ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 64% dintre români au o părere bună și foarte bună despre Nicolae Ceaușescu, relevă un sondaj realizat de către Institutul de studii sociale ISOGEP și transmis pe adresa ActiveNews.ro.

Astfel, conform studiului, Nicolae Ceaușescu adună cele mai multe păreri pozitive în rândul poporului român, astfel că 64,3% au o opinie bună despre primul președinte din istoria României, și doar 31,7% au o părere proastă.

Unul din cinci români are o părere excelentă despre Nicolae Ceaușescu, iar 45% dintre aceștia au mai puțin de 49 de ani (adică aveau sub 20 de ani în Decembrie 1989). Doar unul din paisprezece români are o părere mai mult decât proastă despre Ceaușescu. Nicolae Ceaușescu este singurul șef de stat despre care peste 20% din populație are o părere excelentă.

La polul opus se află Ion Iliescu, președintele despre care 63,1% dintre români au o părere proastă. 

Actualul președinte, Klaus Iohannis împarte publicul în două: în timp ce 50,7% au o părere bună, 47,7% au o părere proastă. 

În ceea ce privește forma de guvernământ, cea mai mare parte din populație își dorește conservarea republicii semi-prezidențiale, 26% își doresc ca România să devină o republică prezidențială pe model american, în timp ce doar 11% își dorește revenirea României la Monarhie. 10% consideră că România ar trebui să devină o republică parlamentară.

Cercetarea a fost efectuată la nivel național pe un eșantion probabilistic aleator, multistratificat, de 1065 de respondenți.Interviurile s-au realizat în perioada 15 noiembrie - 6 decembrie 2018 la domiciliul subiecților, selectați aleator prin pas statistic. Eșantionul este reprezentativ pentru populația în vârstă de peste 18 ani din România, cu o eroare maximă de +/-3 %, la un nivel de încredere de 95%. Sondajul a fost realizat de către Institutul de studii sociale ISOGEP.