ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O întâmplare care i se poate întâmpla oricărui posesor de card din România i s-a petrecut lui Vlad Petreanu, un cunoscut jurnalist. Acesta a povestit pe blogul său cum a aflat că pe contul său de la bancă i-a fost pusă proprire pe o anumită sumă, deși acesta nu fusese înștiințat de angajații băncii sau de cei care ar fi trebuit să-i comunice datoria restantă.

Aventura acestuia începe la bancă, acolo nu i se comunică motivul pentru care a avut loc această proprire, iar una din angajatele instituției îi recomandă acestuia să ia legătura cu cei care au încasat banii din contul său, o firmă numită ”Bej Barbu & Dobre”.

Jurnalistul urmează apoi acești pași, numai că surpriză și de această dată, nu poate lua legătura cu această firmă de recuperări deoarece nimeni nu răspunde la telefon. Așa că după mai multe ore pierdute, Vlad Petreanu nu a reușit să afle cine și de ce i-a scos acea sumă din cont, jurnalistul anunțând că va încerca și zilele următoare să afle exact ceea ce s-a întâmplat.

Iată întreaga aventură povestită de Vlad Petreanu:

”M-a sunat ieri contabilul: "aveți o plată din card pe care n-o înțeleg și la care nu e atașată nici o factură”. Îmi trimite extrasul, să văd și să explic. Citesc, o sun înapoi: "n-am nici cea mai mică idee, dar mă duc mâine la bancă, să-ntreb”.

Pe extras apărea, deci, o "colectare sume poprite pentru Bej Barbu & Dobre”, 664,40 lei, cândva în decembrie. La bancă, o domnișoară cu ochi verzi și doi nasturi în pericol pe piept. Who da fuq iz Bej și colegii și de ce mi-au luat banii din card, o-ntreb (ceva mai politicos, totuși). Domnișoara flutură genele, zâmbește și respiră precipitat (nasturii rezistă) înainte de a-mi răspunde, candid: "noi nu știm, mai mult decât ce scrie aici nu putem vedea”.

– Păi cum, cineva-mi ia bani din cont, eu nu știu ce-i asta și banca nu știe ce să-mi spună?
– Mda.
– Puteți să-mi spuneți, măcar, dacă e plată la POS, cu PIN, dacă e on-line, ce e asta?
– Să chem o colegă.

Colega are, și ea, doi nasturi în pericol la cămașă. Decid că-mi place uniforma asta, mai ales că e punctată de-un nas cârn ce susține o pereche de ochelari cu un oarecare innuendo.

"Asta e o executare silită pentru sumă neplătită”, îmi zice o gură rujată de sub nasul cârn. "Bej vine de la Biroul Execeutori Judecătorești. Aveți vreo amendă mai veche, rovinietă, ceva?”.

"Nu, n-am, adică amendă nu, rovinietă am de ani de zile”, îi zic, dar știu că oricum e inutil. Nici nasul cârn și nici ochii verzi n-au ce face, banii au zburat, ele-s mici, nu știu nimic.

"Căutați pe internet Bej Barbu & Dobre și dați-le numărul acesta de referință, vă explică ei”.

Pe internet Bej Barbu și colegul au un site cu niște numere de telefon expirate și o adresă de Yahoo la care, deocamdată, n-a răspuns nimeni – și-s gata să pariez că nici nu va răspunde cineva vreodată. La 11832 (foarte amabili, recomand) e un singur număr de telefon, și el deconectat. În fine, din aproape-n aproape, am găsit totuși un număr de fix la care timp de o oră a sunat în gol, după care 15 minute a sunat ocupat întruna, ca să nu mai răspundă nimeni din nou altă oră dup-aia.

Deci sunt împotmolit. Am pierdut vreo 3 ore cu drumuri și telefoane la care n-am aflat nimic. Am pierdut și 664 de lei și 40 de bani pe o… ceva ce nu știu ce e, că n-am primit nici o notificare, niciodată. Rovinietă am, singura amendă de radar din ultimii 8 ani am plătit-o pe loc, impozitele și taxele le achit la timp, n-am nici datorii, nici facturi neplătite, și nici nu m-a avertizat cineva că aș fi uitat de ceva de plată. Pur și simplu habar n-am cine și de ce mi-a luat banii din cont, și nici de ce banca a permis asta fără să mă avertizeze în vreun fel.

Dar nu mă las. Acesta e doar primul episod. Va urma (cine știe când?)”, a scris Vlad Petreanu pe blogul său.