ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cum, nu știți? Nu ați citit cel mai distribuit mesaj de pe facebook împotriva Catedralei Mântuirii Neamului? În loc de spital, acum biblioteca se „bate” cu Catedralele.

Conform celor scrise acolo și distribuite de peste 30.000 de oameni, „Finlanda împlinește 100 de ani (a împlinit anul trecut - n.r.). Și-a făcut cadou o bibliotecă a viitorului, care să le educe copiii pentru viitor.

România împlinește 100 de ani (Marea Unire împlinește 100 de ani, România modernă apărând în 1859 - n.n). Și-a făcut cadou o catedrală a evului mediu, făcută din banii copiilor noștri. (România și-a inaugurat cea mai modernă bibliotecă, încă din 2012)

În fiecare săptămână, Finlanda investește 200 de euro în fiecare copil. Finlanda e în topul celor mai educate națiuni ale planetei.

În fiecare săptămână, România investește 20 de euro în fiecare copil. România este #1 în topul țărilor UE cu cel mai mare procent de analfabeți.

Când te întrebi cum am putea să ieșim din visul urât în care suntem ca țară, răspunsul e simplu: educație. Te întrebi de ce alegem politicienii pe care îi alegem? Răspunsul e același: educație. Te întrebi de ce tolerăm apucăturile medievale ale unei biserici condusă de hoți? Educație. De ce nu știm să ne batem pentru drepturile noastre? Educație.

Suntem într-un cerc vicios. Suntem ne-educați, deci alegem politicieni incompetenți și ticăloși, care se asigură ca și în copiii noștri vor fi ne-educați, ca să continue să voteze politiceni incompetenți și ticăloși.

Există o singură ieșire. În 2019 și 2020 îți vei alege din nou oamenii care te reprezintă. Poți să stai acasă. Nu ieși la vot. Continuă să te plângi că politicienii nu fac și nu dreg și condamnă-ți și copiii la visul ăsta urât. Dar cândva vei înțelege că nimic din ce ni se întâmplă acum nu e din vina altora. E vina ta. Și e vina mea. Fiecare dintre politicienii pe care îi vezi sunt imaginea noastră. Sunt aleși de noi. Nu de Soros, nu de Putin, nu de Ceaușescu, nu de Burebista.

Poți să stai acasă. Sau poți să ieși la vot. Să alegi oameni educați. Și care vor investi în educația copiiilor tăi. În loc de oameni care promit catedrale monumentale, făcute din banii copiiilor tăi, vei avea o nouă șansă să alegi oameni care construiesc biblioteci ale viitorului pentru ei”
 
Autorul acestui mesaj este Adrian Docea. Suntem cu toții iertați dacă n-am auzit de acest personaj. Să încercăm să-l cunoaștem.
 
Adrian Docea este șeful agenției de publicitate Heraldist & Wondermarks. Dacă nu vă este cunoscut numele, atunci vă reamintim că agenția respectivă a fost principalul organizator al evenimentului cu iz separatist intitulat „Transylvania Awards”,desfășurat la Alba Iulia, despre care ActiveNews a informat aici

Tot atunci, ActiveNews arăta că agenția Heraldist & Wondermarks este cea care a realizat manualul de branding pentru orașul Alba Iulia. Manualul de branding este un fel de ghid cu instrucțiuni complexe privind utilizarea unei anumite mărci, culori, tot ce ține de comunicare instituțională a unei entități. Cel care a oferit această nobilă misiune agenției lui Adrian Docea este nimeni altul decât primarul Mircea Hava, cel care se plângea deunăzi că „n-are bani de Centenar” și care s-a dovedit un mare admirator al simbolurilor habsburgice și împotriva cărora Asociația Neamunit a protestat, în van.

Adrian Docea pare să urască vehement ortodoxia și simbolurile românilor. Astfel, în postările publice de pe internet, Adrian Docea nu se ferește să numească Biserica Ortodoxă drept „cancerul României. România retardă. Criminali cu sutană”. Sfințirea Catedralei Mântuirii pare că i-a provocat reacții puternice în organism, deoarece cu o zi înainte de eveniment, Docea scria că ierarhii Bisericii sunt „criminalii ăștia odioși care, în noaptea incendiului de la Colectiv, le explicau românilor că tinerii care au murit sataniști, i-ar ars Dumnezeu”. O manipulare ordinară, fără niciun suport.
 

Cu cinci zile înainte, Adrian Docea era supărat că Parlamentarii PNL au dezvelit bustul lui Avram Iancu în Parlamentul României. Statuia lui Iancu i-a provocat o criză de nervi lui Docea, care a început să arunce cu invective la adresa României. Oricât ai detesta o grupare, nu este justificată insultarea unui întreg neam.
 
 

„Suntem în 2018, lumea arde și ăsta-i principalul partid de opoziție, care apără țărișoara cu naționalismul lor de prost gust, de naționalismul de prost gust al pesedeului. Suntem cea mai needucată, cea mai bolnavă, cea mai săracă nație din Europa, juma de țară are buda-n curte și n-o văzut dentist decât în reclame, planeta asta e preocupată de etica inteligenței artificiale, noile frontiere ale biotehnologiei și digitalizării vieții, ne-a fugit deja un sfert din populație în căutarea unei vieți decente, mai mult decât orice altă națiune de pe planeta Pământ iar năcădăii ăștia din PNL ridică statui, bată-vă electoratu să vă bată de caraghioși anacronici și de pesediști sub acoperire ce sunteți.

Ca român ardelean, și moț din satul lui Avram Iancu și cândva votant PNL, vă urez să vă vedeți partidul bătându-se pentru 1% cu PNȚ, că vă mor copiii în spitale infecte și vi-i prostesc în cele mai proaste școli din Europa și voi vă făliți cu pancarde tricolore și faceți statui”, a scris el atunci.

De altfel, ura pentru ortodoxie pare să fie împărtășită și de edilul Mircea Hava, cel care lasă să putrezească una dintre cele mai mari basilici bizantine de la Nord de Dunăre, descoperită în Cetatea Unirii de mai bine de șapte ani. Prezența unei biserici ortodoxe de secol X în mijlocul Ardealului nu cadrează însă cu manualul de branding...probabil. Ca să înțelegem despre ce e vorba, e bine de precizat că și cetatea habsburgică a fost o epavă, dar autoritățile au făcut eforturi supraomenești, inclusiv 13 proiecte europene și alte parteneriate pentru restaurarea ei în aproape 10 ani. 
 
De altfel în „Strategia de dezvoltare a brandului”, din respectivul Manual, la punctul 5 apare „poziționarea orașului drept capitală ecumenică, plecând de la moștenirea ecumenică multiseculară și poziționarea ca centru spiritual important”.

Nu e clar care este ecumenicitatea la care se gândește Adrian Docea, dat fiind faptul că până la stăpânirea românească ortodoxia a fost doar „tolerată” în Ardeal, românii neavând voie să construiască biserici de zid. Mitropolia ridicată de Mihai Voievod Viteazu a fost rasă de pe fața pământului de ecumenicii și vremelnicii stăpâni ai Transilvaniei după moartea Domnitorului, iar generalul Bucow a tras cu tunul în mănăstirile românești. De asemenea, sutele de ortodocși trași pe roată și miile de oameni chinuiți pentru că nu au dorit calvinizare sau catolicizare, stau mărturie „ecumenicității multiseculare” din zonă.

Sau poate se referă la felul în care Arhiepiscopia Romano Catolică din Alba Iulia înțelege să saboteze restaurarea basilicii vechi de 1.000 de ani din interiorul Cetății Alba Carolina, fapt ce ar pune capăt disputei despre „cine au fost primii în Transilvania”.

La punctul 6 al secțiunii menționate, Adrian Docea menționează „lobby pentru un rol administrativ și judiciar mai important al orașului Alba Iulia la nivel național”. Capitală regională? Ce instituție judiciară să se mute la Alba Iulia: Curtea Supremă? DNA-ul? În ce țară lume instituțiile judiciare nu sunt în Capitala Țării?

Iar la punctul 7 aflăm despre „reinterpretarea valorilor patriotice într-o perspectivă modernă”. Dacă prin perspectivă modernă, Adrian Docea înțelege înlocuirea valorilor românești cu cele austriece/habsburgice, atunci primarul Hava a îndeplinit deja acest deziderat.

Dar domnul Docea nu doar urăște. Dânsul este foarte atașat de simbolurile austriece, așa cum am arătat deja. Atunci când a fost vorba să aleagă simbolul Alba Iuliei, agenția lui Adrian Docea a ales - în colaborare cu Primăria lui Mircea Hava bineînțeles - citadela habsburgică. Mai pe românește: identitatea orașului este reprezentată de simbolul ocupantului, nu de simbolul populației majoritare, în viziunea cuplului Hava&Docea.

Dar simpatia lui Adrian Docea pentru Austria nu a rămas la stadiul de sentimente imateriale. În 2017, pretinzând că nu-l cunoaște, Docea îl „aplauda public” pe Steven Van Groningen, președintele Raiffeisen România, după ce acesta „a îndrăznit să-i răspundă lui Dragnea” și și-a retras publicitatea de la Antena 3. „E atât de rar să vezi o companie și un lider care îndrăznesc să pună principiile înaintea profitului”, scria Docea atunci. 

Între timp, cei doi s-au cunoscut. Și s-au plăcut atât de mult, încât un mai târziu Raiffeisen Bank a plătit evenimentul plin de simboluri regionaliste „Transylvania Awards”, de care vorbeam mai sus.

Inutil să mai precizăm că Adrian Docea a fost un adversar vehement al Referendumului pentru Căsătorie, la fel precum au fost și Dan Barna (USR) și Dacian Cioloș (MRÎ), recomandările sale politice.

Legăturile dintre Austria, stimularea regionalismului transilvan și protestele din ultimii doi ani trebuie puse în context.
 
Austria este extrem de prezentă în economia României, controlând prin OMV cea mai mare companie românească, Petrom, dar și cea mai mare bancă, BCR, prin Erste. De asemenea, Austria a fost direct interesată de adoptarea unei forme cât mai avantajoasă pentru ea a legii off-shore, făcând numeroase presiuni în acest sens, fapt documentat de presă. Ceea ce s-a și întâmplat până la urmă. Compania austriacă Holzindustrie a fost acuzată de defrișări ilegale chiar în zona de unde se trage Adrian Docea, dar chelirea pădurilor moților săi nu l-a impresionat pe cât a făcut-o clopotul Catedralei Mântuirii Neamului.

Iată cum ura față de ortodoxie și dragostea pentru simbolurile celor ne-au ocupat sute de ani fac casă bună și-n 2018, așa cum a fost și-n 1918 și întotdeauna.