ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderul „Frăției Ortodoxe”, Dan Ciprian Grăjdeanu, a lansat un apel pentru românii care doresc să sărbătorească Ziua Armatei Române, vineri, 25 octombrie a.c., începând cu ora 17:00, la cimitirul Eroilor de la Valea Uzului.

Dan Ciprian Grăjdeanu a postat, pe Facebook, un mesaj pentru ca românii, în număr cât mai mare, să sărbătorească Ziua Armatei Române, vineri, 25 octombrie,  la cimitirul de la Valea Uzului.

„Iubiții mei români, vă chem la Valea Uzului, pe 25 octombrie, la ora 17:00, să sărbătorim împreună Ziua Armatei, zi în care armata română a eliberat ultima palmă de pământ românesc, la Carei, de sub stăpânirea Ungariei. Vedem cu toții că în ultima vreme, din ce în ce  mai des, numai trecerea românilor prin Ardeal ajunge să fie o jignire pentru unguri; nu mai avem voie să ne cinstim eroii, pentru faptul că facem parastase eroilor neamului suntem condamnați ca extremiști și vedem că nimeni nu ne apără. Doar Bunul Dumnezeu ne apără și ne dă putere și hotărâre să mergem pe linia lăsată de bunicii și străbunicii noștri, care au luptat pentru țara asta în tranșee. Cred că nu o să fim o generație lașă, care nu continuă linia aceasta a neamului de păstrare a integrității naționale.

Deci, vă chem la Valea Uzului!  Vom face acolo o procesiune minunată, vom merge cu torțe, vom avea un concurs de eseuri în care vom premia poveștile copiilor despre eroii din neamul lor.

Vă așteptăm acolo! Trebuie să fim cât de mulți. Știu că e vineri, e o provocare pentru noi, zi în care trebuie să demonstrăm că nu ne iubim țara doar sâmbăta și duminica, ci ne-o iubim și apărăm integritatea națională în orice zi. Chiar dacă e vineri vă îndemn să vă luați fiecare liber, să vă luați prietenii, să vă luați rudele, să vă luați mașina, să puneți benzină și să veniți la Valea Uzului.

Drumul de la Dărmănești a fost reparat, este foarte bun, așa că avem toate condițiile să ne bucurăm de ziua Armatei, să ne bucurăm de România.

Sțiti cu toții că acum câteva săptămâni au fost descoperite, chiar lângă cimitirul de la Valea Uzului, rămășițele unui soldat român de la 1918, cu uniformă românească, cu armă, cu gamelă. De asta a ieșit soldatul român din adâncurile istorie, ca să ne strige zilele acestea: Nu vă lăsați, fraților, suntem cu voi!

Deci, vă îndemn! Haideți pe 25 octombrie! Nu lăsați ziua asta să treacă și să ne uităm la televizor. Trebuie să afirmăm elementul românesc la Valea Uzului! Ungurii abia așteaptă să ne pună stavilă, să nu mai putem nici măcar circula. Deja au avut afirmații de genul acesta, că nu avem ce căuta pe drumurile din Harghita. Eroii sunt numai ai lor! Ai noștri nu au voie să fie cinstiți (...).

Așa că vă îndemn, fraților! Haideți acolo! Haideți să ne bucurăm! Nu ne ducem acolo să provocăm pe cineva, așa cum au făcut-o ei de fiecare dată, ne ducem să ne bucurăm de Ziua Armatei, să fim români în România.
Vă iubesc și am nădejde în voi! Împreună vom putea lupta pentru țara asta! Doamne, ajută!”, a spus liderul „Frăției Ortodoxe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruință”, Dan Ciprian Grăjdeanu.
 
Cimitirul internațional de la Valea Uzului este subiect de dispută între autoritățile din județul Bacău și cele din Harghita. Primarul din Dărmănești a ridicat niște cruci în memoria eroilor români căzuți acolo în Primul Război Mondial, acestea fiind acoperite cu saci de plastic de către niște extremiști maghiari. Ceremonia de inaugurare a noilor cruci a fost de pe 17 mai a fost anulată.
 
Lucrurile au escaladat și mai mult după ce primarul din localitatea Sănmărtin a pus lacăt la intrarea în cimitir, fiind însoțit de Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita. Mai multe organizații patriotice și-au anunțat prezența la cimitir pe 6 iunie, de Ziua Eroilor.  În replică, etnicii maghiari au anunțat că fac un lanț uman pentru a bloca intrarea lor în cimitir.
 
Până la urmă, peste 1000 de persoane s-au deplasat pe 6 iunie la Valea Uzului, și după ce au rupt poarta legată cu lacătul, au intrat în cimitir unde s-a săvârșit ceremonia de pomenire a Eroilor. O cronologie completă a evenimentelor legate de Valea Uzului este aici.