ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primarul general interimar al Bucureștiului, Răzvan Sava, spune că Arena Națională nu poate primi acceptul ISU deoarece acoperișul retractabil nu poate fi omologat în România, deși este omologat în Germania.

Răzvan Sava spune că deocamdată nu există un act normativ și nu există norme astfel încât acest material să poată fi omologat în România. Primarul general interimar susține că vechea administrație știa că nu va primi avizul ISU pentru acest tip nou de acoperiș și, cu toate acestea, a făcut recepția lucrării. Mai mult decât atât, a fost făcută și plata lucrărilor către constructor.

"Știm cu toții că în acest moment nu putem folosi stadionul Arena Națională. Vreau să lămuresc public de ce s-a ajuns în această situație și cum cel mai scump stadion din România nu poate primi aviz ISU. Contractul inițial semnat pentru realizarea modernizării stadionului prevedea un acoperiș fix, din tablă. Pentru acest proiect au fost obținute toate avizele necesare, inclusiv pe cel de la IGSU. Au început lucrările de modernizare, iar pe parcurs a apărut ideea schimbării formei de acoperiș. S-a ajuns astfel ca acoperișul să fie făcut mobil. În acel moment, trebuia schimbat proiectul și obținut avizul ISU pe noua formă de acoperiș. Acest lucru nu s-a întâmplat. Acoperișul a fost făcut fără autorizație. Contractul a fost mărit pentru realizarea acestui acoperiș, iar între timp au fost semnate două acte adiționale în valoare totală de 200 milioane de RON. Primul act adițional prevedea suma de 84 milioane lei, iar al doilea, suma de 112 milioane lei, ambele fiind semnate înainte de desfășurarea finalei Cupei UEFA", susține edilul.

Potrivit lui Sava, la finalul lucrărilor, deși se știa că stadionul nu va putea primi avizul de la IGSU, din cauza faptului că materialul din care este construit acoperișul nu este omologat în România, fosta administrație a decis totuși să semneze recepția lucrărilor.

 "Astfel, în lipsa reprezentanților ISU, a fost semnat procesul verbal de recepție și a fost făcută și plata către constructor. În acest moment, suntem în situația în care nu putem primi avizul ISU pentru desfășurarea de activități sportive și culturale. Materialul din care este făcut acoperișul nu este omologat în România și, momentan, nu putem ști dacă se va putea omologa sau nu printr-un act normativ", a explicat Sava.

Primarul interimar al Capitalei a afirmat că acesta este un caz tipic de gestiune proastă a banului public și de management defectuos.

"Am aruncat banii pe apa sâmbetei. Fosta administrație a construit un stadion fără să țină cont de normele în vigoare la data respectivă. Fac precizarea că dacă se respectau normele în vigoare la acea dată, acest acoperiș nu trebuia construit în forma în care este acum. Nu știm dacă acest material va fi sau nu omologat. Încercăm să găsim o soluție pentru a putea folosi stadionul", a mai arătat Răzvan Sava.

Edilul susține că, în prezent, singura soluție care pare rezonabilă este ca toate activitățile să se desfășoare cu acoperișul strâns.

"Vom vedea dacă se va putea obține aviz în aceste condiții. Dacă nu vom obține avizul nici în aceste condiții, va trebui să demontăm acoperișul retractabil. Acest lucru înseamnă că trebuie să cheltuim bani publici pentru a repara o prostie făcută de fosta administrație", a mai spus Sava.

Primarul a adăugat că, din punctul lui de vedere, s-a produs un prejudiciu și a anunțat că va demara un audit tehnico-financiar "care să aducă lumină în acest dosar".

Contractul privind reabilitarea și modernizarea Arenei Naționale a fost publicat, miercuri, pe site-ul Primăriei Capitalei.

Din acest document rezultă că prețul inițial prevăzut în contract a fost de 411.062.996,36 lei exclusiv TVA, reprezentând 119.770.110,53 euro (1 euro - 3.4321 lei la data de 12.12.2006), la care se adaugă TVA în valoare de 78.101.969,31 lei, respectiv 489.164.965,67 lei inclusiv TVA, pentru execuția și finalizarea lucrării.

Printr-un act adițional (nr. 3/2009 la contractul de lucrări de execuție nr. 3556/19.04.2007 nr. 8411/15.12.2009), s-a introdus un alineat nou, potrivit căruia "Contractantul se obligă să elaboreze Proiectul Tehnic, Detalii de Execuție și să execute lucrări suplimentare, reprezentând realizarea unui acoperiș retractabil pentru terenul de joc, pe o structură portantă unică și supraînălțarea terenului de joc, în vederea finalizării și punerii în funcțiune a obiectivului de investiții «Reabilitarea și Modernizarea Stadionului Național Lia Manoliu»".

Astfel, se modifica și suma prevăzută inițial ca preț al contractului, de la 411.062.996,36 lei exclusiv TVA la 417.382.869,98 lei exclusiv TVA (adică plus 6.319.873,62 lei), la care se adaugă suma de 84.831.932,80 lei exclusiv TVA, respectiv 100.950.000,03 lei cu TVA pentru proiectarea, execuția și finalizarea lucrării, față de contractul inițial, care prevedea TVA în valoare de 78.101.969,31 lei.

Cel mai mare stadion din țară a fost închis după tragedia din clubul Colectiv, la finalul lunii octombrie 2015.

Stadionul a fost inaugurat în septembrie 2011. De atunci, acoperișul a cedat de mai multe ori. În total, Primăria Capitalei a plătit pentru el 20 milioane de euro.