ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Sunt ceea ce se cheamă la țară un om cuminte. Am o obârșie curat țărănească de care nu mi-e câtuși de puțin rușine.
Îmi petrec ceea ce mai rămâne din timpul liber, studiind la Arhivele Naționale dosarele istorice ale Poliției Române, cu semnăturile unor mari bărbați de stat, cu reformatori și adevărați demnitari ai statului român și, tot adunând așa, am ajuns să fac un doctorat în istorie la universitate.
Apoi alerg să stau cât pot acasă, cu soția și cei doi copii și cu toate neamurile mele, fără de care n-aș mai fi eu”, spune despre el comisarul-șef Florin Șinca, într-un interviu publicat în ultimul numãr al revistei „Poliția Românã”.

Se mândrește cu faptul că e polițist și spune că „Poliția mi-a dat totul și eu m-am silit să întorc această onoare, dând totul Poliției. N-am niciun regret și dacă ar fi să aleg din nou, n-aș avea nici cea mai mică ezitare și tot polițist aș deveni.”

Dar, mai presus de toate, Florin Șinca se mândrește cu faptul că e român. „Iubesc nespus trecutul de jertfă, de renaștere, de cumințenie al acestei țări unice pe fața pământului, al acestui popor cu trecut boieresc. Pentru mine, România e buricul pământului”, spune comisarul-șef de poliție. „Am convingerea dăinuirii noastre și de acum încolo, în ciuda încercărilor istoriei. Sunt creștin-ortodox și am convingerea că lumea fără divinitate e stearpă, iar omul fără de Dumnezeu n-are nicio noimă, nu e de nicio lege, cum spunea bunica mea, Elena, fie-i țărâna ușoară! Îmi plac oamenii care dau mai mult decât cer. Îmi place omul cu frână, cu disciplină în el. Cu omul descreștinat vorbești ca și cu o ușă. De fapt, e ca o oaie capie. El zice țanțoș în stânga și-n dreapta că trăiește. De fapt, orbecăie prin  întuneric.” 

Întrebat fiind cum vede tot ceea ce se întâmplă în prezent,  Florin Șinca este tranșant. „Nu-mi plac deloc românii care se dezic de țara lor. Nu-mi plac tinerii fără preocupări de spirit, blazați, născuți parcă obosiți și care trăiesc să se odihnească, într-o lume în care ni se arată la tot pasul false repere”, spune comisarul-șef. „În Poliție, nu reușesc să-i înțeleg pe cei care vor să suie iute în ierarhie, să «ardă» etapele. Cultura organizațională cuprinde și eroii, profesioniștii, istoria instituției în general. Avem mare nevoie de exemple. Nu suntem o generație spontanee. În contra a ceea ce spunea un boier al minții, personalitățile exponențiale apar în momentele de răscruce. Fără ei un popor devine o populație. Fără ei, o breaslă nu are repere și nu are temelie. Iar fără o trainică fundație, e ușor de prăbușit.”

Iar cunoașterea istoriei este deosebit de importantă, subliniază comisarul-șef de poliție. „Doar dacă scriu ce a zis Herodot și e de-ajuns: «Istoria este învățătorul vieții». Pentru Bălcescu, «Istoria este cea dintâi carte a unei nații. În ea își vede trecutul, prezentul și viitorul». Fără să-și cunoască istoria, omul e ca un scaiete bătut de vânt. Pentru mine, istoria este cea mai frumoasă disciplină, m-am îmbolnăvit de ea și nu există leac. 
Cât de frumos spunea Eminescu: «Nu ne-am păstrat că eram mulți și puternici, ci pentru că fiecare era mândru de munca înaintașilor săi». Să nu uităm că suntem singurul popor al lumii acesteia care și-a păstrat portul, care are strămoșii dăltuiți în Cetatea Eternă, iar pe Columna Traiană sunt cei cu ițari, sarică țurcană și căciulă țuguiată.”

Colegilor lui din Poliție, comisarul-șef Florin Șinca le transmite, la început de an, următorul gând: „Marele poet patriot Eminescu ne-a învățat că un arbore falnic nu se dezvoltă decât prin rădăcinile sale. Așa e și cu Poliția. Și invers, încă din antichitate, templul se prăbușea și din pricina uneltelor din interior. «Îndrăzniți!» Așa le-a poruncit Hristos ucenicilor. Oamenii schimbă sistemele, nu invers. Lumea de astăzi a poliției și lumea de mâine ne vor da spre rezolvare o groază de probleme, tot mai complexe. De modul în care suntem plămădiți fizic și întăriți sufletește depinde însăși soarta noastră. Iar când în carieră o să aveți piedici – și o să aveți! –  zâmbiți și fiți tari! Noi ne-am ales cea mai frumoasă meserie din lume.”

Citiți interviul integral cu comisarul-șef de poliție Florin Șinca aici