ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ceremonialul schimbului de gardă și spectacole de reconstituire militară, simboluri ale Cetății Alba Carolina, au fost reluate, la sfârșitul acestei săptămâni, la Alba Iulia, urmând să se desfășoare până în 15 octombrie, anunță Mediafax.

 Sezonul turistic de la Alba Iulia va fi întregit de ceremonialul schimbului de gardă, realizat de Garda Cetății, și de spectacole de reconstituire militară, realizate de Garda Romană, care se vor desfășura până în 15 octombrie.

Ceremonialul militar al schimbului de Gardă a fost reluat oficial și se va desfășura în fiecare zi, de la ora 12.00, în Cetatea Alba Carolina. Peste zece soldați, dintre care trei sau patru călare pe cai de rasa friziană, îmbrăcați în uniforme militare austriece de la jumătatea secolului XVIII, vor mărșălui în Cetatea Medievală și vor efectua schimbul de gardă, la postul de la Poarta a IV-a și la postul de la Poarta a III-a a Cetății.

Soldații, care întruchipează militarii români din armata Imperiului Austriac, au plecat, vineri și sâmbătă, de la Traseul Celor Trei Fortificații spre Poarta a IV-a, respectiv spre Poarta a III-a a Cetății, unde au efectuat schimbul de gardă, toboșarii asigurând fondul sonor specific unor astfel de momente.

 Într-o zi din săptămână, vineri, ceremonialul se desfășoară și seara, la ora 21.00, ocazie cu care vor fi trase și salve de tun, iar în Cetate vor mărșălui un număr mai mare de soldați. Salve de tun vor fi trase, totodată, și în fiecare zi de sâmbătă, de la ora 12.00.

Garda Cetății, așa cum este cunoscută de turiști, este un element de maximă importanță în procesul de restaurare, revitalizare și punere în valoare a Cetății de la Alba Iulia.

Uniformele purtate de soldații din Garda Cetății diferă în funcție de sezon și sunt uniforme militare austriece de la jumătatea secolului al XVIII, specifice pentru fiecare categorie de soldați: cavalerie, artileriști, infanteriști, comandanți, toboșari, etc. Fiecare corp al Gărzii are un comandant și un drapel propriu.

Turiștii care vin vineri la Alba Iulia trebuie să știe că, în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina, între cele două Catedrale, au loc, de la ora 18.00 (în aprilie și octombrie), respectiv de la ora 19.00 (în mai-septembrie) lupte între daci și romani și spectacole de reconstituire militară.

Primul spectacol realizat de Garda Romană a avut loc în prezența a peste o sută de persoane, care au asistat la reprezentația Legiunii a XIII-a Gemina (romanii), care s-au confruntat cu Lupii Apulonului (dacii), spectacolul fiind completat de demonstrațiile altor două trupe, mai nou înființate, Ludus Apulensis (gladiatorii) și Magna Nemesis (dansatoarele). Ei vor încerca să ofere, în fiecare vineri, lecții de istorie vie, precum și divertisment.

Prima reprezentație dintr-un șir de 27 în acest an a început prin prezentarea trupelor de daci, romani, gladiatori și dansatoare și mici incursiuni în istoria antică, romanii, care sunt cei mai puternici, prezentându-și tehnica de apărare.

La fel ca și anii trecuți, prezentatorii reprezentațiilor sunt istoricii Muzeului Național al Unirii, Liviu Zgârciu și Tudor Roșu.

Cei prezenți au asistat la lupte între daci și romani, trageri cu arcul sau dansuri ale trupei Magna Nemesis. Publicul s-a întors cu 2.000 de ani în urmă și a văzut cum un dans senzual al nimfelor învia un soldat mort într-o dispută, dar și care este puterea de luptă a gladiatorilor.

Principalele comenzi ale romanilor, care s-au arătat cei mai disciplinați soldați, sunt: milites (soldați!) ad gladius clin (întoarce-te la dreapta), ad scutum clina (la stânga), ad scutum transforma (întoarce-te 180 de grade), dirige frontem (în formație), mandata captate (aranjați-vă ținuta), scurta capere (ridică scutul).

Trupele sunt formate din voluntari, proiectul Garda Romană de la Apulum fiind derulat de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Garda Romană de la Apulum, lansată oficial în 2012, este o trupă de reenactment ce are ca scop punerea în valoare și protejarea uriașului patrimoniu roman de la Alba Iulia.

Garda Romană și Garda Cetății au făcut cunoscută Cetatea din Alba Iulia și au atras, de-a lungul timpului, un număr impresionant de turiști.