ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vineri 29 mai s-au împlinit nouă zile de la trecerea la cele veșnice a ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ocazie cu care ÎPS Teodosie l-a pomenit pe fostul ierarh bucovinean.

Arhiepiscopul Tomisului a evocat personalitatea celui care a fost păstorul Bucovinei, spunând că ÎPS Pimen a iubit poporul român și România, chiar și când era mai greu.

În acest sens, ÎPS Teodosie a povestit că ÎPS i-a povestit că pe vremea comunismului pe când era ghid al Mănăstirii Putna, ținea harta României Întregite - gest periculos la acea vreme. Mai mult, i-a arătat-o și fostului lider comunist, Nicolae Ceaușescu, atunci când acesta a vizitat Putna, iar acesta a fost impresionat.

„Dar aș vrea să vă spun ceea ce nu s-a spus despre Înaltpreasfințitul Pimen, dânsul a fost un mare iubitor de istorie, de țară, de poezie, de monumente istorice, de tot ce este frumos....

De copil , în satul său de lângă Râmnicu Sărat, având un profesor bun de istorie , i-a intrat în suflet personalitatea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. De aceea a dorit să ajungă la Putna. A ajuns și la seminarul de la mănăstirea Neamț și apoi la Putna, unde a fost și ghid, și stareț.

În calitatea sa de ghid , a fost cel mai îndrăzneț și cel mai expresiv!
Acolo păstra harta României Întregi, pe care o mai ascundea din când in când, dar la cei mai mulți o arăta. Chiar și lui Ceaușescu i-a arătat harta, care s-a minunat și , datorită Înaltpreasfințitului Pimen, în 1968 a avut cel mai strălucit cuvânt , când a fost o invazie în Cehoslovacia”, a povestit ÎPS Teodosie, referindu-se, desigur, la celebrul discurs în care liderul român a condamnat invazia sovietică din Cehoslovacia.

 

De asemenea, ÎPS Pimen iubea poezia „Doină”, de Mihai Eminescu și o împărțea celor care vizitau Putna în anii comunismului. Reamintim că ÎPS Pimen a fost primul care l-a primit ca Rege, pe Regele Mihai după 1990, la Putna.

„Iată, el iubea foarte mult copiii. Și la toți le dăruia câte ceva.Obișnuia să-i întrebe ce rugăciuni cunosc.

Și , iată, un copil printre alți copii, care a ajuns cu părinții săi la 13 ani, în 1969, la Putna.
Înaltpreasfințitul Pimen, ghid pe atunci, i-a întrebat: "Voi ce rugăciuni știți ?”
Toți au spus: "Noi știm și zicem Tatăl Nostru.”

( Înaltpreasfințitul Pimen): „Numai atât?! E prea puțin! Vă rog să mă așteptați, să vă aduc eu o rugăciune pe care să o rostiți și să o și învățați pe de rost.”
Și a adus o mulțime de file, scrise la mașina de scris, că nu erau calculatoare , cu "Doina” lui Eminescu, care lipsea atunci din manualele de limba română... și a lipsit mult timp. Și le-a spus după ce le-a rostit-o el însuși , " Iată! Ce rugăciune frumoasa am! V-o spun și v-o dau și vouă!”

Și copiii au rămas impresionați. Unul dintre acei copii este acum un mare profesor universitar ! El mi-a istorisit cu lacrimi acest episod deosebit de emoționant. Și acum păstrează acele foi! Părinții săi au făcut o cronică în care au scris cel mai impresionant moment din viața lor: Întâlnirea cu Părintele Pimen și primirea poeziei "Doina” lui Eminescu ca o rugăciune de suflet.

Două personalități mari i-au marcat viața: Sf. Voievod Ștefan Cel Mare, de care vorbea cu atâta însuflețire, și poetul Mihai Eminescu, care a fost poetul ce ne-a dus faima noastra în toată lumea și care cu adevărat a iubit neamul și țara.

Iată! Acesta este Înaltpreasfințitul Pimen!
Și când unii îl mai întrebau de partea cea din Est a Moldovei, care era la noi, ce să le spună?!"Iată, acolo, unii care au dorit ceea ce nu le aparținea, ne-au luat partea aceea, dar tot Români sunt acolo!” ”, a relatat Arhiepiscopul Tomisului.

 

10 iulie: 557 de ani de la ctitorirea Mânăstirii Putna. Ce s-a întâmplat la vizita lui Nicolae Ceaușescu