ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Condițiile grele din detenție i-au făcut pe unii deținuți să se convertească la islamism pentru simplul motiv că mâncarea primită de musulmani în spatele gratiilor este mult mai bună decât cea oferită creștinilor, informează Libertatea

Ajunși în detenție, deținuții caută tot felul de modalități de a-și ușura viața din închisoare. Iar una dintre ele este goana după o mâncare cât mai bună. Dacă nu au norocul să primească regulat un pachet de la cei de acasă, mulți deținuți decid să se lepede de credința lor pentru a scăpa astfel de „de zeama lungă din cazanul creștinilor în care, zic ei, carnea e oricum o raritate” și a trece la „meniul din oaie, ceva mai aparte și mai bogat al musulmanilor”. 

Deși legislația în vigoare nu impune obligația ca deținuții să își declare apartenența religioasă, unii dintre ei aleg să facă acest lucru pentru a nu exista riscul să primească în farfurie alimente care sunt interzise de religia lor. Astfel, există situații când cei aflați în arest sau condamnații își declară din prima clipă credința sau fac acest lucru la ceva vreme după ajung în spatele gratiilor și descoperă diferențele dintre meniuri.  

Concret, potrivit sursei citate, în prezent, în penitenciarele din România sunt 634 de deținuți care au declarat, de la bun început sau după ceva vreme de la momentul încarcerării, că sunt musulmani. Iar cei mai mulți dintre musulmanii din pușcăriile românești, 516, sunt români. 

Unii dintre deținuți susțin că mâncarea din farfuriile creștinilor poate fi, uneori, chiar și stricată. Astfel că mulți nu au stat pe gânduri când a apărut posibilitatea de a alege oaia, berbecul sau vita gătită ceva mai aparte din cazanul musulmanilor.

„Mâncarea la cazan făcută pentru creștini nu respectă niciodată standardele. Ba e zeamă lungă, fără niciun pic de carne, ba ni se pun în farfurii niște bucăți atât de grase încât nu poți să le mănânci, oricât de foame ți-ar fi. Uneori, mâncarea creștinilor chiar e acră…În schimb, la cazanul musulmanilor nu e așa. La ei se respectă totul. Gramajul și compoziția mâncării, curățenia la gătit, felul cum o păstrează…De aia, foarte mulți dintre băieți trec la religia islamică. Pentru mâncare…”, au declarat surse din penitenciar.

De asemenea, sursa citată precizează că cei mai mulți dintre deținuții care apelează la acest troc sunt aceia care nu au pe nimeni acasă care să-i ajute din când în când cu câte un pachet cu alimente. 

„Pușcăria o facem toți la fel. Creștini, musulmani…Tot în aglomerația aia stăm, tot în paturile alea dormim, stăm tot în celulele alea în care vara ne coacem și iarna înghețăm… Doar mâncarea face diferența. Foarte mulți dintre cei care au trecut la musulmani sunt cei necăutați, cei care nu au pe nimeni și pentru ei farfuria aia de mâncare din închisoare contează. Ăla care are familie poate să nu mănânce de la cazan, că îi aduce de acasă. Necăutatul nu are altă soluție și se dă musulman. Unii rămân la religia islamică și după ce se liberează, pentru că în închisoare intră în niște programe ale unor comunități islamice ale căror reprezentanți îi vizitează și au grijă de ei”, au mai declarat sursele citate.

Însă mâncarea nu este singurul motiv pentru care cei închiși sunt dispuși să-și schimbe religia. Potrivit președintelui Organizației Consiliul Local al Tinerilor din Brăila, Dumitru Gîrbăcea, deținuții fac acest lucru și pentru a primi ochelari de citit, bani, coli de hârtie și creioane.