ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


10 butoaie a câte 1000 de litri fiecare au fost pregătite joi în Curtea Catedralei Mitropolitane din Iași pentru Slujba de Bobotează de vineri, informează Mediafax.

Spre deosebire de alți ani, crucea va fi acum din ramuri de brad, nu așa cum spune tradiția - din gheață sau zăpadă.

Intrarea în Catedrala Mitropolitană va fi transformată în altar, spun preoții și asta pentru că slujba de Bobotează va fi oficiată de către Înalt Prea Sfințitul Teofan Mitropolit al Moldovei și Bucovinei chiar pe treptele bisericii.

Agheasma mare a fost sfințită prima dată joi și urmează ca un sobor de preoți să reia liturghia în fața a mii de oameni. Mitropolia Moldovei și Bucovinei a pregătit pentru vineri și 5000 de pet-uri de jumătate de litru, inscripționate deja cu sigla instituției.

Dacă tradiția spune că slujba de Bobotează ar trebui să aibă loc în preajma unei cruci de gheață, pentru al doilea an la rând, vremea nu a ținut cont de regulile bisericești, iar crucea de la Iași a fost facută din ramuri de brad. Crucea înaltă de trei metri și jumătate a fost realizată dintr-un cadru metalic și a fost umplută cu brad proaspăt.