz – comunitatea oamenilor de afaceri. Apoi, când luăm în considerare schimbări de politici, să aplice regulile de bază cost – eficiență în privința acestor schimbări sau să le supună unor evaluări în așa fel încât atunci când cineva ia cunoștință de schimbările efectuate să știe că au fost dezbătute în forumul larg al societății și să poată înțelege aceste modificări”, a afirmat diplomatul american, într-un interviu acordat Radio România Timișoara.

Hans Klemm a menționat că, în cazul modificării Codului Fiscal, nu îi este clar dacă Guvernul a făcut aceste lucruri.

„Am văzut că în unele comunități ale oamenilor de afaceri s-au exprimat îngrijorări relativ la modificările ce se iau în considerare și, din nou, încurajez Guvernul să ia în considerare factori precum predictibilitatea și stabilitatea. În absența predictibilității și stabilității cred că, într-un final, vor fi consecințe în privința intereselor investitorilor, inclusiv în ce privește oportunitățile României”, a subliniat Hans Klemm.

Întrebat dacă este îngrijorat, ambasadorul SUA a răspuns: „M-aș opri aici. Aș încuraja Guvernul să fie precaut când ia în considerare schimbare de politici”.

Hans Klemm a mai declarat că parte din mediul economic atractiv o constituie stabilitatea, predictibilitatea, transparența, accesul investitorilor la dialog cu cei care fac politicile de guvernare.

„Contează dacă există o comunicare autentică între potențialii investitori și guvernanți, dacă există o analiză a schimbărilor preconizate, a oportunităților de a le face. În plus, desigur, forța de muncă este un element cheie în orice decizie pe care o ia un investitor. Din câte am auzit, de la companii americane dar și românești, piața forței de muncă devine tot mai problematică”, a precizat ambasadorul SUA.

În ceea ce privește modificarea legilor justiției, Hans Klemm a amintit că Statele Unite și-au exprimat preocuparea pentru propunerile avansate de ministrul Justiției.

„Am avut ample discuții cu ministrul despre propunerile de modificări făcute, sunt numeroși specialiști din România cu experiență în domeniul dreptului care se declară îngrijorați. Cum Parlamentul ia acum în considerare acest pachet de măsuri, Statele Unite încurajează, îndeamnă Parlamentul ca, din nou, să se consulte în detaliu cu societatea civilă înainte să treacă la acțiune”, a adăugat diplomatul.