ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liviu Dragnea a anunțat că legea pensiilor nu este gata și nu poate fi luată în calcul pentru bugetul pe 2018, astfel că ea nu va intra în vigoare anul ce vine.

„Nu trebuie să își producă efectele în 2018”, spune șeful PSD, deși promisiunile sunau altfel în campania electorală.

Întrebat dacă legea pensiilor este cuprinsă în draftul de buget pentru anul viitor, Dragnea a negat: 

„Nu. Din moment ce nu o avem, n-ai cum să o prinzi. Din moment ce nu e adoptat, ca să vii cu un proiect de lege a bugetului de stat nu poți să vii decât pe legi adoptate, nu poți să rezumi că în anul următor sau peste o lună va fi adoptată o lege. Legea pensiilor nu este obligatoriu să-i producă efectele financiare în 2018, în schimb toate creșterile de care am vorbit în programul de guvernare sunt prinse în legea bugetului”.

România TV anunță că Guvernul pregătește două noi legi pentru pensionari. 

Sursa citată spune că vor fi două legi ale pensiilor, una cu contributivitate mai mare și una mai mică. Concret, cei care au acum venitul minim garantat și cei care nu au 10 ani vechime vor beneficia de veniturile pe care le au și acum, dar nu se vor mai numi pensionari.

Pentru cei cu peste 10 ani vechime în muncă vor fi și mai multe reglementări. Mai mult, se va lua în calcul și venitul global acolo unde pensionarii vor putea dovedi că înainte de revoluție au avut venituri suplimentare pe lângă salariile de bază.

„Vor fi scoși din legea pensiilor cei care nu au contributivitate. Rămân ceilalți, dar durează un an. Se va alica din 2019. Anul viitor vor crește pensiile, așa cum scrie în programul de guvernare. Punctul de pensie urcă de la 1.000 la 1.100 de lei. Nu am spus niciodată că aceste corecții vor fi făcute mai devreme de 2019, pentru că nu au timp cei de la Casa de Pensii să facă toate calculele. Nu știu când vom trimite legea în Parlament, când va fi promulgată, dacă va fi promulgată din prima. Scoatem din lege pensiile minim garantate. Cele pe contributivitate, cele cu peste 10 ani de contribuție, vor fi prinse în legea pensiilor.”, a adăugat Lia Olguța Vasilescu la Antena 3.